Răspunsul arogant oferit de city-manager președintelui Horetim la dezbaterea despre impozite: „Au...

Răspunsul arogant oferit de city-manager președintelui Horetim la dezbaterea despre impozite: „Au venit vremurile de criză și ne-am adus aminte că există stat și vrem ajutoare”

3
DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara a organizat, miercuri, de la ora 17, o dezbatere pe marginea Proiectului de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale în Timișoara pentru anul 2022. Urmează ca proiectul să fie supus apoi aprobării consilierilor locali.

Printre modificările pe care le aduce noul proiect față de situația actuală sunt următoarele, la impozitul pe clădiri, în cazul persoanelor fizice, pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice în 2021 cota avută în vedere la calculul impozitului este de 0,08% asupra valorii impozabile a clădirii, iar pentru anul 2022 se propune cota de 0,10% asupra valorii impozabile a clădirii. Astfel, majorarea va fi de 20%.

De asemenea, pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice în 2021 cota avută în vedere la calculul impozitului este de 0,6% asupra valorii clădirii. Pentru anul 2022 se propune cota de 1,3%.

În 2021, consiliul local a stabilit majorarea, în conformitate cu Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, actualizată, a impozitului/taxei pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietate sau deținute de persoanele juridice cu o cotă adițională de 50% din cota de impozit stabilită. Pentru anul 2022, aceasta se propune și în cazul impozitului pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice.

Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, modificarea are ca scop aplicarea aceluiași tratament fiscal privind destinația clădirii (rezidențială/nerezidențială/mixtă) pentru persoanele fizice și pentru cele juridice. În cazul persoanelor juridice, pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietate sau deținute de persoanele juridice în anul 2021 cota avută în vedere la calculul impozitului/taxei pe clădiri este de 0,08% asupra valorii impozabile a clădirii.

Pentru anul 2022 se propune cota de 0,10%. Pentru anul 2022, acordarea bonificației de zece la sută pentru plata cu anticipație a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren sau a impozitului asupra mijloacelor de transport, datorat pentru întregul an, până la data de 31 martie a anului 2022, se propune doar pentru contribuabilii persoane fizice, spre deosebire de anul 2021 în care bonificația s-a acordat și persoanelor juridice.

Corina Macri, președintele HORETIM, prezentă la dezbatere, a spus că Timișoara are un procent exorbitant de impozitare pentru firme.

„Noi de patru ani suntem prezenți la negocieri. Și de patru ani ni se invocă faptul că Timișoara nu poate. (…) Să avem un impozit conform realității economice a acestui oraș. Nu se justifică un impozit de 1,95 la sută. Timișoara nu este un oraș premium. Vin dintr-o industrie grav afectată. Am fost ajutați pentru că s-a impus de la Guvern altfel n-am fi primit nici un ajutor, să reducem cu 50% la sută impozitul. Pentru noi este foarte mult.

În industria ospitalității, profitul final este cuprins între șapte și nouă la sută. Dacă plătim doi la sută impozit pe clădiri este foarte mult. Noi susținem în continuare un buget defectuos. Să fim la 1,5 și să se justifice ca aceste plăți locale să ni se întoarcă. Anul trecut ni s-a promis că se va schimba acest management defectuos și acum ne anunțați că taxele vor fi mai mari?”, a declarat Corina Macri.

City-managerul Matei Creiveanu i-a răspuns că, oricât de talentat ai fi, nu poți tăia zece procente din bugetul local și să funcționezi la fel de bine.

„Eu înțeleg frustrarea dumneavoastră.


Pe de altă parte, reprezentați o industrie, HORECA, aceasta crește o dată cu municipiul. Orașul acesta este în plină dezvoltare economică și industrială. Este un oraș extrem de bine dezvoltat. Pe de altă parte, și iertați-mă că o spun, de un an și jumătate de când a început pandemia nu auzim decât de HORECA. Industria productivă a tăcut și a lucrat. Toți au fost loviți. Au fost loviți de restricții, de oameni care s-au îmbolnăvit, de criza materialelor, toată lumea este lovită. Și este o problemă cu industria HORECA pentru că în vremuri de pace, și o spun rapoartele Băncii Mondiale, o spune toată lumea, este industria cea mai predispusă la evaziune fiscală.

