Probleme de calitate a apei potabile în localitățile din Timiș care au...

Probleme de calitate a apei potabile în localitățile din Timiș care au sub 2.000 de locuitori

0
DISTRIBUIȚI

Satele și comunele care au mai puțin de 2.000 de locuitori sunt private de investiții în infrastructura de apă potabilă.

Acest lucru a fost semnalat, miercuri, de subprefectul Ovidiu Drăgănescu, în ședința Colegiului Prefectural Timiș, care a avut loc on-line.

„Pentru mine, din păcate, județul Timiș continuă să fie, atunci când mă deplasez la rude, într-o localitate rurală din județ, destul de central, aceiași apă plină de nitrați, nitriți, roșie, pentru întreaga comunitate. E adevărat, nu e o localitate cu peste 2.000 de locuitori. Ce facem cu localitățile din Timiș, tot în Evul Mediu? Apă care dacă o lași o zi în sticlă și dacă o arăți la Sanepid spun că nu poți spăla nici măcar roțile mașinii cu ea. Ce facem cu localitățile astea? Le lăsăm să dispară? La un moment dat, dacă nu va mai fi apă deloc utilizabilă acolo, nu mai este nici la fântâni, aia e problema.


Ce facem cu ele?”, a spus Drăgănescu.

„Din păcate nu am un răspuns, localitățile sub 2.000 de locuitori vor fi probabil pe proiectele viitoare, după finalizarea POIM”, a spus Sergiu Faur, reprezentantul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă – Canal.

„Viitor însemnând ce? După câte generații? Nu putem să defilăm, că suntem județul cel mai vestic al țării și aducem civilizația și nu mai avem nevoie de infrastructură, când foarte multe localități cu sub 2.000 de locuitori nu se ocupă nimeni de ele. Acestea au aceleași condiții ca acum 50 – 60 de ani”, a mai spus subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

O concluzie a fost trasă de directorul general al societății Aquatim.

„În perioada viitoare sunt mai multe posibilități de finanțare, de exemplu PNRR, urmează Programul Operațional de Dezvoltare Durabilă, și, bineînțeles, PNDL, va trebui un mix de finanțare, pentru cele care nu se încadrează la finanțare. Desigur, primarii puteau să facă investiții prin aceste PNDL-uri. Din păcate, există problemele pe care le-ați semnalat, investim cât putem, dacă nu le-am prelua nu am putea investi”, a spus Ilie Vlaicu.

Directorul a fost de părere că fiecare primărie rurală ar trebui să-și gestioneze problemele cu rețeaua de apă-canal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.