De curând, orașul hunedorean Uricani, care are în componența sa și localitățile Câmpu lui Neag și Valea de Brazi, a devenit, printr-o hotărâre de guvern, stațiune turistică de interes local.
Documentația fusese înaintată guvernului încă din anul 2018, turismul fiind singura șansă de supraviețuire a localității după sistarea activității miniere.
De la exploatarea minieră la turism
Atestat documentar în 1818 cu numele de Hobiceni, cel mai lung oraș din România a primit actuala denumire după Marea Unire din 1918, pare-se după numele unor localități din Țara Hațegului, de unde au venit cei care au colonizat așezarea din Valea Jiului.
Exploatarea huilei a început aici în 1947, când s-a deschis prima galerie, ulterior întreaga industrie a orașului fiind profilată pe minerit. Vatra satului Câmpu lui Neag, intrată în componența orașului Uricani în 1965, ar fi fost marcată de un haiduc, pe nume Neagu, cu un monolit în care erau încrustate două filoane de cuarț alb, în formă de cruce.
Haiducul fugise din calea turcilor iar primii coloniști care au întemeiat așezarea au venit din nordul Olteniei. Piatra se păstrează și astăzi chiar la intrarea în vechea așezare, dar locuitorii au fost mutați în blocurile din Uricani pentru a se deschide aici o exploatare carboniferă. După epuizarea rezervei de cărbune, pe locul fostei cariere s-a format un lac, supranumit în prezent „litoralul Văii Jiului”, o zonă de agrement pentru localnici.
Agrement în toate anotimpurile
Uricani este singurul oraș poartă de intrare în Parcul Național Retezat, cea mai importantă zonă turistică a noii stațiuni, care oferă turiștilor iubitori de munte și natură numeroase și diverse atracții. Astăzi, orașul de la poalele Retezatului și a Munților Vâlcan, care se întinde de-a lungul Văii Jiului, fiind cel mai vestic de pe vale, asigură vizitatorilor posibilități de agrement în toate anotimpurile.
Aici pot fi vizitate Cheile Buții, la intrarea în Retezat, cu numeroase peșteri, izvoare, cascade, avene și baraje naturale, lacul de acumulare Valea de Pești și pârâul cu același nume, unde se află și Peștera de Gheață, iar cei pasionați de alpinism au la dispoziție zone de escaladă pe Plaiu Balomirului sau Scorota.
Orașul Uricani are nevoie încă de numeroase investiții pentru a deveni un reper turistic în sudul județului Hunedoara.
Un proiect a prins deja contur, și anume amenajarea falezei pe un teren viran de pe malul Jiului, un loc de promenadă și un traseu pentru bicicliști, care atrage atât localnicii cât și turiștii aflați în trecere prin oraș. Se intenționează o amenajare similară pe celălalt mal al râului și atragerea de fonduri europene pentru alte proiecte menite să sporească atractivitatea orașului.
Surse foto: avantulliber.ro, wikipedia.org