Timișorean sărbătorit și de autorități la împlinirea unui secol de viață FOTO

Timișorean sărbătorit și de autorități la împlinirea unui secol de viață FOTO

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-44229310">

Constantin Călina, un locuitor de cinste al oraşului Timișoara, a împlinit astăzi venerabila vârstă de 100 de ani.

Înconjurat de familie, Constantin Călina, veteran de război, a primit vizita surpriză a reprezentanţilor administraţiei publice locale.

Cei de la Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara i-au bătut la ușă. Cu sprijinul familiei, reprezentanţii DASTM au reuşit să-l surprindă pe sărbătorit. Un tort aniversar a completat urările de La mulţi ani, iar o diplomă pregătită special pentru acest eveniment, semnată de primarul Dominic Fritz, va sta mărturie peste ani acestei aniversari speciale.

Veteranul Constantin Călina a luptat în Regimentul 6 Artilerie Grea român, care a avut garnizoana de reședință la Alba Iulia, comuna Floreşti (județul Cluj), Sibiu şi Timișoara (sediul Muzeului Banatului din Piaţa Huniade nr. 1).

Înființat în 1923, regimentul a participat la campania armatei române împotriva Uniunii Sovietice de la începutul acesteia (22 iunie 1941), sprijinind acţiunile de luptă ale trupelor române si germane la trecerea Prutului (3 iulie 1941), trecerea Nistrului (17-19 iulie 1941) şi cucerirea Odessei (16 octombrie 1941), până la 23 august 1944.

După lovitura de stat din 23 august 1944, când România s-a alăturat Naţiunilor Unite, a luat parte în cooperare cu trupele româno-sovietice la acţiunile de luptă împotriva trupelor germano-maghiare, ce au dus la eliberarea zonei petrolifere din Valea Prahovei, eşecul ofensivei germano-maghiare asupra Timişoarei (10-17 septembrie 1944) şi revenirea nord-vestului Transilvaniei la teritoriul naţional al României (25 octombrie 1944).

Regimentul a supraviețuit ofensivei sovietice declanșată la 20 august 1944 pe aliniamentul Iaşi-Chişinău.

1 COMENTARIU

  1. La mulți ani Constantin Călina ! Cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani v-au pus ceva bani la pensie? V-au onorat cu vreo sumă de bani ? Nu. Pentru că dacă făceau acest lucru se lăudau. Așa, diploma nu șine de foame și nevoi. Gestul autorităților este unul pur de imagine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.