Patru zile de sărbătoare multiculturală la cea de-a șasea ediție a Zilelor...

Patru zile de sărbătoare multiculturală la cea de-a șasea ediție a Zilelor Culturale Maghiare, la sfârșitul acestei săptămâni

1
DISTRIBUIȚI

Zilele Culturale Maghiare din Timișoara se organizează pentru a șasea oară, în plin centrul orașului, în perioada 23 – 26 septembrie. Pe parcursul celor patru zile, cei interesați vor putea lua parte la evenimente variate: concerte, spectacole de teatru, spectacole tradiționale, muzică și dansuri populare, gastronomie, târguri de artizanat și activități pentru copii.

„Evenimentul nostru este deschis tuturor, iar caracterul său regional este evidențiat atât prin locație, cât și prin caracterul programelor. Pe parcursul celor patru zile ale evenimentului, Timișoara va găzdui o serie de artiști, muzicieni și grupuri de dans din regiune, precum și invitați din Ungaria și din diferite regiuni ale Transilvaniei. După evenimentul de anul trecut, care nu a avut o amploare atât de mare, sperăm că anul acesta vom putea organiza din nou un festival cu care să ne apropiem cât mai mult de normalitate, respectând în același timp reglementările epidemiologice“, spun organizatorii evenimentului.

Gala de deschidere va avea loc joi 23 septembrie, de la ora 18 la Opera Națională, cu o ceremonie religioasă ecumenică, discursuri de întâmpinare și un spectacol susținut de artiștii Teatrului „Petőfi” din Veszprém, care vor interpreta cele mai mari creații de operetă .

Vineri 24 septembrie de la ora 11 vor avea loc diverse jocuri interactive pentru copii, spectacolul 1552 de săgeți în amintirea lui Losonczy István și a apărătorilor Cetății Timișoarei (în parcul Castelului Huniade), spectacolul de teatru DELETE al Cercului de teatru al Liceului Teoretic Bartók Béla. De la ora 16 în Sala Mare a Facultății de Muzică va avea loc o discuție sub titlul „Ce ne rezervă viitorul Uniunii Europene și de ce este importantă conferința despre viitorul Europei și în Banat?“ cu invitatul special Winkler Gyula, europarlamentar. Printre alte acțiuni interesante care vor avea loc în această zi se numără concert Heveder, degustare de vin: Crama Kaló Imre, concert Sleepin’ Insomnia, vernisajul expoziției „Istoria distilării de pălincă în Bazinul Carpatic, colecția privată Szanka József“ (parcul Castelului Huniade), Martzy Johanna – Seară și concert comemorativ și recitalurile formațiilor Quo Vadis și P. Mobil.

Printre acțiunile pregătite de organizatori pentru ziua de sâmbătă 25 septembrie se numără Turul orașului în trenuleț, „Atelierele demonstrative de meșteșuguri tradiționale” organizate de Kolping, Lansare de carte „Hoinărind prin Timiș și prin regiunea Dunării de Jos”, Competiție de tir cu arcul, Atelier Baranta, Concert PowerBeat (ansamblul de percuție condus de Fábián István format din 15 tineri), Semnificația istorică mondială a domniei regelui Andrei al II-lea (prezintă: Szántai Lajos , cercetător al istoriei maghiarilor), un spectacol al teatrului de păpuși Napsugár din Békéscsaba sub numele de Csacsifogat (Căruța trasă de măgăruș), Spectacolul interactiv de magie al Familiei Dobrossy, Parada războinicilor Baranta însoțită de pocnituri de bici, Degustare de bere, Decernarea burselor Rákóczi, Concerte cu 8 Light Minutes, Bojtorján și Fenyő Miklós, o întâlnire cu înotătoarea Risztov Éva, (campioană olimpică medaliată cu aur), Show acrobatic de ciclism cu Orbán-Barra Gábor, Retro-party cu muzică maghiară și TECHȘOARA-party (Manufactura).

Formația Vintage Dolls.


Foto: Facebook Vintage Dolls

În ultima zi a manifestărilor, duminică, de la ora 14, în Piața Libertății va avea loc un concert cu formația Vintage Dolls. Trio-ul muzical și trupa de acompaniament prezintă, în interpretare proprie, melodii celebre americane din anii ‘30 și ’40. Trupa este alcătuită din Munkácsy Eszter, Nagy Lili și Szász Ágnes – voce, Benedek Áron – trompetă, Szabó Illés – chitară, Tálas Áron – pian, Klimász Tamás – contrabas, Richter Ambrus– tobe

De la ora 15, la Facultatea de Muzică va avea loc evenimentul „Protecția mediului înconjurător – O prezentare a Aktív Magyarország, din Budapesta“.

„Ocrotirea și conservarea mediului înconjurător este principalul nostru obiectiv în vremurile de azi. Păstrarea intactă a habitatelor naturale și protejarea de poluare a zonelor în care locuim este o obligație a tuturor. Este important ca informațiile legate de protec ția mediului să ajungă la toată lumea. Am invitat un reprezentant al Aktív Magyarország să ne facă cunoscute rezultatele de succes obținute în Ungaria. Aktív Magyarország are ca obiectiv conectarea oamenilor și a mediului în așa fel încât toată lumea să poată beneficia, de exemplu, de trasee de drumeții sau de piste pentru biciclete. Acestea din urmă vor fi punctul central al prezentării, deoarece ciclismul este unul dintre subiectele principale ale Zilelor Culturale Maghiare din acest an, de la Timișoara. Îi așteptăm pe toți cei cărora le place ciclismul. Îi așteptăm pe cei cărora le pasă de mediu și doresc să facă schimbări“, au transmis organizatorii.

În incinta Teatrului Maghiar de la ora 16 va avea loc proiecția filmului „Cei care au rămas” – urmată de întâlnirea publicului cu Tóth Barnabás și Szőke Abigél. Filmul este o poveste emoționantă despre întâlnirea dintre o adolescentă și un bărbat de vârstă medie după cel de-Al Doilea Război Mondial. Amândoi au pierdut mult și amândoi vor să înceapă o nouă viață, timp în care, în jurul lor, se creează dictatura regimului Rákosi.

De la aceeași oră, pe scena din Piața Operei va avea loc spectacolul „Joacă, joacă, acum!“ al ansamblurilor folclorice. Printre acțiunile incluse în programul ultimei zile se numără și o degustare de uleiuri pentru gătit, cavalcadă de musical cu grupul de dans Harmónia , concert de comemorare Bartók – invitat Oravecz György , degustare de pălincă , concerte cu Dixieland, Cári Tibor și Magna Cum Laude și un show pirotehnic cu Deep6 Project.

Participarea la manifestările incluse în Zilele Culturale Maghiare se face conform reglementărilor oficiale valabile, iar programul detaliat al manifestării poate fi consultat aici.

1 COMENTARIU

  1. Cu ATI pline ochi, și SALVARI ce vuiesc non stop cu bolnavi ce asaltează doctorii
    Ori e Covid ori Nu? ALOO Fritz, ALOO NICA, Alooo Prefect, ALOO DSP? Apoi va mirati ca oamenii va fac mincinoși pe toti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.