De ce a scăpat liderul interlop Lucian Boncu și prietenii săi de...

De ce a scăpat liderul interlop Lucian Boncu și prietenii săi de acuzația de grup infracțional organizat în dosarul cocaina

14
DISTRIBUIȚI

Curtea de Apel Timișoara a motivat sentința în dosarul traficului de cocaină al grupării lui Lucian Boncu, în care liderul interlop și ceilalți inculpați au fost achitați de săvârșirea infracțiunii de constituire sau aderare la un grup infracțional organizat. Instanța a stabilit că ”la dosarul cauzei nu există probe care să confirme existența unui astfel de grup (…) Noțiunea de grup infracțional organizat este definită de legiuitor prin dispozițiile art.367
alin.6 C.p. astfel : grup infracțional organizat – grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumită perioadă de timp şi pentru a acționa în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracțiuni. În consecință, din interpretarea celor două dispoziţii legale indicate mai sus, se poate observa faptul că existența infracțiunii prevăzute de art.367 alin.1 C.p. este condiționată de urmărirea, de către grupul respectiv, a unui anumit scop – comiterea uneia sau mai multor infracțiuni ”.

Curtea de Apel Timișoara a constatat că ”în ceea ce priveşte componenţa şi structura acestui grup, susţinerile organelor de urmărire penală sunt ambigue, fiind vehiculate mai multe nume, printre care Ştefan Paul, Mladenovici Dumitru şi Cionca Alin, aceştia având rolul de a comercializa droguri pe raza municipiului Timişoara, principalii colaboratori ai acestora fiind Oltean Marius – pentru inculpatul Ştefan Paul şi Banciu Remus – pentru numitul Mladenovici Dumitru. În ceea ce-l priveşte pe inculpatul Boncu Lucian, procurorul a arătat că datorită influenţei exercitate de acesta în mediul interlop din oraş, exista o relaţie de „ascultare” pe care care toţi vânzătorii de droguri din oraş o manifestau faţă de el, inculpatul oferind şi protecţie unor persoane acuzate de infracţiuni grave, pentru sprijinul acordat el fiind recompensat periodic cu diferite sume de bani sau cantităţi de droguri cu titlu gratuit” și că ”nici organele de urmărire penală şi nici prima instanţă nu
au evidenţiat care sunt membrii iniţiali ai pretinsului grup infracţional, la care să fi aderat
ulterior şi celelalte persoane.


De asemenea, organele de urmărire penală au invocat existenţa unui grup infracţional organizat având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de trafic de droguri, fără însă a evidenţia care erau regulile respectate în cadrul grupului, care erau atribuţiile specifice fiecărui membru al grupului, care era structura ierarhică a acestui grup. Deşi în cuprinsul rechizitoriului se susţine că gruparea ce formează obiectul prezentului dosar este de tip colaborativ, neexistând o relaţie se subordonare ierarhică, instanţa de apel apreciază că orice organizaţie criminală, pentru a putea fi definită ca fiind un grup infracţional organizat, presupune o asociere compusă din mai multe persoane, într-o formă complexă, cu o anumită organizare, disciplină, program şi reguli clare,
determinate de scopul urmărit, ori aceste cerinţe nu se regăsesc în prezenta cauză”.

Instanța a stabilit că ” instanţa de apel constată că inculpatul Boncu Lucian nu era altceva decât un consumator de droguri, care se aproviziona cu astfel de substanţe de la diferite persoane, inclusiv inculpatul Cionca Alin, ulterior oferind drogurile achiziţionate şi altor persoane care veneau în locuinţa sa în acest scop. Inculpaţii Ştefan Paul, Oltean Marius, Banciu Remus şi Cionca Alin erau vânzători de droguri, distribuind astfel de substanţe clienţilor doritori, fără însă a exista vreo legătură subiectivă între ei sau un plan coordonat pentru atingerea unui scop comun. Or, în lipsa unui scop comun, nu se poate vorbi de existenţa unui grup infracţional organizat. Simpla împrejurare, evidenţiată de organele de urmărire penală, că inculpaţii se cunoşteau şi, unii dintre ei, au dezvoltat relaţii de prietenie şi apropiere, nu poate constitui un argument pentru condamnarea unei persoane, atâta timp cât nu există nicio dovadă că aceştia au avut preocupări şi activităţi infracţionale derulate în comun, care pot fi circumscrise noţiunii de „scop” al grupului infracţional organizat. În opinia instanţei de apel, în prezenta cauză, trimiterea în judecată a celor cinci inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, s-a întemeiat pe anumite prezumții prezentate de organele de urmărire penală. Însă, în cadrul procesului penal nu pot fi folosite prezumțiile pentru a justifica condamnarea unei persoane, instanța de judecată fiind obligată să-și întemeieze hotărârea de condamnare pe probe certe, probe care, în ceea ce priveşte această infracţiune, nu există”.

