Cum să alegi periuța de dinți?

Cum să alegi periuța de dinți?

0
DISTRIBUIȚI

Dinții sunt țesutul cel mai dur din corpul uman, dar fără îngrijire adecvată, temeinică și sistematică, se pot sfărâma literalmente. Pentru a menține o igienă orală bună, avem nevoie doar de un asistent de încredere – o periuță de dinți. Dar cum să faci alegerea corectă?

Material

Bacteriile se înmulțesc în interiorul fiecărui păr natural. Prin urmare, aceste perii nu sunt igienice și pot contribui la dezvoltarea bolilor din cavitatea bucală. De asemenea, perii naturali sunt prea moi. Și vârfurile lor nu pot fi rotunjite, astfel încât marginile lor ascuțite pot răni smalțul și gingiile. Părul unei periuțe de dinți trebuie să fie din fibre artificiale.

Rigiditate

Gradul de duritate al perilor unei periuțe de dinți este determinat de diametrul fibrei din care este fabricată – cu cât diametrul este mai mare, cu atât peria va fi mai dură. Duritatea periuței de dinți este indicată pe ambalaj. Poate fi foarte moale (ultrasoft, extrasoft), moale, medie, dură și foarte dură. O periuță de dinți foarte moale este utilă pentru copii sub 5 ani și persoanelor cu sensibilitate crescută a dinților.


Peria moale – pentru copii de la 5 la 12 ani, precum și pentru persoanele cu sângerări severe, umflături, dureri ale gingiilor, cu abraziune a țesuturilor dure ale dinților. Periuță de dinți de duritate medie – pentru copii peste 12 ani și adulți. Cele dure și foarte dure nu pot fi utilizate fără recomandarea medicului, deoarece pot răni gingiile și pot provoca abraziunea țesuturilor dure ale dinților, iar perii lor nu sunt suficient de flexibili pentru a pătrunde bine în spațiile interdentare și sub gingii.

Mărime

Pentru utilizarea zilnică, trebuie să alegeți periuțe de dinți cu o parte scurtă de lucru, care acoperă 2-2,5 dinți adiacenți – curăță suprafețele greu accesibile. Lungimea capului periuțelor de dinți pentru copii este de la 18 la 25 mm, pentru adulți – nu mai mult de 30 mm.

Termen

Periuța de dinți trebuie schimbată în mod regulat, deoarece chiar și pe firele artificiale se acumulează bacterii. Periile cu duritate medie pot fi utilizate în decurs de 2-3 luni, în timp ce perii moi trebuie înlocuiți după 1-2 luni.

Fapte interesante

– Prima periuță de dinți din lume a apărut în China. S-a întâmplat acum aproximativ 500 de ani. Părul de porc, de cal și de bursuc sunt materialele din care au fost fabricate.
– Periuța electrică a fost dezvoltată în Elveția. Potrivit unor date, acest lucru s-a întâmplat în 1939, din alte surse – după cel de-al doilea război mondial.
– Conform rezultatelor unui sondaj sociologic realizat în 2003, oamenii de știință au recunoscut  că cea mai importantă invenție din istoria omenirii, fără de care este imposibil să trăiești, este periuța de dinți.
– Peste 3000 de modele de periuțe de dinți au fost brevetate încă din anii 60 ai secolului trecut! Astăzi, 12% dintre oamenii din întreaga lume folosesc periuțe de dinți electrice.
– În secolul 21, oamenii de știință japonezi au inventat o perie care poate fi conectată la un computer prin USB.

Periajul dinților este cel mai simplu și accesibil mod de a evita bolile dentare și de a menține un zâmbet frumos. 🙂