Festivalul PLAI, gata de start. Trei zile de muzică, ateliere și activități...

Festivalul PLAI, gata de start. Trei zile de muzică, ateliere și activități pentru toate vârstele

0
DISTRIBUIȚI

În perioada 10 – 12 septembrie, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara va avea loc o nouă ediție a festivalului PLAI, care va aduce și-n acest an în fața spectatorilor o serie de sunete și ritmuri de pe alte plaiuri și activitățil din timpul zilei, care includ o mulțime de ateliere și activități pentru toate vârstele oferite de către cei peste 60 de parteneri și prieteni ai festivalului.

În prima zi a festivalului, pe scenă vor urca Richard Bona & Alfredo Rodriguez Trio, Yemen Blues și Ovidiu Zimcea – dj set.

Pasionat de sunet și proiecții vizuale, primul single semnat Ovidiu Zimcea a fost lansat ca un videoclip muzical în 2014, intitulat „Mapped”, iar în 2016 două EP-uri cu titlul „Infographics” și „The Thought That Counts” au fost lansate pe Bandcamp și Soundcloud. Un LP de debut este în prezent în lucru. Ovidiu Zimcea este fost membru Paperjam și Exit Oz, cu care a și înregistrat EP-ul de debut și respectiv LP-ul. În 2016 și 2017 a făcut parte din trupa live a Alexandrinei iar în prezent este membru în Murnau. Yemen Blues este un concept muzical ce combină cântece tradiționale din Yemen cu funk, jazz și blues. Trupa a fost fondată de către cântărețul Ravid Kahalani care a crescut în Yemen, unde a învățat cântecele tradiționale ale poporului, extinzându-și apoi influențele muzicale în cultura Africii de Vest. Ravid a făcut echipă cu bassist-ul și compozitorul Omer Avital, împreună reușind să strângă diverși muzicieni de top din New York, Israel și Uruguay. Interpret carismatic, Richard Bona, care a fost considerat cel mai bun basist din lume – fapt evidențiat în numeroasele premii, distincții, colaborări și proiecte de success -, va fi complementat pe scenă de prietenul său apropiat, cubanezul Alfredo Rodríguez, pe care l-a cunoscut prin mentorul lor comun, legendarul Quincy Jones. La PLAI, pe scenă li se va alătura și Ludwig Afonso la tobe, care a cântat alături de legende muzicale precum Ira Sullivan, Nestor Torres, Sammy Figueroa și Othello Mollineux.

În cea de-a doua zi a festivalului, pe scenă vor evolua Aynur, TootArd și Sweet Charity DJ’s. După ce au petrecut ani de zile călătorind în părți mai puțin cunoscute ale lumii, duo-ul Sweet Charity DJ’s a adunat o colecție de discuri mai puțin cunoscute, care garantat vă vor face să dansați. În 2008, au lansat locul HMS SWEET CHARITY la festivalul Glastonbury – un paradis tropical al deliciilor muzicale.


TootArd este o trupă din Syria, fondată de doi frați: Rami și Hasan Nakhleh. Muzica lor combină stiluri muzicale precum: reggae, Tuareg și rock psihedelic, numele trupei facând referire la stilul lor muzical descris ca „mountain rock reggae” și amintind de peisajul din orașul în care s-au născut, format din munți calcaroși. Trupa își descrie sunetul ca fiind un vârtej disco, captivant care aduce un omagiu scenelor de dans din Vestul Asiei din anii ’80.

Aynur este unul dintre cei mai proeminenți artiști kurzi din vremurile noastre. Vocea ei unică infuzează muzica populară kurdă tradițională cu sensibilitatea contemporană a muzicii occidentale. Albumele ei sunt lăudate nu doar în mass-media turcească, ci și în mass-media internațională. A apărut pe coperta a numeroase reviste importante de worldmusic precum Songlines Magazine (2020), Folk Roots (fRoots), The London Times and Sons și a apărut în ziare importante precum The Guardian, El Pais și FAZ. În 2017, Aynur a primit premiul Master of Mediterranean Music de către Berklee College of Music MMI în categoria Femeile mediteraneene în acțiune, pentru contribuția sa la păstrarea tradițiilor orale populare kurde, interpretând repertoriul tradițional totodată infuzându-l cu alte stiluri occidentale moderne.

În ultima zi a festivalului, pe scenă vor urca DakhaBrakha, OUM și Tre3mentions. Tre3mentions este un proiect realizat de către Lucian Nagy, Marcelle Poaty-Souami și Mircea Ardeleanu Jr. ce va debuta anul acesta la PLAI. Tre3mentions vorbește despre cele trei taine ale copacului (rădăcină, trunchi, coroană), traduse muzical prin compoziții proprii și culegeri din stiluri muzicale folclorice din Imperiul Otoman, Tracia, Persia, India, Africa și America de Sud. Oum El Ghaït Ben Essahraoui, cunoscută ca Oum, este o cântăreață, compozitoare și ambasadoare a culturii din Maroc ce combină în muzica ei multiple stiluri precum: jazz, gospel, soul, afrobeat și muzică Sufi. Originară din Casablanca, muzica sa rămâne unică datorită influențelor din cultura deșertului Marocan care pot fi simțite în albumul Zarabi.

DakhaBrakha este un proiect al Dakh Contemporary Arts Center și al directorului artistic Vladislav Troitsky, un cvartet din Ucraina ce combină mai multe stiluri de muzică etnică. Câștigător al premiului Sergey Kuryokhin în 2009, cvartetul a participat de-a lungul anilor la diferite proiecte și evenimente. Printre acestea se numără participarea la festivalul Gogolfest, precum și realizarea unui cabaret la Dakh Contemporary Arts Center și intitulat Dakh Daughters. Au cântat pe diferite scene ale lumii la festivaluri precum Glastonbury sau Bonnaroo Music and Arts Festival unde au fost numiți de revista Rolling Stone „Best Breakout of the festival”. Spectacolul lor este la fel de mult un spectacol de teatru cât și unul muzical. Scopul lor este să ia cântece populare refăcute din Ucraina și să le pună într-un mixer cu o gamă de stiluri contemporane.

Copiii sub 12 ani au acces gratuit, la fel ca persoanele cu dizabilități, cât și însoțitorii acestora. Accesul în zona de festival se realizează în baza dovezii de vaccinare, a dovezii trecerii prin boală în ultimele 90 de zile sau în baza unui test PCR sau a unui test antigen cu rezultat negativ. Biletele și abonamentele se pot procura aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.