Muzicienii timișoreni l-au omagiat pe fotograful Liviu Tulbure cu un concert special...

Muzicienii timișoreni l-au omagiat pe fotograful Liviu Tulbure cu un concert special desfășurat în Sala Barocă a Muzeului de Artă VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-2076919677">
Foto: Nedici Dragoslav

Joi seara, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă a avut loc un eveniment inclus în cadrul expoziției The Sunny Side of the Jazz, o seară comemorativă Liviu Tulbure, care a fost unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi din zona de vest a ţării.

În deschiderea evenimentului Robert Șerban a evocat câteva amintiri, subliniind faptul că fotografii care realizează portrete sunt neapărat oameni prietenoși, iar Marcel Tolcea a continuat cu câteva întîmplări hazlii care au oferit celor prezenți o imagine completă asupra personalității fotografului Liviu Tulbure.

Mai apoi, în minunata sală baroc din Muzeul de Artă au cântat rând pe rând o serie de muzicieni care la rândul lor au povestit și ei câteva amintiri mai mult sau mai puțin hazlii cu Liviu Tulbure. Chiar dacă s-a axat mai mult pe jazz, concertul a inclus și incursiuni în alte genuri muzicale, ultima piesă a concertului fiind un extras din celebrul musical „The Sound of Music“ din 1959, compus de Richard Rodgers.

Pe parcursul serii pe scenă au cântat Ilie Stepan și Horea Crișovan, Diana Pap și Horea Făgărășanu, Johnny Bota cu Ion Dorobanțu alături de Mirel Butoi și Horia Făgărășanu, acestora adăugându-se mai târziu în diferite formule și Bogy Nagy, Tony Kuhn și Liviu Butoi.

Expoziția de fotografii On the Sunny Side of the Jazz, care poate fi vizionată la Muzeul de Artă din Timișoara pune în scenă un dialog între lucrări alb-negru realizate de Liviu Tulbure la festivalurile de jazz de la care era nelipsit și lucrări color ale lui Horia Bernea, împrumutate din Colecția dr. Sorin Costina. Cunoscutul ctitor al Muzeului Țăranului Român a fost un artist pe cât de credincios, pe atât de fervent căutător al inovației, al libertății de experimentare, al spontaneității. Aici se întâlnește cu Liviu Tulbure care a căutat să surprindă nu atât chipul interpretului de jazz, cât metamorfoza acestuia în contact cu instrumentul muzical.

Născut în 1958 la Ceanu Mic, în judeţul Cluj, și crescut în Timișoara, Liviu Tulbure a descoperit lumea prin lentila aparatelor foto și video la vârsta de 13 ani. Din 1987 a lucrat ca fotograf la Muzeul Banatului și din 2006 a fost fotograf la Muzeului de Artă din Timişoara. Liviu Tulbure a fost unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi din zona de vest a ţării, un mare iubitor de muzică de calitate, el fiind prezent și activ la multe din festivalurile și concertele din România și din afara granițelor. Artistul şi-a pierdut viaţa, la începutul acestui an, din cauza infecţiei cu virusul Sars-Cov2.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.