Evenimente inedite în zona de frontieră cu Serbia, la Dunăre, cu ocazia...

Evenimente inedite în zona de frontieră cu Serbia, la Dunăre, cu ocazia Zilei Cooperării Europene 2021

0
DISTRIBUIȚI

Ziua Cooperării Europene 2021, o inițiativă de comunicare între țările Uniunii Europene și cele vecine care beneficiază de programe de cooperare teritorială, în vederea colaborării comunităților locale din zonele de frontieră, zi în care întreaga Europă organizează diverse evenimente pentru acest tip unic de cooperare, a ajuns la cea de-a X-a ediție.

În anii precedenți, manifestările prilejuite de cooperarea româno-sârbă din zona transfrontalieră s-au desfășurat la Timișoara, Reșița, Drobeta-Turnu Severin și  Oravița pe teritoriu românesc, și la Vârșeț, Veliko Gradiște, Kikinda și Zdrenjanin, iar anul trecut, această zi a fost sărbătorită online.

Ediția din acest an, organizată de Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timișoara și partenerii săi, are loc în 21 septembrie, în localitatea Șișești, aflată în zona de frontieră româno-sârbă din județul Mehedinți.


Este  comuna natală a lui Gheorghe Ionescu-Șișești, doctor în agronomie, ministru al agriculturii și întemeietorul Institutului de Cercetări Agronomice al României, întemeietorul unei adevărate școli agricole românești.

Manifestările programate  doresc să scoată în evidență cultura și tradițiile locului, precum și proiectele comune realizate cu vecinii sârbi. Va fi prezentată ceramica nesmălțuită de Șișești, de culoare roșiatică, specifică centrelor de olărit din Oltenia și Banat, cu piese a căror formă amintește de ceramica din antichitate din această zonă. Acum mai bine de un veac, Șișeștiul avea nu mai puțin de 95 de meșteri olari, meșteșugul transmițându-se din tată-n fiu, iar astăzi, meșterii populari caută să păstreze vie această tradiție populară. Vor fi prezenți și oaspeți din Kikinda, oraș recunoscut pentru simpozionul internațional de sculptură în teracotă – TERRA, dar și pentru producția de cărămizi și diverse tipuri de ceramică industrială, fină și decorativă. Totodată, va fi vizitată comuna și muzeul local „Gheorghe Ionescu Șișești”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.