Proiectul „Hai la Rudăria!”, la final. A fost inaugurat traseul turistic cu...

Proiectul „Hai la Rudăria!”, la final. A fost inaugurat traseul turistic cu 22 de mori de apă FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Asociația „Acasă în Banat” a reușit să ducă la bun sfârșit, cu ajutorul voluntarilor și a comunității locale, proiectul „Hai la Rudăria”, prin care și-a propus să transforme morile de apă de la Rudăria din comuna cărășeană Eftimie Murgu, valoroase monumente de tehnică populară, care încă funcționează, într-o destinație turistică mult mai atractivă, care să aducă și beneficii comunității locale.

Traseul turistic al acestora, care include 22 de mori de apă aflate în localitate și la ieșirea din comună și reprezintă un adevărat muzeu în aer liber, unde localnicii macină și astăzi făină de porumb și de grâu cu ajutorul pietrelor de moară, obținând făină integrală, cu gust și aspect diferit. a fost inaugurat duminică, 19 septembrie, după trei campanii în care s-au efectuat mai multe lucrări de igienizare a cursului de apă, de reparare și întreținere a morilor, și s-a stabilit un traseu turistic cu marcaje, plăcuțe informative și hărți, pe o lungime de șase kilometri. Proiectul a fost finanțat de fundația Orange cu suma de 35.000 lei, prin intermediul programului anual „Susține un ONG”.

„Hai la Rudăria!” a însemnat o adevărată desfășurare de forțe pentru a pune în valoare toate cele 22 de mori de apă din sat. Peste 300 de voluntari, pe parcursul a trei etape,  au făcut o curățenie generală pe toată valea râului Rudăria, de unde au colectat peste 1.200 de saci cu gunoi, au defrișat și pregătit aleile ce fac parte acum din traseul turistic, au făcut lucrări de ecologizare și întreținere la morile de apă, au vopsit mai multe podețe peste râul care străbate satul și peste canalele morilor, au construit două podețe, au dat drumul apei pe canalul de la moara din Țarină pentru a fi pusă în funcțiune și chiar au schimbat învelitoarea din șindrilă a morii Vlăgioanea.

„A fost o provocare pentru noi să facem acest traseu care să treacă pe la toate morile de apă. Una câte una, le-am descoperit pe fiecare, împreună cu voluntarii care au lucrat la ele. Acest traseu este în primul rând al comunității, deoarece rămâne oamenilor locului care trebuie să îl întrețină, să îl dezvolte, să îi primească pe turiști cu brațele deschise, cu blândețea și ospitalitatea de care ne-am bucurat și noi. Pentru noi va fi o bucurie să vedem că turiștii descoperă toate aceste instalații țărănești de măcinat, farmecul satului, mirosul de făină proaspătă și cu siguranță își vor dori să revină aici, la Eftimie Murgu”, spune Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat, la finalizarea proiectului.

Pe tot traseul au fost montate hărți și indicatoare turistice dar și panouri cu informații despre fiecare moară în parte. Harta traseului și pliantul turistic au fost puse la dispoziția publicului, în mod gratuit, pe  site-ul www.taramorilordeapa.ro.

„În cele trei etape ale proiectului nostru, peste 300 de voluntari au spus prezent apelului nostru pentru a face din Rudăria o destinație turistică atractivă. Mă bucur că mulți dintre colegii mei din țară, din București, Timișoara, Sibiu sau chiar Focșani, au venit să dea o mână de ajutor aici, în Banat. Prin acest traseul dorim să oferim tuturor posibilitatea de a vedea ceea ce am văzut noi aici: mori de apă arhaice, care spun povești, un traseu care te poartă prin locuri incredibile”, e și concluzia lui Andrei Amarghioalei, coordonatorul proiectului din partea Orange România.

Proiectul s-a bucurat și de sprijinul administraței locale, care nădăjduiește că morile care nu erau vizitate până acum vor fi descoperite datorită traseului inaugurat duminică.

Cele 22 de mori de apă de la Rudăria fac parte dintr-un ansamblu de instalații de măcinat cu o arhitectură simplă, arhaică, unic în țară.


Câteva dintre aceste mori au peste un secol vechime, altele sunt mult mai noi, folosind însă aceleași principii ale instalațiilor țărănești. Morile de aici sunt funcționale, iar cele mai multe sunt folosite constant de localnici pentru a măcina făina de mălai, atât pentru coleșă (o rețetă locală de mămăligă), cât și pentru animalele și păsările din gospodării. Apa râului Rudăria este direcționată prin două canale săpate (ierugi) care alimentează cu apă morile de pe o parte și de alta a râului. Toate morile au o singură ciutură, toată orizontală, și sunt construite din lemn. Morile sunt folosite și acum după o veche și bine stabilită rânduială. Fiecare are „rând” la moară, iar acesta se moștenește sau se cumpără.

Zona este o atracție turistică, însă până în prezent erau vizitate doar câteva dintre morile de apă, amplasate la ieșirea din sat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.