Creșele trec în sistemul de educație național, finanțarea de bază va fi...

Creșele trec în sistemul de educație național, finanțarea de bază va fi asigurată de la bugetul de stat

0
DISTRIBUIȚI

La solicitarea autorităților locale, creșele sunt preluate în sistemul de educație național, iar acest proces trebuie să se finalizeze până la 1 octombrie, a spus, vineri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Costul standard per copil în creșă a fost stabilit la 15.000 de lei.

Sorin Cîmpeanu a spus, după ședința de guvern în care s-a stabilit preluarea tuturor creșelor în sistemul de educație, că există o serie de prevederi prin care acest lucru este posibil, la solicitarea autorităților locale, prin decizia inspectoratelor școlare și a unităților de învățământ preșcolar.

„Inspectoratele școlare vor finaliza acest proces de preluare până la data de 1 octombrie 2021, cu informarea Ministerului Educației.


Finanțarea va fi asigurată de la bugetul de stat. A fost calculat și aprobat costul standard per preșcolar, per copil în creșă, în valoare de 15.000 de lei per copil în creșă. Este mai mult decât dublu față de costul standard per copil în grădiniță. Este un cost standard care deja este mai mare decât costul standard per elev”, a spus ministrul Cîmpeanu.

În cazul în care autoritățile administrației publice locale nu solicită arondarea în sistemul de învățământ, creșele rămân instituții publice cu subordonare locală, dar finanțarea va fi asigurată tot de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației, a mai spus ministrul.

„Autoritățile administrației publice locale vor putea contribui la suplimentarea acestei finanțări, dar finanțarea de bază va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației. Este o schimbare importantă care pregătește integrarea învățământului la nivelul educației timpurii”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.