Primarul din Recaș, condamnat la închisoare în dosarul abuzurilor din IPJ Timiș....

Primarul din Recaș, condamnat la închisoare în dosarul abuzurilor din IPJ Timiș. Ce pedepse au primit polițiștii

0
DISTRIBUIȚI
Pavel Teodor, primarul din Recaş, reţinut pentru abuz în serviciu

Curtea de Apel Timișoara a dat astăzi, după cinci amânări de pronunțare, sentința în unul din dosarele de corupție care a zguduit Poliția Timiș.

Un imens scandal s-a declanșat în anul 2015, când primarul orașului Recaș, Teodor Pavel, a făcut presiuni asupra polițiștilor locali și a conducerii IPJ să-l sancționeze pe un agent de poliție din Recaș care controla mașinile unor apropiați ai săi. A fost reținut și arestat preventiv de DNA alături de șeful poliției Recaș și șefii IPJ Timiș într-un dosar de corupție, fiind acuzat de instigare la uzurparea funcției, instigare la hărțuire și instigare la abuz în serviciu pentru a-l înlătura pe agentul care îi deranja cunoscuții.

După ce primarul Recașului începuse să dea ordine polițiștilor de la secția de poliție din Recaș care aplicau legea, povestea a intrat în atenția DNA și cei implicați în aceste abuzuri au fost trimiși în judecată. Procesul s-a judecat în primă instanță la Curtea de Apel Timișoara și după nu mai puțin de cinci amânări pentru pronunțarea sentinței, s-a soldat cu condamnări pentru cei implicați.

Noi condamnări pentru șefi ai poliției

Munteanu Sorin Petru, fost comisar-șef IPJ Timiș, a fost condamnat la trei ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu iar ca pedeapsă complementară se interzice inculpatului dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică  exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa funcția de polițist pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a sentinței, din pedeapsă fiind dedusă perioada arestării preventive și arestului la domiciliu.

Bolbos Florin Mircea, fost comisar-șef și fost adjunct al IPJ Timiș a fost condamnat la trei ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu interzicerea, ca pedeapsă complementară, a dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în alte funcții publice, a dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și a dreptului de a ocupa funcția de polițist timp de trei ani de la rămânerea definitivă a sentinței și s-a dispus suspendarea executării sub supraveghere, timp de trei ani, timp în care inculpatul trebuie să respecte mai multe măsuri, printre care și frecventarea unor programe de reintegrare derulate de serviciul de probațiune.


Conform sentinței, „condamnatul trebuie să mai preseteze 75 de zile de muncă în folosul comunității în cadul primăriei Timișoara sau a inspectoratului școlar”. La aceeași pedeapsă a fost condamnat și Temu Marian Dorinel, fost șef al poliției Recaș.

O primă condamnare pentru primarul orașului Recaș

Conform sentinței, inculpatul Pavel Teodor, primarul orașului Recaș, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu. Totodată, acestuia i se interzice, ca pedeapsă complementară, exercitarea dreptului de a fi ales în autoritățile publice locale sau în alte funcții publice și a dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei principale, după grațierea totală sau a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripție a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiționate.

Pavel Teodor a mai fost condamnat la un an și patru luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la uzurparea funcției, pdepsele fiind contopite la pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de cinci luni și zece zile închisoare, urmând ca Pavel Teodor să execute trei ani, cinci luni și zece zile închisoare în regim privativ de libertate, cu interzicerea dreptului de a fi ales sau numit în funcții publice timp de trei ani, urmând să fie scăzute cele patru luni de arestare preventivă și arest la domiciliu.

Berzescu Doru, șef al poliției locale Recaș la vremea respectivă, a fost condamnat la un an și patru luni cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare a funcției. Inculpatul Milutinovici Eugen a primit și el o pedeapsă de doi ani și opt luni cu suspendare pentru săvârșirea de instigare la abuz în servicu, cu suspendare, sub supraveghere, urmând să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în cadrul primăriei Timișoara sau a Inspectoratului Școlar Timiș.

A fost admisă, de asemenea, acțiunea civilă formulată de Duma Dumitru, agentul  de poliție din Recaș care l-a supărat pe primar și a fost mutat la cererea acestuia, inclupații fiind obligați să plătească în solidar daune materiale de 2.551,13 lei și daune morale în valoare de 7.000 de euro. Instanța a mai dispus desființarea unor înscrisuri cu privire la dispozițiile de redistribuire a unei funcții ocupate  de agent II din cadul poliției orașului Recaș – compartimentul rutier și obligă inculpații la câte 3.000 lei fiecare, cheltuieli judiciare. Sentința nu este definitivă, putând fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție în termen de 10 zile de la comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.