Dan Diaconu explică explică de ce în 2019 administrația din care făcea...

Dan Diaconu explică explică de ce în 2019 administrația din care făcea parte a mărit taxele, dar acum se opune

0
DISTRIBUIȚI

Consilerul local Dan Diaconu de la PNL, fost viceprimar în administrația Robu, a declarat că astăzi a votat împotriva proiectului de creștere a taxelor și impozitelor în Comisia de specialitate pe care o conduce. Proiectul a fost totusi avizat cu voturile USR și PSD.

Consilierii locali de la PSD spuneau recent că au trei amendamente la proiectul privind majorarea dărilor locale.

„Sper ca în plen să fie altfel. Pentru a evita discuțiile ulterioare am făcut parte din administrația care a mărit pentru 2019 impozitele și taxele locale. Aceasta trebuia să fie o măsură temporară. Motivele ei au fost nu elucubrațiile actualilor conducători legate de managementul financiar ci cele ce le voi detalia mai jos. Înainte de a face asta însă trebuie să înțelegem că veniturile proprii ale unei primării sunt reprezentate în principal de cotele din impozitul pe venit ale persoanelor ce lucrează pe rază respectivei localități – proporția variază, dar e în jur de 60% din veniturile proprii.

Motivele pentru 2019 au fost următoarele: scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% în 2018, necompensată de către Guvern, o măsură salutară pentru salariați, dar realizați ce însemna pentru bugetul local și transferul cheltuielilor sociale cu persoanele cu handicap de la bugetul de stat către bugetul local (aproape 60 de milioane de lei). (…) Aceste motive nu mai sunt valabile astăzi. Cheltuielile sociale cu persoanele cu handicap au revenit la guvern (transfer), iar cotele din impozitul pe venit au crescut constant în acești ani, practic în acest moment Primăria încasează cu peste 40% mai mult din aceste cote față de anul 2019”, a detaliat Dan Diaconu.

Consilierul liberal spune că acum este împotriva creșterilor deoarece „pentru persoanele fizice – rezidențial – nu se justifică mărirea chiar dacă a fost numită, arogant după părerea mea, cât o „pizza” – iarna și anul care ne așteaptă vor fi foarte grele, orice creștere suplimentară adaugă la povară.


Utilitățile vor crește foarte mult, chiar compensate de către guvern, iar alimentele se așteaptă să crească cu 15% minim. Impactul bugetar e nesemnificativ practic, asa cum ponderea acestor impozite in veniturile primarie este una foarte mica. Nu cred că o creștere este oportună”.

Diaconu este de părere că pentru persoanele juridice – nerezidențial este momentul unei scăderi a impozitelor.

Argumentele pe care le aduce sunt următoarele:

Primăria a încasat din cotele de impozit pe venit pe primele 8 luni ale anului – (august 2021, față de august 2019) cu peste 30% mai mult – respectiv cu peste 105 milioane de lei în plus (266 de milioane în 2019 – 371 de milioane în 2021). E evident că aceste diferențe uriașe de bani nu se văd în calitatea serviciilor publice, sau în investiții. Preconizez că, la sfârșitul anului, sumele încasate în plus față de 2019 vor fi de peste 150 de milioane de lei. (Să nu vă gândiți că autoritatea locală are vreun merit aici – nici măcar nu colectează aceste sume – creșterea vine din procentul alocat prin legea bugetului de stat, din măsurile de stimulare din timpul pandemiei care au “albit” un număr mare de slujbe și din fondurile europene pentru IMM-uri care au stimulat de asemenea existența unui număr mai mare de angajați legali și în general de creșterile din privat).

Companiile (incluzând sectorul HORECA, sau poate mai ales, cel jignit de city-manager în dezbaterea publică) se vor confrunta în continuare atât cu efectele pandemiei, cât și cu cele legate de creșterea exponențială a prețului utilităților. Un minim gest de sprijin ar fi de dorit din partea administrației.

„Cred că în sectorul nerezidențial persoanele fizice și cele juridice trebuie să plătească un impozit egal pentru a evita într-adevăr tratamentul diferit. Trebuie însă, ca ambii, să plătească un impozit redus. Nu în ultimul rând bonificația de 10% pentru plata anticipată pentru persoane juridice trebuie să se aplice și în anul 2022. Atunci când am propus acest amendament ni s-a explicat că nu va folosi nimeni această facilitate. Surpriza plăcută a fost că e fost folosită de 30% din companii. Asta a dus la încasări semnificative pentru bugetul local în prima parte a anului, atunci când e nevoie de acești bani, o mai bună colectare și un beneficiu net pentru companii de peste trei milioane de lei”, a transmis Diaconu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.