 

 

14 COMENTARII

 1. Sperăm că instanța de judecată va lua totuși în considerare la ani de condamnare spre maxim sper și pericolul social major față de cetățenii onesti și copii acestora care pot cădea pradă drogurilor.
  Toată Timișoara știe că Boncu era șeful și totuși noi consideram ca și cetățeni că aceștia era un grup infracțional bine organizat.
  Sperăm să nu primească vreo doar 5,6 ani de închisoare, mai ales șeful lor, interlopul Boncu.
  Instanța de judecată să judece corect, chiar corect după lege și să țină cont și de eliminarea pe viitor a acestor practici.
  Prin ani de condamnare poate să descurajeze aceste îndeletniciri bănoase pt viitorii candidați.
  Acum instanta are puterea prin ani de condamnare să dea un exemplu pentru aceste infracțiuni și copii noștri să fie în siguranță în Timișoara.

 2. auzi tu asta cu voce mare…..verbeste in numele tau nu a cetatenilor…ca eu ca cetatean sper exact ca in acest caz sa judece dupa ,,PROBE,, nu dupa ce le vine militienilor in minte si condamnarile de ce sa fie spre maxim???(ca asa vrei tu) bine ca nu esti tu judecator ca se vede ca esti frustrat….si sper sa nu fie vreunul ca tine in vreo sala de judecata

  • ”Vasile” nu-ți bate tu capul, nimeni nu acuza pe nimeni dacă nu exista fapte. Dar când vreodată in viața voastră ratata va veți asuma ceea ce faceți? Niciodată!
   Vocea cetățenilor îți înțelege durerea, ciocul mic și vezi-ți de vizite si pachete.
   Vocea cetățenilor te saluta “Vasile”

 3. Vasilică dacă ai avea copii nu cred că ai fi așa tare în probe cât după descurajare și chiar dacă ești din organizație la un momentdat vei avea familie și atunci sigur îți vei schimba total mentalitatea.
  Păi vezi că după probe toți sunt bebeluși și chiar dacă sunt filmări zic că nu sunt ei cei bine chiar foarte bine organizați,,,,, după probe,,,,,.
  Poate ne mai rămâne și noua ceva, noua cetățenilor care plătim taxe și impozite ceva din probe să tragem și noi ceva că doar așa vom uita de probele bine întemeiate????
  Poate aceasta instanța tine cont și de cetățeni cu facturile la zi din care își i au ei salariile….
  Cu probe și filmări, cu grupuri și dat ordine pt a fi împușcat ziaristul, nu este indestulata instanța….
  Vrem dovada din partea instantei că nu este sensibilă la interlopi…

 4. Probabil trebuia sa moara domnul Bota ca sa existe probe solide! Vrem o tara ca afara, suntem alături de partenerul strategic sua.. dar acolo legea e legea sunt inchisi sute de ani pentru mârșăviile facute, fără drept sa mai vada lumina zilei din afara zidurilor închisorilor. La noi toți buldogii, interlopii, aruncătorii de mii de euro la manele, conducători de bolizi, etc, in fata mascaților si in instanta sunt niște miei in Postul Pastelui. Pana atunci se dedau la orice… hai sictir vasilica, daca ai c***e mergi alături de ei. Dacă nu lasa te de mizerii ia-ti o munca asa cum e ea plătită si dormi liniștit… sa nu vina baietii dimineata la 6 dupa tine, sau vreun tatic care are c***e mai mari decât voi. Ca st smecheri doar in turmă

 5. popicaaa si aia cu vocea ragusita…voi cetateni de onoare ce sunteti…din orice clasa sunteti va stiu mentalitatea…99% sunteti ,,SPAGARI,, voi sunteti corecti o tot bagati cu copii vostrii sa nu ajunga si ei la fel,DAR ori sunteti batuti in cap ori sunteti batuti in cap de vad ca dormiti si nu stiti realitatea din oras cu tineretul…dar ia uitati-va prin salile de judecata cate cazuri sunt pentru tipul de infractiuni organizate si cate pentru CORUPTIE,,,DELAPIDARE,,,ABUZ IN SERVICIU-voi faceti parte din grupul acesta care furati de la servici orice ca pe vremuri …doar ca acum nu se mai fura suruburi,plascticuri,cartoane etc….acum furati din pix….FRUSTRATILOR….pentru oamenii de elita a Timisoarei eu vorbesc cu acei 99% hai poate exagerez dar 90% e garantat.

