Exponatele lunii august în muzeele din vestul țării

Exponatele lunii august în muzeele din vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Exponatul lunii august oferit de Complexul Muzeal Arad este o colecție de legitimații sportive emise în anii 1913 și 1914 la Budapesta, care au aparținut unor sportivi ai clubului Asociația Muncitorilor pentru Educație Fizică Arad (AMEFA), înființată în urmă cu 110 ani.

Era unul din cele mai vechi cluburi sportive de pe actualul teritoriu al României, unde, de-a lungul anilor, s-au practicat aproape toate sporturile, de la gimnastică, atletism, culturism, haltere, lupte, box, judo, canotaj, polo sau ciclism, până la fotbal, handbal, șah, popice, tir și tenis de masă. La clubul arădean au fost legitimați sportivi de mare performanță, care au câștigat distincții și medalii în competiții interne și internaționale. Exponatele fac parte din colecția sportivă Iosif Sârbuț și sunt expuse la sala Clio.

Muzeul Banatului Montan a ales ca exponat al lunii august o placă aniversară de bronz din colecția de istoria tehnicii. Placa de bronz, fixată pe un suport de lemn, datează din anul 1922 și a fost realizată cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la înființarea Reuniunii de Cântări din Reșița.


Placa este inscripționată în limbile germană, română și maghiară și include numele asociațiilor participante, căci la astfel de aniversări aveau loc spectacole la care erau prezenți atât membrii asociației cât și peste 20 de coruri invitate, care interpretau în propria limbă lucrări corale tradiționale sau mai recente, ilustrând astfel bogata viață culturală a Banatului, caracterizată prin multiculturalitate.

O vază de cristal intrată în colecția Muzeului Național al Banatului printr-o donație generoasă a prof. dr. Horia Vermeșan, membru al unei familii care, timp de trei generații, a colecționat valoroase obiecte din cele mai diverse, este exponatul ales pentru luna august. Vaza, provenită din faimoasele fabrici de sticlă cehoslovace, este un obiect de decorațiune interioară care ilustrează gustul familiilor avute din Timișoara începând cu cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, până în anii celui de-al doilea război mondial, foarte asemănător cu cel din spațiul central-european care făcuse parte din fosta monarhie dualistă, și păstrat în Banat chiar în anii interbelici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.