Evenimente commemorative la Arad, la 172 de la execuția celor 13 generali...

Evenimente commemorative la Arad, la 172 de la execuția celor 13 generali ai armatei austriece care au trădat imperiul

2
DISTRIBUIȚI

În 6 octombrie se împlinesc 172 de ani de la execuția, la Arad, a celor 13 generali, ofițeri ai armatei imperiale austriece de diferite etnii, care fuseseră acuzați că s-au alăturat revoluționarilor maghiari pașoptiști conduși de Kossuth Lajos. După ce au fost făcuți prizonieri de armata rusă, generalii au fost predați austriecilor și judecați de curtea marțială, fiind condamnați pentru crimă de înaltă trădare. Nouă dintre ei au fost spânzurați, iar patru executați prin împușcare.

La comemorarea din anul 1890, la Arad a fost dezvelit un monument intitulat Statuia Libertății, în onoarea generalilor executați, dar în 1925, acesta a fost demontat, pe motiv că luptele de atunci au fost purtate împotriva românilor. Mutată în cetatea Aradului, statuia a fost transferată în anul 1999 în administrarea Ordinului Franciscan din Arad, iar în anul 2004 a fost reamplasată în spațiul public, în Piața Reconcilierii, unde a fost ridicat și un monument dedicat revoluționarilor pașoptiști români.

Complexul Muzeal Arad, în colaborare cu asociația Kölcsey, organizează în data de 1 octombrie, în foaierul Palatului Cultural, o expoziție comemorativă, „Drumul generalilor”, cu valori de patrimoniu unice din colecția de relicve a muzeului, care va fi vernisată la ora 11,30, și o conferință istorică cu invitați din țară și străinătate, prin care se dorește marcarea acestui episod din istoria orașului.

Programul conferinței va fi următorul:

10:00 – 10:20

Fekete Károly – vicepreședintele Asociației Kölcsey din Arad

Cuvânt de deschidere

Dr.


Sorin Bulboacă – managerul Complexului Muzeal Arad

Cuvânt introductiv

10:25 – 10:40 Számadó Emese – managerul Muzeului Klapka György din Komárom

Klapka György – eroul din Komárom

10:45 – 11:00 Prof. Dr. Zakar Péter – prorectorul Universității de Științe din Szeged

Contele Vécsey Károly și Duffaud Karolina

11:05 – 11:20 Triznya Arnold – istoric, Universitatea Eötvös Lóránd Budapesta

”S-a luptat ca un discipol al lui Marte”. Görgei Artúr în bătălia din Komárom-Ács în 2 iulie 1849

11:25 – 11:50 Vizionarea expoziției ”Drumul generalilor”

11:55 – 12:10 Prof. Univ. Dr. Bodó Barna

Soarta însemnelor comemorative ale revoluției din 1848 – 49 în Banat

12:15 – 12:30 Mizsur Anitta – responsabil Colecție 1848/49, Complexul Muzeal Arad

Ce s-a întâmplat cu „ei”? Soarta celor 13 martiri după 6 oct. 1849

12:35 – 12:50 Concluzii – Cuvânt de încheiere

12:50 – 13:10 Lansare de carte

Dr. Bajzik László: Az aradi vár építése és hadieseményei az 1848–49-es szabadságharcban / Construirea cetății din Arad și evenimentele militare arădene în timpul revoluției 1848/49. Autorul cărții, Dr. Bajzik László, în dialog cu istoricul Triznya Arnold.

Surse foto: wikipedia.org

2 COMENTARII

  1. Nu trebuie sa ne mire foarte mult ca au fost executati. Ceea ce au facut ei, din patriotism, aventura sau opportunism se numeste nici mai mult, nici mai putin decat: DEZERTARE. In cazul lor fiind vorba chiar de dezertare in timp de razboi, mai grava decat cea in timp de pace. Dezertarea era pedepsita atunci, in toate tarile care aveau armata, cu o singura pedeapsa: moartea. Si la noi, in Romania, dezertarea s-a pedepsit cu pedeapsa capitala pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi Mondial. Noi timisorenii, trebuie sa fim mandri ca am rezistat ca si cetate asediului armatei maghiare revolutionare conduse de acesti 13 generali (maghiari sau nu). Conducatorul militar al Timisoarei a fost Generalul Rukavina al armatei imperiale si ar trebui sa punem la loc de cinste Monumentul Recunostinteicare celebreaza rezistenta orasului in fata armatei revolutionare si care zace acum intr-un cimitir, pentru ca UDMR-ul nu este deacord cu amplasarea lui in oras.

  2. Kossuth a fost un pacalici, nu a putu sa inteleaga importanta momentului. In loc sa uneasca toate grupurile etnice, mai mici sau mai mari si sa lupte cu adevarat pentru libertate. A purtat o lupta inclusiv interna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.