Ambrozia, coșmarul alergicilor în această perioadă. Care este cel mai bun tratament,...

Ambrozia, coșmarul alergicilor în această perioadă. Care este cel mai bun tratament, potrivit medicilor de la „Victor Babeș”

0
DISTRIBUIȚI

În ultimii ani se constată o explozie a numărului persoanelor alergice la ambrozie. Datele statistice arată că peste 2,5 milioane de români sunt alergici la ambrozie. Aproximativ 1 din 5 persoane s-au sensibilizat la acest polen. Pentru cei care sunt predispuși să dezvolte alergii, formele pot să fie severe.

Simptomele apar la sfârșitul verii sau începutul toamnei. Polenul de ambrozie provoacă diverse forme de rinită sau conjunctivită, principalele simptome fiind nasul înfundat sau rinoree, strănuturi în salve, prurit și eritem conjunctival. De asemenea, poate declanșa crize moderat-severe de astm, precum și erupții cutanate.

În timpul sezonului de ambrozie, o plantă poate elibera un miliard de grăuncioare de polen în aer, pe care vântul le poartă până la trei kilometri pe uscat. Evitarea expunerii la polenul de ambrozie este aproape imposibilă. Dar există modalități de a vă limita expunerea și de a reduce severitatea simptomelor.

„În timpul sezonului de ambrozie ar trebui să urmăriți un calendar polinic, să evitați să ieșiți în aer liber în orele de vârf ale zilelor călduroase, să păstrați ferestrele închise, să schimbați des hainele și să vă spălați fața și pe mâini după ce ați fost afară și să nu uscați rufele afară”, a precizat dr.


Bianca Matiș, medic alergolog la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Evitarea expunerii nu va fi însă suficientă. Trebuie să efectuați un consult medical în vederea testării cutanate alergologice, pentru a vă asigura că aveți cu adevărat o alergie la ambrozie, apoi veți primi tratament adecvat.

„Pentru majoritatea persoanelor cu simptome frecvente, steroizii nazali sunt cel mai bun tratament. Dacă simptomele dvs. sunt mai ușoare, poate fi suficient un antihistaminic oral. La recomandarea medicului dumneavoastră, începeți să luați medicamente cu două săptămâni înainte de începerea sezonului de înflorire a ambroziei. În acest fel puteți opri reacția alergică înainte de a începe sau măcar să o țineți pe cât posibil sub control. Ulterior, veți putea urma un tratament care va determina corpul să dezvolte o toleranță la polenul de ambrozie, numit imunoterapie specifică, astfel încât să nu se mai declanșeze o reacție alergică la acest polen”, a mai spus dr. Bianca Matiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.