  • “Vasile” ai impresia ca toată lumea este ca și tine? Hoțul striga hoțul? Dacă in orașul asta nu se face curățenie și nu scăpăm de toate rebuturile, in viitorul apropiat va fi crunt! De ce? Petru ca este plină lumea de persoane ca și tine “Vasile”! Un frustrat sau o frustrata care-și apăra bărbatul! Stai liniștit/a ca mai sunt și oameni corecți, oameni care muncesc, oameni care își dedica viața locului de munca, tocmai ca sa ne scape de persoane ca și tine!
   Oricine, orice face greșit plătește! Dacă tu ai legături cu persoane care sunt cum le-ai descris tu mai sus, asta este problema ta, probabil ești la fel ca și ei! Dar nu generaliza, nu toată lumea este ca și voi!
   Și dacă, copilul tău ar veni acasă drogat sau bătut sau ți-ar bate careva la usa ptr a-și recupera banii nu cred ca ai mai fii atât de tare in clonț! Așa ca “Vasile” ciocul mic, ca nu spui bine ce spui! Ți-am mai spus vezi-ți de pachete și nu te mai ca*a pe tine pe aici! De oameni ca și tine e sătulă lumea, vrem o schimbare, in bine, vrem ca voi cei strâmbi sa dispăreți! Speram ca de acum încolo sa se primească pedepse exemplu, ptr fiecare strâmb care greșește! Așa meritați! Voi trageți societatea in jos, voi distruge-ți viitorul copiilor atât ai nostrii cât și ai vostrii, așa exemplu dați(infractori in devenire). Voua ar trebui sa va interzică legea sa va mai reproduceti!

 6. pentru ultima ,,parasuta,,care sa bagat in seama…eu am specificat ca vorbesc cu procentul acela foarte ridicat de persoane….daca nu ai fi din acel procent nu te-ar durea prea tare ce scriu eu aici…dar se pare ca ADN-ul te-a tradat :)))

  • Te cam contrazici “Vasile” când te hotărăști cum sta treaba de fapt, ne anunți! Pana atunci “Vasile” sa pupi in c*r tot ADN-ul de la maimuța încoace, inclusiv pe cei pe care-i critici, vad ca-ți place!

 7. esti URS mare…unde vezi tu ca ma contrazic???tu asta ,,biberonar,, ca eu is cu ,,pupicii,,:)))….esti si incult in ,,lege,, pai daca judecatorii de la curtea de apel zic ca nu exista probe pentru acuzatia de grup organizat….vreti voi astia ca tine sa condamnati pe ceva ce nu exista doar ca ,,dezordonatul fizic,,sa nui zic ,,scroafa,,e antipatic si arogant si prost ,si traficant a ajuns in ziare..dar nu vreti sa intelegeti ca chiar nu a fost asa ceva…era consumator…acum ca are el o istorie bogata din trecut cu altele(batai,scandaluri)e treaba lui…dar in rest doar gura mare si cand consuma cocaina se mai umfla orezul in el ca in multi altii si au filmele lor cu kalasnikoave,sarbi,ceceni..etc

  • “Vasile” ți-am spus ca ești nehotărât! Baga-ți părerile in cur! Ești doar o pisi flamandă, ce urla pe aici si își da cu părerea ca a rămas fără ciocan! Mai pisi vezi ca încurci cam tot, inclusiv pe tine te încurci! Habar nu ai ce vorbești dar te-ai trezit tu sa-ți dai cu părerea!
   Vezi ca paginile cu ciocane le găsești in alta parte! Ești mult sub nivelul marii și in legi și in tot ce vrei tu!
   Nu-mi sta in caracter sa ma contrazic cu personaje de genul tău, așa ca nu m-ai convins in ceea ce dorești tu sa exprimi pe aici! Ai stat capra la umflatul ăla, căruia ii iei apărarea sau? De aia îți plângi durerea :)) Pisi eu înțeleg ca tu suferi de un semiretard, dar nu ți-l face public, nu ne interesează frustrările tale!

 8. ,,rahatel cu ochi,, nimic nu ai inteles..esti doar frustrat,de caracterul tau is lamurit :))) ,,rahatel,, vezi ca vine ploaia si te imprastii :p…eu cred ca tu esti dinala ce stai in genunchi nu capra,mai pe intelesul …dinala ce nu a supt la sanul mamei ci la ….taticutu:)))…-acum hai sa iti vedem caracteru :)))

  • “Vasile” ,deci ai stat capra:))
   Ai noroc “Vasile” ca nu ma contrazic și nu-mi pun mintea cu oamenii frustrati, idioți, mafioți, *urve și ce mai vrei tu, voi ăștia, pleava. Pisi șchioapa ce ești tu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.