Prefectura Timiș anunță că sunt nelegale HCL-urile prin care aleșii locali din...

Prefectura Timiș anunță că sunt nelegale HCL-urile prin care aleșii locali din Timișoara sunt obligați să-și publice actele de studii și dovada domiciliului în oraș. Ce măsuri a luat

3
DISTRIBUIȚI

Prefectura Timiș a anunțat, astăzi, că două hotărâri adoptate de Consiliul Local Timișoara și care au provocat un adevărat scandal politic sunt ilegale și a cerut consilierilor să le anuleze.

Prima hotărâre este cea de publicare a actelor de studii ale primarului, viceprimarilor, consilierilor personali ai primarului  și viceprimarilor precum  și a angajaților care dețin funcții de conducere, iar cea de a doua publicarea dovezii domiciliului aleșilor locali pe raza orașului.

După cum avertiza atunci secretarul municipalității Caius Șuli, care nu a avizat referatele, proiectele sunt contestate Instituția Prefectului condusă de Zoltan Nemeth, coleg de partid cu primarul Dominic Fritz și cel care i-a fost avocat în procesele în care s-a contestat mandatul actualului primar.

Prefectura Timiș consideră că ”măsurile au fost adoptate cu depășirea competenței materiale a consiliului local prevăzută expres și limitativ de art.


129 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ” și că ”prin reglementarea obligației de publicare a diplomei de bacalaureat sau a diplomei de licență la aleșii locali (primar, viceprimar, consilieri locali) și la consilierii personali, fără excepție, indiferent dacă acestea există sau nu, se încalcă prevederile Legii nr. 115/2015 privind alegerea administrației publice locale. Prin reglementarea obligației de a publica diplomele de studii de către aleșii locali, se încalcă prevederile art. 4 din Legea nr. 115/2015, solicitându-se aleșilor locali documente suplimentare față de cele solicitate pentru ocuparea poziției prin depunerea candidaturii. Prin reglementarea obligației de a publica diplomele de studii de către consilierii personali, se încalcă prevederile Codului administrativ, deoarece pentru aceștia legea nu solicită condiții minime de studii”.

Prefectura Timiș a anunțat că dacă nu se vor revoca de către Consiliul Local Timișoara cele două hotărâri, în baza recursului grațios făcut, ”se va analiza dacă se impune introducerea unei acțiuni la instanța competentă pentru anularea acestora”.

 

3 COMENTARII

  1. USR promitea transparenta , incoruptibilitate, etc. Acum sunt mai rai ca aia din PSD. Nici macar nu vor sa isi publice diplomele ( daca le au ). De ce le este frica ? Ce au de ascuns ? Cu siguranta ceva au de ascuns, altfel si-ar fi aratat de mult timp diplomele etc.

  2. pai daca a fost avocatul primeului donimic, nu trebuia sa se abtina. in codul administrativ este reglemetata aceasta institutie juridica exact pt situatii de genul asta. dar ma rog, se pare ca pt usr legea capata alte valori

  3. HCL – urile nu încalcă Codul Administrativ ci reglementează în plus, pentru interesul cetățenilor, pentru a nu fi mințiți de politicieni cu privire la studii. Acum se vede de ce a fost pus acest prefect, pentru interese de partid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.