Adio mansarde în blocurile vechi la Timișoara? Primăria va da autorizație doar...

Adio mansarde în blocurile vechi la Timișoara? Primăria va da autorizație doar cu lifturi și locuri de parcare

3
DISTRIBUIȚI

bloc mansardat

Consilierii municipali au aprobat, în ședința de marți după-amiază, modificarea Anexei 1 din Hotărârea Consiliului Local nr. 141/24.04.2007 privind reabilitarea termică a blocurilor de locuințe cu regim de înălțime până la P+ 9 E realizate după proiecte tip, prin transformarea acoperișurilor tip terasă în acoperișuri înclinate, cu amenajarea de poduri neîncălzite sau mansardare la blocurile de locuințe cu regim de înălțime până la P+9 E.

Astfel, s-a exclus realizarea de apartamente de tip duplex în spațiile cu destinația uscătorii. Potrivit proiectului aprobat de Consiliul Local Timișoara, acoperișurile mansardelor trebuie să fie construite în formă de triunghi isoscel și nu au voie să aibă formă de poligon cu laturi multiple sau frânturi de pantă. De asemenea, învelitoarea trebuie să fie realizată din țiglă roșie sau materiale similare.

O altă prevedere îi va pune în mare dificultate pe dezvoltatorii imobiliari, pentru care nu va mai fi rentabil să amenajeze mansarde. „Clădirile existente P+4 E pot fi mansardate fără rezerve în cazul realizării acestora, prin extinderea pe verticală a apartamentelor existente de la etajul IV, obținându-se apartamente tip duplex, iar acoperișul se va realiza în mod unitar și armonios pentru toată suprafața clădirii. Pentru cazurile în care în mansardă se vor crea noi unități locative se va asigura în mod obligatoriu acces pentru persoane cu dizabilități – lift. În cazul în care imobilul a fost prevăzut din construcție cu pod mansardabil , se poate amenaja mansardă în podul existent, conform Legii 50/1991 republicată, art.


111). lit. b, cu condiția să se poată asigura acces din casa scării. Pentru cazurile în care în mansardă se vor crea noi unități locative se va asigura în mod obligatoriu acces pentru persoane cu dizabilități – lift”, se mai arată în decizia luată marți.

În cazurile în care se vor crea unități locative noi, proiectul va fi însoțit de un plan de amenajare a zonei referitor la parcări și zone verzi și de un aviz al Comisiei de Circulație. Se va realiza un bilanț al parcărilor amenajate existente si se va demonstra că există un loc de parcare pentru fiecare apartament existent și propus, atât pentru blocul de locuințe care face obiectul mansardării cât și pentru blocurile vecine care sunt deservite de locurile de parcare existente.

În cazul în care sunt insuficiente locuri de parcare se pot amenaja locuri de parcare, pentru apartamentele noi, pe un teren aflat la o distanța de cel mult 100 de metri de obiectiv. În cazul în care sunt insuficiente locuri de parcare si nici nu se pot amenaja noi locuri de parcare nu este permisă mansardarea cu creșterea numărului de apartamente.

Consilierul local Răzvan Negrișanu de la USR PLUS, arhitect de profesie, care a făcut parte din echipa care a întocmit proiectul, a spus că în 14 ani de când se construiesc aceste mansarde s-au comis multe nereguli.

„Vechiul regulament lăsa blocurile să se poată mansarda fără ascensor. O altă problemă este cea legată de parcări”, a spus Negrișanu.

„La modul restrictiv cum a fost gândit acest regulament perioada mansardelor în Timișoara a trecut”, a remarcat consilierul local Radu Țoancă de la PSD. Acesta a mai adăugat că este imposibil să-și identifici locul de parcare și să-l marchezi, iar costurile cu lifturile sunt foarte mari.

Țoancă a întrebat ce se întâmplă cu documentațiile actuale aflate în diferite faze și cât sunt pe rol.

Arhitectul-șef al orașului, Gabriel Almăjan, a precizat că în ultima lună municipalitatea a avut doar câteva cereri pentru mansardări și li s-a explicat solicitanților că regulamentul de mansardare va fi modificat, iar cele depuse înainte de modificare vor fi evaluate conform vechiului regulament.

3 COMENTARII

  1. Vai, sariti!!! Robu spunea ca in spatele lui Fritz stau interese imobiliare, iata-le in actiune. Ne vrea raul neamtul asta, cum adica sa aiba dezvoltatorii profit mai mic pe conditiile astea noi?

    • ma pis pe tine si pe robulakele tau, dar si pe fritzulake in acelasi timp. bine ca daca in spatele lui robulake erau probleme psihice si alte talharii extreme nu era o problema. nu mai pupati politicieni in kur, ca pute, in primul rand

  2. doar niste retardati si imbecili comunisti ar putea inventa reguli din astea aberante pentru sub 0.1% din populatie. dar nu e de mirare. toti cumunistii sunt handicapati si defecti intr-un fel sau altul. bine, in multe feluri, dar mai ales cu probleme la cap, de gandire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.