Pragu’ de Sus lansează discul „Să nu urăști nimic”: „În vremurile zbuciumate...

Pragu’ de Sus lansează discul „Să nu urăști nimic”: „În vremurile zbuciumate în care ne aflăm, ni s-a părut un mesaj bun“

0
DISTRIBUIȚI

Formația Pragu’ de Sus lansează cel de-al șaselea album din carieră, „Să nu urăști nimic”, un material discografic mult așteptat de fanii trupei care a luat naștere în Timișoara în anul 2003.

oncertele de lansare a acestui disc vor avea loc joi, 23 septembrie, de la ora 19, la Porto Arte în Timișoara, și vineri, 24 septembrie, de la ora 19, la Grădina de Vară Casina din Deva. Înaintea acestor evenimente, am realizat un interviu cu solistul formației al cărei disc precedent a apărut cu trei ani în urmă sub numele de „Nu mai am răbdare“, Călin Bîrcean.

– De unde vine titlul noului album?

– Titlul e un vers din cântecul „Ieși de după perdea”, lansat în vara aceasta, ca un preambul al albumului. În vremurile zbuciumate în care ne aflăm, ni s-a părut un mesaj bun. Îndemnul de a nu urî, chiar dacă ai multe motive să o faci! Indiferent cu ce tabără fraternizezi, că ești pro sau contra, important este să nu-i urăști pe ceilalți, să nu urăști nimic, să accepți oamenii așa cum sunt, cu părerile și credințele lor, să cauți a trece curat la suflet prin cele ce ne-au fost date.

– Cum s-a schimbat muzica voastră în ultimii ani și de unde vine inspirația pentru melodiile voastre, în această perioadă complicată pe care o traversăm cu toții?

– Ca stil ne-am mișcat puțin, am explorat și am mers în direcția în care ne-am simțit confortabil. E mai mult rock în Pragu’ și ne place! Am introdus multe piese rock în repertoriul de cover, iar tot ce e compoziție Pragu mai veche sună altfel acum! Mi-aș dori să înregistrez unele din vechile piese cu noul nostru sound! Dar revenind la disc, inspirația chiar a venit în ultimul an! Ar fi fost păcat să nu profităm de extremul situației, de unicitatea trăirilor pe care ni le-a oferit istoria. Am încercat în această perioadă complicată, cum spui, să trec dincolo de semnificațiile momentului, așezând totul într-o ecuație mult mai mare. Practic, am extras numai esența din context și am dezvoltat compozițional mai sus, la o altă altitudine, acolo unde te poți regăsi oricând, pe parcursul vieții tale.

– Câte piese va avea noul album și care sunt colaboratorii cu care ați lucrat la acesta? Sub ce formă fizică va apare discul? Vă gândiți să scoateți și un vinil?

– Noul disc are 10 stări, 10 momente pe care le poți trăi separat, dar care privite de sus, formează o poveste.


Am colaborat la un cântec cu Mircea Vintilă, la altul cu Gabriel Cîndea, iar instrumental, mai vechii noștri prieteni, Horea Crișovan și Victor Miclăuș au intervenit fiecare la două dintre piese. Albumul va apărea în format CD clasic, în carcasă transparentă, cu grafică pe toate părțile și cu toate versurile în cărticica interioară. Aici trebuie să spun că am lucrat foarte bine cu o artistă specială, o prietenă ce locuiește în Olanda! Alina Bogdan Allen e cea care a pictat grafica albumului și toate elementele pe care le folosim în afișe și în promovare! Vinil? Trebuie să recunosc că e un moft care cel puțin acum ne depășește! Dar grafica s-ar fi pretat foarte bine!

– Peste 2 ani, formația împlinește două decenii de existență. Care au fost cele mai grele momente din istoria formației? Care sunt motivele de mândrie, care ar fi trei dintre cele mai mari realizări din acești 20 de ani…?

– Pfff… nu mă gândesc la aniversare acum! Sună mult! La început am tot făcut, 5, 7, 10, după care m-am oprit și am zis ok, ajunge, hai să facem muzică! Dar cred că va trebui să punctăm și 20… Momente grele? În 2013, când a trebuit să lansez albumul „Blocaj în verde” și se schimba componența. Am rămas singur și a trebuit să refac trupa, să duc discul mai departe. La înregistrări m-a ajutat mult Horia Crișovan, dar pentru live am cooptat mai mulți artiști! Era singura soluție de supraviețuire, în ideea în care toți instrumentiștii buni aveau și alte proiecte! La un moment dat, erau câte doi pe fiecare post! Cu toți am rămas într-o relație foarte bună și le mulțumesc! Mai apoi, s-a cristalizat formula actuală, care e cea mai De Sus! Cu mândria în public nu prea mă împac… Socotiți voi, iar tu ai contabilizat foarte bine! 20 de ani de Pragu, fără întrerupere! 6 albume! Dar dincolo de toate, oamenii care ne iubesc, care ne urmăresc, care dau sens muzicii noastre, ridicând întotdeauna receptorul, răspunzând atât de frumos în toți acești ani și chiar sunându-ne ei, atunci când simt nevoia! Și normal că și noi îi iubim la fel de mult!

– Care sunt surprizele pe care le pregătiți pentru concertul de lansare a albumului de la Timișoara și Deva? 

– Surprizele sunt tocmai piesele noi, pe care le veți auzi cântate pentru prima dată! Normal că nu vom cânta tot discul, dar câteva noutăți vor fi! Restul, le veți descoperi singuri, cumpărând albumul. E bucuria primei ascultări live, după care, curiozitatea, dorința de a pune pe „repeat”, de a desluși, de a te lăsa plimbat prin cele zece stări, alegând-o pe cea care ți se potrivește! Credeți-mă, s-a muncit mult la acest album și chiar merită ascultat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.