Compozitorul timișorean Gabriel Almași are o piesă inclusă pe un album cu...

Compozitorul timișorean Gabriel Almași are o piesă inclusă pe un album cu lucrări de muzică contemporană românească, lansat de Costin Soare

0
DISTRIBUIȚI

Compozitorul timișorean Gabriel Almași figurează cu o piesă de-a sa pe noul material discografic numit „Oraşe invizibile şi fiinţe imaginare” („Invisible Cities and Imaginary Beings”), albumul chitaristului Costin Soare, care include lucrări de muzică contemporană românească, care poate fi ascultat online pe principalele platforme de streaming.

O premieră în peisajul muzical de la noi, discul conţine lucrări dedicate instrumentului, inspirate din cărţile cu acelaşi titlu de Italo Calvino şi Jorge Luis Borges, de câţiva dintre cei mai importanţi compozitori români: Dan Dediu, Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, Şerban Marcu, Gabriel Almaşi, Gabriel Mălăncioiu, Sebastian Androne-Nakanishi. Înregistrarea reprezintă ajungerea la maturitate a unui proiect unic la noi (proiectul „Musica”), care se desfăşoară la Muzeul Naţional „George Enescu” sub egida Asociaţiei Culturale Kitharalogos, de stimulare a compozitorilor importanţi de la noi de a scrie pentru chitară.

Costin Soare este unul dintre cei mai apreciaţi şi activi artişti români, îmbinând în mod fericit o frumoasă carieră concertistică (chitarist şi lutist) cu cea pedagogică (profesor la C.N.A. „Dinu Lipatti”, Bucureşti şi cadru asociat dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti), fiind, de asemenea, director artistic al Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, proiect de succes în cadrul căruia concertează chitarişti de top din întreaga lume.

„Metaforic vorbind, după nouă ani de proiect, pot spune că mă simt ca o moaşă: am asistat, am colaborat la naşterea tuturor acestor «copii», am avut grijă de ei, pentru ca acum, odată crescuţi, să iasă în lume, să intre în repertoriul chitariştilor de la noi şi din străinătate şi, în funcţie de valoarea şi norocul cu care a fost înzestrat fiecare, să îşi găsească locul binemeritat. Experienţa căpătată în aceşti ani prin colaborarea cu compozitorii, lucrurile învăţate prin contactul cu aceste lucrări au contribuit la maturizarea mea ca muzician şi m-au făcut să înţeleg că prin stăruinţă şi iubire putem să ne aducem fiecare contribuţia onestă în domeniul în care activăm. Sunt convins că ne vom bucura şi în anii următori de lucrări valoroase dedicate chitarei şi că vom avea multe surprize plăcute din partea compozitorilor români în ceea ce priveşte acest instrument“, spune Costin Soare despre acest album.

„Pe Costin Soare îl cunosc încă din perioada studenției mele de la Timișoara, când alături de Dragoș Dobre au susținut un remarcabil concert de chitară la Facultatea de Muzică și Teatru.


Costin este un interpret și un profesor admirabil. Colaborarea noastră a început în anul 2017 când m-am numărat printre fericiții compozitori care au dedicat o lucrare proiectului Musica Orientalis organizat de Asociația Culturală Chitarlogos. De atunci Costin a interpretat în mai multe recitaluri piesa mea. Lucrarea «Sospira (when the wind blows…)» a fost compusă inițial pentru vibrafon în 2011, la comanda percuționistului Doru Roman pentru Concursul Internațional de percuție Timişoara, iar în 2017 am realizat o variantă (ușor modificată) pentru chitară.
Termenul sospira (suspin), provine din Italiană și înseamnă o respirație lungă și adâncă, expresie a tristeții, supărării, oboselii sau a altor sentimente similare. Figurativ, acest termen poate sugera vântul sau sunetul produs de acesta. Aceasta lucrare încearca să surprindă ceva din misterul sunetelor care se produc atunci când vântul pune în mișcare clopoțeii de vânt și este un omagiu adus bunicului meu, László Farkas. Sunt foarte bucuros că lucrarea mea a fost inclusă pe discul lui Costin într-o companie selectă alături de compozitori precum: Dan Dediu, Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, Şerban Marcu, Gabriel Mălăncioiu și Sebastian Androne-Nakanishi, lucrări cărora le-a dat viață un interpret remarcabil”, spune Gabriel Almași despre lucrarea lui inclusă pe acest disc.

Gabriel Almași este o figură cunoscută în lumea muzicală timișoreană. Absolvent al Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, specializarea în pedagogia muzicală, Gabriel și-a continuat studiile în București și și-a încheiat doctoratul în muzică cu teza „O teorie a instrumentelor electronice“. Creația sa include lucrări pentru instrumente solo, pentru ansambluri de cameră și orchestre. A compus în diferite genuri muzicale și a colaborat de-a lungul anilor, printre alții, cu Alexandrina Hristov, Bega Blues Band, Implant pentru Refuz, Trompetre și Blazzaj. în luna martie a acestui an Gabriel Almași a fost recompensat cu premiul pentru muzică simfonică a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România pe anul 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.