Dominic Fritz vrea să demită conducerea Horticultura: „Timișoara nu este bătaia de...

Dominic Fritz vrea să demită conducerea Horticultura: „Timișoara nu este bătaia de joc a câtorva oameni care au beneficiat de protecție politică” UPDATE Planul primarului, dejucat în AGA

2
DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei spune că astăzi a venit timpul „să tragem linia la Horticultura”.

„Ne-ați trimis plângeri și sesizări privind starea parcurilor și a malurilor Begăi, noi am făcut inspecții și am transmis solicitări, adrese și notificări către SC Horticultura SA, societatea pe care o plătim pentru întreținerea spațiilor verzi centrale. Niciuna dintre problemele sesizate nu a fost remediată până la capăt. Astăzi a venit timpul să tragem linia la Horticultura”, a precizat, marți, Dominic Fritz.

Primarul a precizat că au fost transmise, din 2017 până azi, 500 de solicitări de intervenție către Horticultura pentru lucrări care nu au fost efectuate.

„Am notificat Horticultura de patru ori pentru Parcul Rozelor, Parcul Botanic, Parcul Al. Mocioni (Ilsa), și le-am făcut adrese pentru Parcul Regina Maria (Poporului), Parcul Justiției, malurile Begăi. Primăria este singurul client al Horticultura, în baza unui contract privilegiat a cărui legalitate este verificată de Consiliul Concurenței și mai este și o societate în subordinea Consiliului Local. Am plătit, din ianuarie până astăzi, peste 13 milioane de lei către Horticultura, cu un milion de lei mai mult decât în tot anul 2019. Vom atinge suma de anul trecut până la finalul acestui an. Cum explică Horticultura starea deplorabilă a spațiului verde din centrul orașului? La preluarea mandatului, spațiile verzi din zona centrală erau în paragină, parcurile sunt încă un adevărat pericol pentru cetățeni, din cauza arborilor uscați și a ramurilor care stau să cadă. S-au transmis cereri, adrese și notificări, deși tăierile de corecție sunt cuprinse în programele lunare”, spune mesajul lui Fritz.

Edilul dă ca exemplu Parcul Andrei Mocioni, unde Horticultura nu a intervenit la timp pentru eliminarea unor arbori uscați în termenele impuse de către primărie, un plop s-a prăbușit peste conductele Colterm și a blocat circulația pietonilor, mașinilor și a tramvaielor.


A fost solicitat ajutorul de urgență celor de la Salvo – Biroul Situații de Urgență, care a defrișat cinci exemplare pentru siguranța zonei.

„Conducerea acestei societăți publice locale a fost învățată să nu dea socoteală timișorenilor, și nici clientului, Primăria, că poate face când dorește, ce dorește și mai ales la ce prețuri dorește, fără nicio bază economică. Incompetența de la Horticultura a fost dublată de incompetența conducerii de la Direcția de Mediu din Primărie, pe care am desființat-o. Am creat o nouă Direcție de Infrastructura Verde care se va ocupa într-un mod mai profesionist și corect de spațiile verzi și contractele primăriei. Concluzia noastră este că reaua credință a conducerii societății a prejudiciat patrimoniul floral și dendrologic al orașului. 30% dintre trandafirii din Parcul Rozelor s-au pierdut, după cum am constatat într-un inventar pe care l-am cerut în această vară, pentru că Horticultura nu a realizat lucrările de întreținere la timp. În Parcul Botanic însă, pe lângă gestiunea deficitară, nu s-a respectat specificul de grădină botanică și s-au făcut plantări cu specii comune ducând la distrugerea conceptului peisagistic al parcului, pierderea diversității și degradarea aspectului, estetic și didactic”, a transmis Fritz.

Potrivit acestuia, la trei notificări, Primăria Timișoara putea rezilia contractul cu Horticultura. Nu a făcut-o pentru că a dorit să dea o șansă la redresare acestei societăți care poate să devină eficientă și profitabilă, dar cu un management profesionist.

„Timișoara nu este bătaia de joc a câtorva oameni care au beneficiat de protecție politică, deși nu și-au făcut treaba. După curățenia de la Direcția de Mediu din Primărie trebuie să urmeze curățenia de la Horticultura. Sper că astăzi Consiliul Local, care reprezintă AGA la Horticultura, va pune interesele Timișoarei deasupra jocurilor politice și complicităților din trecut, va analiza cu obiectivitate documentele Consiliului de Administrație și va da un vot pentru binele orașului. Vom propune astăzi consilierilor locali mandatarea CA pentru demiterea conducerii executive a Horticultura”, a mai spus primarul Timișoarei.

UPDATE Lucrurile nu au mers așa cum și-ar fi dorit edilul-șef în ședința de astăzi a Adunării Generale a Acționarilor Horticultura SA.

„Consilierii PSD, PNL și Pro România s-au retras de la punctul de pe ordinea de zi care mandata consiliul de administrație provizoriu, care mai are maxim două luni de mandat, să demită executivul Horticola. În aceste condiții, mesajul domnului primar, dat înainte de ședință pe Facebook, fără să se consulte cu nimeni, a rămas o simplă dorință. Urmează să ne întâlnim în următoarele două săptămâni și să tranșăm, cu argumente și de o parte și de cealaltă, nu pe Facebook, această problemă”, a spus consilierul local PSD Radu Țoancă.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.