Omagiu adus lui Gabriel Mafa. Formația care a pus România pe harta...

Omagiu adus lui Gabriel Mafa. Formația care a pus România pe harta mondială a muzicii black metal, Negură Bunget, lansează albumul final

0
DISTRIBUIȚI

Casa de discuri germană Prophecy Productions a anunțat că pregătește lansarea albumului „Zău”, ultimul disc al timișorenilor de la Negură Bunget.

Materialul discografic, care va fi lansat pe data de 26 noiembrie, este moștenirea bateristului și creierului formației, Gabriel „Negru“ Mafa, care a trecut în neființă la vârsta de 42 de ani, în urma unui atac de cord, pe 21 martie 2017. Discul, care este încheierea unei „trilogii transilvănene”, a fost finalizat cu înregistrările originale ale lui Negru și are parte de un prim single, „Brad”, extras din albumul final al formației care a pus România pe harta mondială a muzicii black metal.

„După tragica dispariție a lui Gabriel «Negru» Mafa, ne-am simțit cu toții obligați să-i îndeplinim moștenirea conform ideilor și dorințelor sale, ceea ce însemna că trebuia să finalizăm trilogia transilvăneană. Lucrând la acest album, am simțit cu toții prezența călăuzitoare a lui Gabriel printre noi. Gabriel scrisese totul și a înregistrat deja bazele albumului înainte de dispariția sa. Noi ceilalți, am contribuit cu rolurile noastre ca de obicei, deși a fost un proces dificil. Am ratat dezbaterile muzicale și filosofice cu Gabriel. În cele din urmă, am reușit să-i finalizăm lucrarea. Titlul celei de-a treia părți a trilogiei transilvane «Zău» înseamnă «Vechiul Dumnezeu» în limba română, dar desemnează și o minune. Acest album se concentrează pe peisaje, mitologie și spiritualitate. «Brad», reprezintă cea mai cinematică piesă a acestui album. Simbolismul bradului în cultura tradițională românească este vast și complex. De exemplu, poate reprezenta nemurirea și cercul vieții… naștere, căsătorie și moarte. Prietenul nostru Daniel Dorobanțu a creat videoclipul uimitor pentru această piesă”, au transmis cei de la Negură Bunget.

„În multe privințe, «Zău» este diferit de majoritatea celorlalte albume. Am considerat că este important ca acest disc să fie lansat în anul în care Prophecy Productions împlinește 25 de ani de existență, întrucât am simțit cumva că acest lucru este un tribut special pe care îl realizăm pentru regretatul Gabriel «Negru» Mafa.


El a vorbit de atâtea ori despre «trilogia transilvăneană» și cât de mult a însemnat pentru el… Era atât de important pentru Gabriel, devenise foarte important pentru noi, care eram oarecum și familia sa. Vrem să onorăm toți acei ani de prietenie și colaborare fructuoasă cu această lansare postumă. Prin urmare, suntem recunoscători din suflet pentru că trupa a putut termina ceea ce începuseră cu Gabriel: o mărturie uimitoare a puterii inovatoare și a creativității muzicale a lui Negură Bunget. De asemenea, dorim să ne exprimăm profunda recunoștință față de toți ceilalți, și față de soția lui Gabriel, Alina, care au ajutat la realizarea acestui disc uimitor și a lucrărilor sale de artă. Sperăm sincer că veți ajunge să iubiți «Zău» la fel de mult ca noi”, a spus Martin Koller, fondatorul casei de discuri germane Prophecy Productions.

„Când creierul creator și forța motrice din spatele lui Negură Bunget, bateristul Gabriel «Negru» Mafa, a suferit un atac de cord fatal pe 21 martie 2017, dispariția sa tragică părea să dicteze că marea sa viziune a unei interpretări muzicale ancorate în metal a frumoaselor peisaje ale României, tradițiile și miturile, precum și spiritualul patriei sale, a fost sortită să rămână la fel de neterminată ca a 10-a simfonie a lui Beethoven. Cu toate acestea, veteranii muzicieni care fuseseră alături de Negru în încarnarea finală a componenței în continuă schimbare a Negură Bunget, nu erau pregătiți să renunțe, lăsându-i viziunea să se strecoare într-o obscuritate nemaiauzită. Din fericire, track-urile de tobe ale lui Negru pentru «Zău» fuseseră deja realizate și înregistrate înainte de turneul final al formației. Toate schițele, demo-urile și înregistrările din sala de repetiții la care lucraseră au fost strânse cu grijă, iar fiecare membru al trupei a umplut respectuos golurile, în deplină dedicare ideii originale. Rezultatul acestei munci a iubirii este «Zău», culmea uimitoare și punctul culminant al evoluției muzicale a lui Negură Bunget și «trilogiei transilvănene”. Pe acest album, tradițiile metalului păgân negru și întunecat au fost complet îmbinate cu elemente din bogatul patrimoniu muzical al României. Texturile bogate și pasajele cinematografice epice fac loc momentelor fragile și liniștite care trebuie înlocuite de focare furioase. La fel ca natura în continuă schimbare a Banatului și Transilvaniei din România, «Zău» surprinde culorile și stările de la schimbul anotimpurilor de pe aceste meleaguri și dă viață legendelor străvechi“, a scris jurnalistul britanic Jonathan Selzer, într-un eseu amplu care va apărea inclus pe acest disc.

Albumul „Zău” a fost realizat în formula Gabriel „Negru” Mafa – tobe, percuție, Tibor Kati – voce, Adrian „OQ” Neagoe – chitară, clape, Petrică Ionuţescu – caval, nai, tulnic și duduk, iar Manuela Marchiș contribuie ca „guest artist” pe piesa „Brad”. Designul vizual a fost realizat de Daniel Dorobanțu, iar mixajul și masteringul a fost realizat de Attila Lukinich.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.