Talibanii din Afganistan au lansat atacul asupra capitalei Kabul. Diplomaţii, evacuaţi cu...

Talibanii din Afganistan au lansat atacul asupra capitalei Kabul. Diplomaţii, evacuaţi cu un elicopter

0
DISTRIBUIȚI

Insurgenţii talibani au intrat duminică în capitala Afganistanului, Kabul, a declarat un oficial al ministerului afgan de interne, în timp ce SUA a evacuat diplomaţii din ambasada sa cu elicopterul.

Înaltul oficial afgan a declarat pentru Reuters că talibanii au atacat şi au intrat în oraș „din toate părţile”, dar nu a oferit alte detalii. Preşedintele afgan Ashraf Ghani a capitulat și talibanii vor forma un guvern interimar.

Un oficial NATO a spus că mai mulţi diplomaţi ai UE au fost mutaţi într-un loc mai sigur din capitală.

Oficialii americani au declarat că diplomaţii au fost transportaţi către aeroport de la ambasada din districtul Wazir Akbar Khan. Mai multe trupe americane au fost trimise să ajute la evacuări după ce avansul fulgerător al talibanilor a adus grupul islamist la porţile capitalei în doar câteva zile.

Un oficial taliban a declarat pentru Reuters că grupul nu doreşte nicio victimă, deoarece a preluat conducerea oraşului.

Totuşi, un tweet de pe contul oficial al palatului prezidenţial afgan nota că au fost auzite focuri de armă în mai multe puncte din jurul Kabulului, dar că forţele de securitate, în coordonare cu partenerii internaţionali, deţin în continuare controlul oraşului.

În dimineaţa zilei de azi, insurgenţii au capturat şi oraşul Jalalabad din est şi deţin astfel controlul autostrăzii cheie pe care transportă marfă în ţara fără ieşire la mare.


De asemenea, au preluat postul de frontieră Torkham din apropiere de Pakistan, astfel că aeroportul din Kabul a rămas singura cale de ieşire din Afganistan.

Un lider taliban de la Doha, unde se încercă negocieri de pace, a declarat că luptătorilor li s-a ordonat duminică să se abţină de la violenţă.

Emiratul islamic, aşa cum se intitulează talibanii, „îşi va proteja, ca întotdeauna, viaţa, proprietatea şi onoarea şi va crea un mediu paşnic şi sigur pentru naţiunea sa iubită”, a spus acesta, adăugând că diplomaţii şi lucrătorii din domeniul medical nu vor întămpina probleme dacă vor să părăsească capitala, relatează Al Jazeera.

Biden a declarat că administraţia sa le-a spus oficialilor talibani în discuţiile din Qatar că orice acţiune care pune în pericol personalul SUA „va fi întâmpinată cu un răspuns militar rapid şi puternic al SUA”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.