Festivalul Plai a revenit în incinta Muzeului Satului. Trei zile de sărbătoare...

Festivalul Plai a revenit în incinta Muzeului Satului. Trei zile de sărbătoare pentru amatorii de „world music”

0
DISTRIBUIȚI

Festivalul Plai s-a reîntors după un an de pauză în incinta Muzeului Satului Bănățean, cele trei zile de sărbătoare muzicală și acțiuni croite pentru un public divers fiind apreciate pe deplin de către spectatori. Alături de componenta muzicală a evenimentului, la fel ca și-n anii trecuți organizatorii au pregătit o sumedenie de momente interesante cu ajutorula peste 60 de parteneri și prieteni ai festivalului, printre care s-au numărat degustări, ateliere sau spectacole de teatru, care au colorat atmosfera Plai-ului.

La capitolul muzical, prima seară a fost colorată de sound-urile etalate de Richard Bona & Alfredo Rodriguez Trio, Yemen Blues și Ovidiu Zimcea – DJ set. Vedeta primei seri, Richard Bona – alături de colegii săi de pe scenă – a demonstrat că renumele său de explorator în diverse stiluri muzicale este cât se poate de binemeritat, iar amalgamul său de muzici a la Jaco Pastorious, George Benson sau Joao Gilberto îmbibate cu sunete africane a fost una de efect. Drept urmare, pe scenă au răsunat piese „pentru cunoscători“ dar și melodii „pentru toată lumea“, care i-au asigurat aplauze binemeritate.

Sâmbătă seara pe scena din incinta festivalului au urcat Aynur, TootArd și Sweet Charity DJ’s iar în ultima zi a avut loc debutul proiectului timișorean Tre3mentions, alcătuit din Lucian Nagy, Marcelle Poaty-Souami și Mircea Ardeleanu Jr. Cei trei timișoreni care au adus pe scenă sound-uri folclorice din Imperiul Otoman, Tracia, Persia, India, Africa și America de Sud au avut parte de success, chiar dacă recitalul lor a fost programat mult prea devreme, la ora 17:00.

Oum, ambasadoarea culturii din Maroc a combinate genuri ca jazz, gospel, soul și afrobeat, iar finalul realizat de ucrainienii de la DakhaBrakha a fost cireașa de pe tort a Plai-ului din 2021.

Formația care a mai fost prezentă în țara noastră în două rânduri în cadrul festivalului TIFF a urcat pentru prima oară pe scena în Timișoara și a oferit un spectacol gustat din plin de public. Deloc surprinzător, membrii trupei și-au declarat dorința pentru o Ucraină liberă și au făcut o pledoarie pentru pace (ce a inclus spre deliciul asistenței și îndemnul „Stop Putin!”), iar dincolo de aspectul exotic al celor trei reprezentante ale sexului frumos de pe scenă cu ale lor pălării exotice, formația a reușit să facă spectacol din prima clipă.


În mare parte, piesele interpretate de cele trei ucrainence și Marko Halanevych, reprezentantul masculin al trupei se încadrează în categoria folclor popular ucrainean refăcut cu acorduri de punk, rap, hip hop și chiar și jazz.

Dincolo de asta, un plus de șarm este și faptul că recitalurile lor sunt ca niște spectacole de teatru: momentele zgmotoase care asigură energia pe care publicul se dezlănțuie în fața scenei sunt combinate cu porțiuni „liniștite“, în care membrii trupei fac vocalize jucăușe care imită păsările sau experimentează genuri necomerciale. Un alt plus este asigurat de armonia corală tradițională ucraineană, ceea ce face ca vocea lor să iasă în evidență ascultătorilor care nu sunt familiarizați cu așa ceva, rezultatul fiind o cântare …exotică din toate punctele de vedere. Aplauzele prelungite ale publicului și bis-urile trupei au încheiat astfel o nouă ediție a festivalului de „world music” Plai, care și-n acest an s-a ridicat la nivelul așteptărilor publicului care gustă evenimentele numite de unii „de nișă“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.