Restricțiile de weekend revin la Timișoara. Primarul Fritz, nemulțumit, cere măsuri locale...

Restricțiile de weekend revin la Timișoara. Primarul Fritz, nemulțumit, cere măsuri locale corelate cu rata vaccinării

2
DISTRIBUIȚI

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, a trecut de 4 la Timișoara, ceea ce înseamnă că în oraș (dar și în alte localități din județ) revine carantina după ora 20:00, momentan în weekend. Astfel, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, cei care ies din casă după ora menționată sunt nevoiți să aibă asupra lor deja binecunoscutele declarații pe proprie răspundere, dar și un motiv întemeiat.

Primarul Timișoarei, care acum un an, înainte de apariția vaccinului anti-COVID, considera carantina o măsură bună, a declarat, miercuri seara, că nu este de acord cu decizia de carantinare a orașului în weekend.

„Nu, nu sunt de acord! Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, din care NU mai fac parte, a decis că, potrivit regulilor naționale, Timișoara trebuie să intre într-o carantină de noapte, în week-enduri. Restricțiile aplicate tuturor timișorenilor, indiferent dacă s-au vaccinat sau nu, sunt nedrepte, vor afecta economia locală care suferă grav din cauza pandemiei și a scumpirilor, și învrăjbesc oamenii. În primăvară situația era diferită: nu aveam încă vaccinul disponibil pentru toți”, a precizat Dominic Fritz.

Primarul cere Guvernului, singurul decident în privința măsurilor, ca persoanelor care s-au vaccinat să nu le fie aplicate restricțiile, în Timișoara și peste tot în țară.

„Nu mai este niciun dubiu: acest val este un val al nevaccinaților.


97% dintre cei internați în luna septembrie la Spitalul Victor Babeș din Timișoara sunt nevaccinați. Sunt un partizan al măsurilor care încurajează vaccinarea, singura care ne poate scoate, cu adevărat, din pandemie. În Timișoara s-a organizat primul maraton de vaccinare. Primăria a făcut o campanie publică pentru vaccinare, inclusiv prin panouri în oraș. Primii români care s-au vaccinat în cabinetele medicilor de familie au fost din Timișoara, într-un proiect pilot pus pe picioare împreună cu Ministerul Sănătății. Am organizat caravane și un centru mobil de vaccinare care să imunizeze acasă persoanele care nu se pot deplasa. Am avut 13 centre de vaccinare, în toate zonele. Pe scurt, am creat condiții ca toți timișorenii care vor să se vaccineze să o facă”, a spus edilul.

Potrivit primarului, avem 230.000 de persoane vaccinate complet în județul Timiș și peste jumătate sunt din Timișoara.

„Nu e suficient. Cred că am fi putut sta mai bine dacă măsurile de relaxare ar fi fost corelate cu rata vaccinării. Și cu numărul de teste, că iarăși județele care iau în serios testarea sunt primele unde se impun restricții. Este timpul să acordăm recunoaștere, prin măsuri clare, responsabilității individuale și colective și să nu-i obligăm pe cei care s-au vaccinat deja să îndure, din nou, aceleași restricții. Toată lumea știa că va veni încă o toamnă dificilă, și ne-am pregătit. Am crescut capacitatea la ATI (nu vorbesc de «paturi» pentru că nu patul în sine e problema, ci personalul). Programul Oxigen pentru Timișoara, prin care furnizăm concentratoare de oxigen, gratuit și acasă, locuitorilor din întreg județul este, în continuare, activ. La fel și aplicația Pandemic Controller care leagă Spitalul «Victor Babeș» de medicii de familie pentru urmărirea pacienților cu COVID la domiciliu. Dar acestea sunt acțiuni de ameliorare a efectelor. Singura cale să prevenim internările la ATI și pierderea altor vieți, prin blocarea spitalelor, este vaccinarea. Or, restricțiile generalizate, la fel ca și relaxarea generalizată, descurajează vaccinarea”, a fost de părere Dominic Fritz.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.