Hotărârea prin care aleșii ar fi trebuit să-și facă public domiciliul și...

Hotărârea prin care aleșii ar fi trebuit să-și facă public domiciliul și diplomele de studii, revocată de Consiliul Local Timișoara după o ședință tensionată

1
DISTRIBUIȚI

În data de 10 august, Prefectura Timiș a anunțat că două hotărâri adoptate de Consiliul Local Timișoara în 13 iulie și care au provocat un adevărat scandal politic sunt ilegale și a cerut consilierilor locali să le anuleze.

Prima hotărâre este cea de publicare a actelor de studii ale primarului, viceprimarilor, consilierilor personali ai primarului și viceprimarilor precum și a angajaților care dețin funcții de conducere, iar cea de a doua viza publicarea dovezii domiciliului aleșilor locali pe raza orașului.

Prefectura Timiș a considerat că „măsurile au fost adoptate cu depășirea competenței materiale a consiliului local prevăzută expres și limitativ de art. 129 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ” și că „prin reglementarea obligației de publicare a diplomei de bacalaureat sau a diplomei de licență la aleșii locali (primar, viceprimar, consilieri locali) și la consilierii personali, fără excepție, indiferent dacă acestea există sau nu, se încalcă prevederile Legii nr. 115/2015 privind alegerea administrației publice locale. Prin reglementarea obligației de a publica diplomele de studii de către aleșii locali, se încalcă prevederile art. 4 din Legea nr. 115/2015, solicitându-se aleșilor locali documente suplimentare față de cele solicitate pentru ocuparea poziției prin depunerea candidaturii. Prin reglementarea obligației de a publica diplomele de studii de către consilierii personali, se încalcă prevederile Codului administrativ, deoarece pentru aceștia legea nu solicită condiții minime de studii”.

Prefectura Timiș a anunțat că dacă nu se vor revoca de către Consiliul Local Timișoara cele două hotărâri, în baza recursului grațios făcut, „se va analiza dacă se impune introducerea unei acțiuni la instanța competentă pentru anularea acestora”.

Marți după-amiază, întruniți în ședință, consilierii municipali au revocat cele două hotărâri.


Au fost ample dezbateri, care au durat aproape o oră. Aleșii s-au tot contrazis despre formula în care vor face acest lucru.

Radu Țoancă, unul dintre „veteranii” consiliului, le-a explicat că trebuie să spună dacă își mențin sau nu punctul de vedere exprimat în ședința inițială (n.r. – 13 iulie).

Discuțiile pe această temă au continuat, consilierii având păreri diferite.

Avocatul Roxana Iliescu, consilier al partidului Pro România, a explicat că aleșii trebuie să voteze „menținerea sau nu a hotărârii pe care noi am luat-o”.

„Nu îmi place să mă bag în discuția voastră de consilieri locali. Aici nu este o întrebare formală, ci de fapt este una politică. Și în cazul ăsta nu aș avea nicio problemă, dar trebuie să fie clar și pentru dățile viitoare. Voi ați trecut acest proiect data trecută cu un sigur vot, cu 14 voturi. Mie nu mi-a convenit rezultatul, și vorbim acum despre oricare proiect, bag o plângere prealabilă prin altcineva, și o bag atunci când cineva de la voi e bolnav. Pentru că dacă votăm menținerea, vă trebuie exact același număr de voturi. Dacă un consilier local e bolnav, repede bag pe ordinea de zi, îl votez o dată și nu o să mai aveți 14 voturi, o să aveți 13. Și ceea ce ați crezut că ați votat, gata. Și așa mie mi se pare o cale politică foarte periculoasă pentru că creăm o cale să revenim din nou și nou asupra votului în consiliul local. Odată ce consiliul local a hotărât ceva, asta trebuie să fie. Și doar dacă o majoritate inversă se naște ca să schimbe rezultatul, OK. Dar nu să fiți voi obligați, care ați strâns cu chiu cu vai și cu multă presiune 14 voturi, să fiți obligați astăzi să strângeți încă o dată 14 voturi”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Consilierul local Ștefan Sandu de la PNL a spus că, în mulți ani, de când este el în consiliul local „nimeni nu și-a permis să vină cu o măgărie de hotărâre revocată, băgată iar, chiar când un coleg este bolnav. Cred că cu toții avem o minimă decență să nu abuzăm de o reluare a votului pe motiv de boală sau de lipsă”.

„În primul rând, nu e nevoie de 14 voturi, este nevoie de majoritatea simplă a consilierilor prezenți. Sigur că acest tip de discuții sunt inerente, atâta vreme cât prefectul, care e coleg, nu vreau să politizez, cu domnul primar Fritz, a găsit de cuviință să întoarcă votul sau să ne tragă de urechi ori să ne dea un cartonaș galben. Votăm câți suntem”, a afirmat consilierul local Radu Țoancă de la PSD.

„Ca să întorci o decizie, ai nevoie de majoritate. Punct. În așa fel formulată întrebarea încât întoarcerea deciziei deja asumate de consiliul local trebuie să strângă mai multe voturi ca majoritatea indiferent că sunt 27 sau 22 de consilieri”, a spus viceprimarul Ruben Lațcău.

1 COMENTARIU

  1. teoretic, asa – SA ZICEM. ce se intampla daca niste comunisti nu apuca sa ajunga la putere daca le sunt sparte capetele pe strada inainte sa muste bine din cascaval? TEORETIC, FICTIV, asa, ca pamflet, sa zicem doar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.