Încă o prelungire de trei luni a contractului de termoficare a Timișoarei....

Încă o prelungire de trei luni a contractului de termoficare a Timișoarei. Lațcău ține la secret variantele de viitor pentru Colterm

0
DISTRIBUIȚI

Consilierii municipali au fost convocați, marți, într-o ședință extraordinară, să aprobe prelungirea duratei contractului de concesiune nr. 216/30.05.2006 pentru delegarea gestiunii serviciului public de producere a energiei termice și electrice, transport, distribuție și furnizare a energiei termice.

Contractul în baza căruia funcționează Colterm a mai fost prelungit, tot pentru trei luni, la finalul lunii februarie 2021.

„Am trimis proiectul la Consiliul Concurenței pentru aviz. Am fost și la București, iar din punctul de vedere al Consiliului Concurenței și al ANRE, întocmirea unui nou contract de delegare este în regulă. S-a modificat legislația de la ultimul contract, care a fost făcut în 2006. La vremea respectivă, acel contract putea fi dat prin încredințare direct, azi e nevoie de o licitație, teoretic, pentru acest lucru. Nu am primit avizul Consiliului Concurenței, pe care îl așteptăm în cursul viitoarei săptămâni, suntem nevoiți să facem o prelungire de trei luni. V-aș ruga pe toți să votați această prelungire”, le-a spus viceprimarul Ruben Lațcău consilierilor prezenți în sala de consiliu a primăriei, precum și celor care s-au alăturat on-line ședinței extraordinare.

Consilierul liberal Simion Moșiu a ținut să facă o observație, și anume că „acest contract este atât de minor și nu s-a observat că se termină? Chiar nu am avut timp să prelungim acest contract? Trebuia o ședință extraordinară? Ar trebui să fim mult mai riguroși cu tot ce se termină, inclusiv cu autorizații”.

Roxana Iliescu, consilier local din partea Pro România, a vrut să afle dacă după ce expiră și următoarele trei luni de contract va avea loc o licitație pentru furnizorul de termoficare.

În replică, Ruben Lațcău a răspuns că la Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) a Colterm, care va avea loc la finele acestei luni, se va lua o decizie juridică, dacă va fi o licitație sau o încredințare directă.


Viceprimarul a refuzat să dea explicații, deși le știa, susținând că firma de avocatură angajată va prezenta opțiunile la următoarea ședință a  AGA.

Potrivit viceprimarului, este  nevoie de doar trei luni pentru că până atunci va sosi avizul de la Consiliul Concurenței și va putea fi încheiat un nou contract.

„Evident că cineva trebuie să furnizeze apă caldă și căldură și trebuie să existe o continuitate a serviciului. Pe de altă parte, ce mă miră puțin pe mine este incertitudinea asta legată de avizul Consiliului Concurenței, de termenii folosiți mai nou și încep să mă cutremur la ce ni se va oferi din partea specializatei firme de avocatură, care trebuia să ne prezinte până la 30 iunie niște elemente. Atât cât îmi aduc eu aminte despre avizul Consiliului Concurenței, primele două documente cerute acolo sunt proiectul contractului de delegare și studiul de oportunitate. Studiul de oportunitate nu l-am avut vreodată pe ordinea de zi”, a atras atenția consilierul liberal Dan Diaconu.

Acesta a mai spus că fiecare gigacalorie care pleacă de la Colterm aduce un minus și mai mare bugetului local. Diaconu a cerut ca în AGA Colterm să se prezinte un studiu privind prețul gigacaloriei cu cărbune și cu certificate verzi și cel cu gaz și certificate verzi, care s-a dublat în ultima perioadă.

Consilierul local Radu Țoancă de la PSD a propus ca prelungirea să se facă pentru 12 luni, în loc de trei.

„Eu am atras atenția și la ședința din februarie că termenul de trei luni este unul riscant, în care putem să nu ne încadrăm, mai ales că nu depinde de noi. Vedem că tot la trei luni suntem convocați. Vă propun să prelungim termenul de la trei la 12 luni, până la 30 august 2022”, a propus Radu Țoancă.

Amendamentul a căzut însă la vot. „Mulțumesc pentru încredere. Dacă ne chemați peste trei luni să votăm din nou prelungirea prelungirii eu nu mai vin”, a spus consilierul social-democrat. Ulterior, proiectul a fost aprobat în forma inițială, iar consilierii locali au semnat pentru convocarea AGA la Colterm în 17 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.