Expoziția unică în țară „Muzeul Bibliei”, cu exponate dintr-o colecție privată, ajunge...

Expoziția unică în țară „Muzeul Bibliei”, cu exponate dintr-o colecție privată, ajunge la Jimbolia

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-417024855">

Exponatele din Muzeul Bibliei, un proiect unic în România, vor putea fi văzute din nou, de data aceasta într-un muzeu unic din țara noastră, Muzeul Presei „Sever Bocu” din oraşul Jimbolia.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 3-17 septembrie.  Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 3 septembrie, la ora 19.

Printre invitații la vernisaj se numără pr. dr. Constantin Jinga şi Costel Busuioc. Intrarea este gratuită.

Muzeul Bibliei cuprinde peste 1.000 de exponate biblice din diferite perioade istorice și în mai multe limbi.

Din ediţii rare şi foarte vechi, cum ar fi Biblia lui Anton Köberger sau prima ediţie King James, colecţia deținută de pastorul baptist Ionel Tuțac posedă câte o pagină de valoare inestimabilă.

Iar din ediţiile româneşti, menţionăm: Bilbia de la Blaj (1793-95), ediţia jubiliară; prima ediţie a V.T. cu caractere latine (Iaşi, 1865-69); celebra ediţie a mitropolitului Andrei Şaguna, ultima cu caractere chirilice apărută pe pământ românesc: se ştie că în anul 1860 s-a trecut la alfabetul latin, fapt care a presupus şi adoptarea unui nou limbaj al traducătorilor.

Continuăm enumerarea cu un manuscris dintre cele mai vechi, în latină, pe pergament (1240); un Evangheliar chirilic din 1762, tipărit la Iaşi sub patriarhul Gavriil Calimachi; Un Nou Testament, ediţia Wiliam Tyndale, 1526; o biblie englezească din 1798, şi altele din 1874, 1886.

Vizitatorii vor avea ocazia să vadă prima Biblie care a ajuns pe lună, un microfilm, de fapt, sau un Testament sub formă de deget/Finger N.T; Biblia-breloc a pastorului Billy Graham.

Ionel Tuţac a început să colecţioneze cărţile sfinte în anul 1999, după o vizită făcută la Societatea Biblică din New York, acolo unde sunt expuse peste 43.000 de exemplare diferite.

„Expoziția de la Jimbolia este cea de-a patra din acest an. Evenimentele anterioare, desfășurate la Lugoj, Arad şi Lipova au fost un real succes. Pentru toamna aceasta mai există propuneri de organizare a expozițiilor la Șimleu Silvaniei,  Sebeș-Alba, Suceava, Oradea, București, Craiova și Caransebeș. Recent, am primit propunerea de a organiza o expoziție dincolo de granițele țării, la Padova, în Italia”, ne-a spus pastorul Ionel Tuțac, deținătorul impresionantei colecții de biblii.

Din păcate, dorința sa de realizare a unui Muzeu al Bibliei permanent la Timișoara este ignorată de autoritățile locale. Se invocă lipsa unui spațiu potrivit pentru o asemenea colecție. În schimb, Muzeul Bibliei este dorit la Arad.

„Un muzeu stabil, la Timișoara, ar fi o atracție turistică importantă pentru viitoarea capitală europeană. Acest lucru ar așeza orașul nostru pe harta lumii, alături de orașe importante, ca Ierusalim, Washington, Dallas, Londra, Amsterdam ori Seul. Trăiesc cu speranța că autoritățile publice locale vor privi acest proiect ca pe o oportunitate inedită de a promova cea mai importantă carte a omenirii și de a realiza în acest fel un proiect unic în România. Trebuie să vă mărturisesc că am primit invitația din partea autorităților de a realiza acest proiect în Arad.

Deocamdată nu am luat o decizie, dar este posibil să îl fac în altă parte. Constatarea mea, o spun cu durere, este că interesul pentru adevărata cultură și proiecte valoroase inedite este tot mai scăzut în Timișoara. Sincer, nu cred că vom fi pregătiți pentru evenimentul din 2023. Vom rata o șansă unică de a face cunoscut orașul la nivel european și internațional!”, ne-a declarat pastorul baptist Ionel Tuțac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.