Este industria care în vremuri de pace și în vremuri bune nu prea vrea să știe despre stat. Iar acum au venit vremurile de criză și brusc ne-am adus aminte că există stat și vrem tot felul de facilități, de înlesniri pe care le-ați primit pentru că dincolo de industria HORECA sunt oamenii care lucrează în industria HORECA și contează, e foarte important, să primească aceste înlesniri. Dar totul are o limită. Bugetul local are o aritmetică infailibilă, nu poți să tai dintr-o parte fără să tai din cealaltă. Tai 50 de milioane din venituri, spuneți de unde să tăiem 50 de milioane din cheltuieli”, i-a răspuns Matei Creiveanu.

Corina Macri a continuat: „Timișoara este singurul oraș din țară care a fost restricționat șase luni de zile. Nu cârciumile sunt mari plătitori de taxe, ci hotelurile care nu vin în Timișoara din cauza taxelor mari. De ce să tăiați? De ce s-a ajuns brusc aici? De ce să crească impozitele de la 1 la 1.95?”.

Replica city-managerului Matei Creiveanu a fost următoarea: „Nu vreau să polemizez cu dumneavoastră, o să primiți răspuns în scris”.

De asemenea, în cadrul dezbaterii, Alin Boldura, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar, a cerut ca bonificația de zece procente să se acorde și anul viitor persoanelor juridice care achită integral impozitul pe clădiri până în data de 31 martie.

Un alt dezvoltator imobiliar, Ovidiu Șandor, a remarcat că din cauza majorării impozitelor pentru persoane juridice, proprietarul va plăti în 50 de ani primăriei încă o dată valoarea imobilului. Șandor a mai spus că Timișoara are o impozitare cu 30 la sută mai mare decât alte orașe.

„Este descuranjat pentru cei care vor să înceapă aici o activitate economică”, a remarcat omul de afaceri.

Ioan Vereșca din cartierul Plopi a spus că locuiește într-o casă pentru care plătește 1.800 de lei impozit, iar casa sa nu are nicio utilitate la primărie. A donat teren primăriei pentru amenajarea drumului și companiei de electricitate pentru amplasarea transformatorului. Timișoreanul a vrut să știe cât îi va crește impozitul.

City-managerul Matei Creiveanu i-a răspuns că va primi un răspuns în scris.

De altfel, directorul Direcției Economice, Adrian Bodo, a precizat că tuturor participanților la dezbatere, fie că au fost în sala primăriei, fie on-line, li se va răspunde în scris în cel mult o săptămână.

Creiveanu a spus că pentru persoanele fizice creșterea impozitelor pentru clădiri este cât „o pizza pe an”.

În schimb, va crește serios impozitul pentru persoane juridice. Autoritățile locale susțin că astfel vor să închidă o portiță folosită de anumiți dezvoltatori imobiliari, care a făcut o diferență pentru clădirile nerezidențiale. Dacă ești persoană fizică plăteai mult mai puțin decât dacă erai persoană juridică, iar anumite firme au început să treacă o clădire pe persoană fizică pentru a plăti impozite mai mici. Măsura va afecta aproximativ 3.500 de persoane.

City-managerul a mai precizat că impozitul pe autoturisme rămâne neschimbat.

O reprezentantă a partidului AUR în Timiș a întrebat dacă există o legătură între amenda primită de Colterm și majorarea impozitelor, însă nu i s-a răspuns.

3 COMENTARII

  1. Este inechitabila diferenta intre persoane fizice si juridice ca impozitare pentru acceasi tip de cladire.

    Inclusiv este inechitabil ca bonifucatia de plata anticipata sa fie diferite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.