Două săptămâni de sărbătoare, de Zilele Aradului. Tururi ghidate pentru locuri pline...

Două săptămâni de sărbătoare, de Zilele Aradului. Tururi ghidate pentru locuri pline de istorie FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-112488669">

Aradul de pregătește de o mare sărbătoare, care va dura nu mai puțin de două săptămâni și se va desfășura atât în centrul orașului  cât și în parcurile din cartiere. Este vorba de „Zilele Aradului”, care vor începe în 16 august și se vor sfârși în 29 august.

„Oraș Liber Regesc”

În ziua de 22 august 1834, Aradul primea prin decret imperial, în cadrul unei solemnități, titlul de „Oraș Liber Regesc”, înmânat de primul împărat ereditar al Imperiului Austriac, Francisc I, autorităților locale de atunci. Aradul nu mai depindea de nici un nobil iar autonomia administrativă și economică pe care a dobândit-o a fost urmată de  decenii de prosperitate, orașul devenind, în scurtă vreme, unul din cele mai importante din această parte a imperiului.

În urmă cu 17 ani, printr-o hotărâre de consiliu local, această zi a devenit Ziua orașului Arad. De atunci, în fiecare an, în preajma acestei zile, sunt organizate manifestări menite să marcheze această sărbătoare, care, și în acest an, cuprinde un program artistic divers, destinat tuturor vârstelor și gusturilor, susținut de artiști locali, dar și de invitații The Motans, Alina Eremia și Mandinga, care vor concerta în seara de 21 august, pe esplanada din fața primăriei orașului.

Program pentru sărbătoarea Aradului

Programul cuprinde numeroase manifestări devenite tradiționale, precum târgul estival, un concert de muzică ușoară și altul de folclor sau petrecerile cu spumă de pe ștrandul Neptun, dar și altele în premieră, cum ar fi Fashion on the Bridge, Boulevard Food and Fun, Sarmaliada, Sweet Bar, Ride on the Forest, Cupa Aradului la minifotbal, campionatul Beach Handball sau Outdoor Power Fitness. Special Day va fi un eveniment dedicat copiilor cu dizabilități, care va avea loc în 26 august în parcul Europa, iar în ziua următoare va fi organizată o serată specială pentru seniori la băile termale Bidi.

Nu va lipsi nici Târgul Meșteșugarilor și Picnic Festival, din parcul Eminescu, sau parcul de distracții cu tobogane Kid’s Land, aemnajat în Piața Avram Iancu. Boulevard Food and Fun va fi organizat între 20 și 22 august, pe bulevardul din centrul orașului, între teatru și primărie, în acest interval circulația urmând a fi restricționată.

Al doilea sezon de tururi ghidate

Cei care vizitează Aradul pot lua parte și la tururile generale sau tematice ghidate, organizate de asociațiile Turism Alternativ și Concordia, printr-un proiect care, din acest an, a fost extins și la Timișoara. Tururile sunt destinate localnicilor dar nu numai, fiind un bun prilej de a afla istoria orașului și cele mai interesante povești ale acestuia. Turul organizat în după-amiaza zilei de 15 iulie va prezenta povești din cartierul Aradul Nou.

După ce Banatul a intrat sub stăpânire habsburgică, guvernatorul Florimund de Mercy a întemeiat pe malul stâng al Mureșului o așezare cu coloniști șvabi, care, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, era deja o localitate însemnată, frumoasă și bine orânduită, după cum relatează Francesco Griselini. Comuna, devenită cartier al Aradului în 1948, era locuită de legumicultori vestiți, care au aprovizionat piața arădeană până în a doua jumătate a secolului trecut. Podul, care nu leagă doar cele două maluri ale Mureșului ci și Ardealul de Banat, a fost construit în 1910, pe o intensă arteră de circulație, de inginerul reșițean Robert Toth și este unul din puținele construite în Europa la acea vreme, care au supraviețuit timpului.

Cu toate că a fost dinamitat la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, podul a reușit să reziste, structura de rezistență a acestuia nefiind grav afectată. Astăzi, fostul pod Gróf  Károly se numește podul Traian și face parte din patrimoniul arhitectural al orașului. La capătul bănățean al podului, în Aradul Nou, mai poate fi văzută vechea clădire a fostei vămi a orașului, ridicată la începutul secolului trecut în stil secession, pe fațada căreia se mai poate vedea stema orașului, unde negustorii veniți din Banat trebuiau să plătească vamă pentru a intra cu mărfurile în Arad.

O altă clădire reprezentativă în Aradul Nou este cea a fostei fabrici de bere, ridicată în 1782 de familia contelui Zselánszky, aceasta fiind cea mai veche clădire industrială a orașului. Un alt monument important aflat pe malul bănățean al Mureșului este vechea cetate a Aradului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.