Locuri ideale pentru excursii de o zi, în vestul țării FOTO

Locuri ideale pentru excursii de o zi, în vestul țării FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-77388585">
Moară de apă la Obârșia

Județul Arad are un potențial turistic remarcabil dar prea puțin cunoscut, iar centrul de turism arădean încearcă să-l promoveze prin recomandarea mai multor trasee care pot fi parcurse într-o singură zi.

Pe Valea Mureșului

Unul dintre acestea este pe valea Mureșului, și anume traseul Arad-Bârzava-Vărădia de Mureș-Săvârșin-Petriș, cu peisaje încântătoare, dar și cu obiective pentru toate gusturile, multe necunoscute și aproape inaccesibile până nu demult.

Printre acestea se disting biserica de lemn de la Julița, construită în 1787, și cea din satul Troaș, ridicată la mijlocul secolului al XVIII-lea, care pot fi vizitate cu o programare telefonică la numărul 0740 028 859 – Voichița Blejnar, sau bisericile de lemn de la Corbești și Roșia Nouă, ambele construite la începutul secolului al XIX-lea, cu programări la numărul de telefon 0762 608 778 al preotului Cătălin Craveț. La Obârșia, moara de apă, construită în secolul al XIX-lea, este una dintre puținele care mai funcționează în județul Arad, iar casele pictate sunt de-a dreptul uimitoare.

Noi obiective turistice pe Domeniul Regal Săvârșin

Cea mai mare atracție a comunei Săvârșin este castelul regal, cu parcul dendrologic care înconjoară castelul, lacul acoperit de nuferi, și satul regal. Atelierul auto al Regelui Mihai, amenajat într-un corp de clădire din anul 1940 aflat alături de Muzeul Automobilului și magazinul de suveniruri, este un obiectiv de pe Domeniul Regal recent deschis pentru public.

Atelierul, amenajat în anul 1943, a fost acum reamenajat în același spațiu, aici fiind aduse toate piesele cu care Regele a lucrat în atelierele improvizate în anii lungului său exil, căci întreaga sa viață a fost pasionat de mecanică. După ce și-a recâștigat atelierul din tinerețe, clădirea a fost restaurată cu materiale originale și a putut fi reconstituit atelierul, fiecare obiect fiind așezat la locul dorit de Rege. Pe un ecran din interiorul acestuia, sunt difuzate, de-a lungul întregului program de vizitare, trei documentare TV, care vorbesc despre pasiunea Regelui Mihai pentru automobile.

În Satul Regal a început și amenajarea Casei Ceaiului, o clădire ridicată în secolul al XIX-lea și ultima rămasă nerestaurată. Lucrările se fac cu materialele originale care au mai putut fi recuperate – bârne de stejar, țigle manufacturate în Imperiul Austro-Ungar, podele de ceramică și piatră, cărămizi –  și urmează să fie terminate la sfârșitul lunii septembrie. Aici, vizitatorii vor putea fi serviți cu ceai, cafea, diferite răcoritoare, sau vor putea participa la evenimente culturale și educative. Domeniul Regal Săvârșin este deschis până în luna septembrie, de vineri până duminică, între orele 9,00 și 18,00.

Atelierul auto regal

Exponate exotice la casa memorială Eugen Popa

Tot la Săvârșin, poate fi vizitată casa memorială și colecția de artă Eugenia și Eugen Popa, donată în anul 2008 Complexului Muzeal Arad. Este casa părintească a pictorului Eugen Popa (1919-1996), unde a fost expusă o remarcabilă colecție de artă, care, pe lângă picturile sale, cuprinde și tablouri semnate de Corneliu Baba, Jean Al. Steriadi, George Apostu, Ion Gheorghiu, completate cu obiecte de artă decorativă din Extremul Orient, din perioada petrecută de cei doi artiști în sud-estul Chinei, și cu numeroase piese etnografice.

Se regăsesc, de asemenea, principalele obiecte din încăperile de locuit, printre care un salon în stil florentin, atelierul artistului, dar și o cameră în care pot fi găsite atât date despre istoria zonei, cât și a familiei Popa.

Printre atracțiile acestui traseu se numără și arta culinară a Văii Mureșului, care poate fi descoperită prin degustările produselor tradiționale ale acestor locuri.

Surse foto: actualitati-arad.ro, aradon.ro, specialarad.ro, cniptarad.ro, wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.