Artefacte prețioase „împrumutate” de muzee din vestul țării pentru o expoziție la...

Artefacte prețioase „împrumutate” de muzee din vestul țării pentru o expoziție la Madrid

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1166925273">

Expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”, se va deschide la Muzeul Național de Arheologie din Madrid în 30 septembrie, sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale, Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, și al președintelui României. Organizată sub egida Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe și coordonată de Muzeul Național de Istorie a României,  aceasta va reuni nu mai puțin de 835 de artefacte de mare valoare care se află în custodia a 39 de muzee românești. Evenimentul se desfășoară sub genericul „Programul de diplomație publică și culturală”, dedicat în acest an aniversării a 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei.

Din colecția de arheologie a Muzeului Național al Banatului au fost alese câteva piese reprezentative pentru această epocă. La Madrid va fi expus coiful iliric realizat dintr-o singură bucată de bronz care a fost descoperit la Găvojdia în urmă cu aproape două decenii și care aparține epocii hallstattiene. Chiar dacă nu este un artefact dacic sau roman, el atestă legăturile existente între spațiul iliric și cel nord-dunărean. Vor fi prezentate, de asemenea, un pandantiv în formă de potcoavă și mărgele tubulare din aur din secolul I sau începutul secolului al II-lea d.Ch. care provin de la Sânnicolau Mare, o cărămidă romană descoperită mai demult în Banatul istoric, la Banatska Palanka, pe care se vede ștampila Cohors II Hispanorum, și o ploscuță de pelerin romano-bizantină provenită de la Dierna.

Și Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva participă la expoziție cu 12 piese reprezentative din epoca romană, printre care o aplică de bronz aurit care înfățișează Medusa, descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, și două plăcuțe de aur provenite de la Germisara, dar și obiecte mai puțin cunoscute, precum un fragment de monument funerar din gresie de la Micia, pe care e înfățișată scena răpirii Europei din mitologia greacă, sau statueta de bronz a zeului Mercur, descoperită în villa romană de la Rapoltu Mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.