Războiul viceprimarilor. Schimb dur de replici între Dan Diaconu și Ruben Lațcău...

Războiul viceprimarilor. Schimb dur de replici între Dan Diaconu și Ruben Lațcău în plenul CLT

3
DISTRIBUIȚI

Adăugarea unui act adițional la Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) în ședința Consiliului Local Timișoara de marți după-amiază l-a făcut pe consilierul liberal să acuze conducerea primăriei de ipocrizie.

Pe lista suplimentară, aleșii au avut de votat proiectul de hotărâre privind aprobarea proiectului „Sprijin la nivelul Regiunii de Dezvoltare Vest pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021-2027 pe domeniile mobilitate urbană, regenerare urbană, centre de agrement/baze turistice (tabere școlare), infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potențial turistic și infrastructură rutieră de interes județean, inclusiv variante ocolitoare și/sau drumuri de legătură”, cod SMIS 146275, finanțat prin POAT 2014-2020, precum și a Acordului de parteneriat, încheiat între Primăria Timișoara și Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, actualizat”.

„De ce v-ar păsa dumneavoastră de Uzina Hidroelectrică, de ce v-ar păsa că acolo există finanțare europeană pentru proiectare? Știu, sunt multiple probleme, ipoteci. Nu. Acel obiectiv trebuia să fie în patrimoniul Timișoarei, nu să faceți alba-neagra cu el în dare în plată către Aquatim. Trebuia chiar cumpărat, dacă era nevoie, de la Colterm pentru că nu cred că este normal pentru cineva care are respect minim pentru patrimoniul acestui oraș și un obiectiv cum, cu siguranță, nu mai găsești în România, care avea bani europeni pentru a fi pus în valoare, ne batem joc, pur și simplu din orice punct de vedere”, a afirmat consilierul local Dan Diaconu de la PNL.

Fostul viceprimar s-a referit la un obiectiv important din Timișoara, și anume nodul hidrotehnic de pe Canalul Bega, aflat între cartierele Fabric și Crișan, chiar lângă Parcul Uzinei.

Acesta nu a fost singurul reproș al liberalului la adresa colegilor de alianță.

„Al doilea element este povestea cu regenerarea urbană din Piața Traian, pe care o aud în ultimele 11 luni. În ce film aveți impresia că veți scoate la licitație, n-aveți nici tema de licitație probabil finalizată, acest proiect, îl veți și atribui după o licitație de probabil șase luni și veți și reuși să faceți DALI, SF, PT ca să vă încadrați în termenele care sunt necesare în POAT. Practic, am pierdut și proiectul din Traian, dar pentru Uzina Hidroelectrică, mare rușine”, a spus Diaconu.

În replică, viceprimarul Ruben Lațcău de la USR PLUS a spus că „nu înțelege la ce se referă revărsarea aceasta de frustrări”.

„Domnul Diaconu vorbește despre trei proiecte pe care fosta administrație le-a propus pe hârtie pentru POAT, un program prin care Comisia Europeană finanțează proiectarea, nu și finanțarea.


Domnul Diaconu a trimis la ADR Vest o foaie A4 cu proiectele fără niciun fel de muncă în spate”, a spus Lațcău.

Acesta a mai precizat că Uzina de Apă, care aparține Colterm, este pusă sub sechestru de către Aquatim pentru o datorie de 20 de milioane de lei.

„Ar trebui să ne bucurăm cu toții că Aquatim a pus sechestru pentru că dacă nu punea Aquatim sechestru ar fi pus unii dintre prietenii cărbunari, pe care, probabil, îi cunoașteți și dvs.de la Bozovici sau Gorj și uzina ar fi ajuns în patrimoniul unui privat, nu a unei societăți a primăriei. Știm cu toții că sunt consilieri locali care cunosc aceste interese private de acaparare a Uzinei de Apă și nu am să le dau numele, cel puțin nu în faza asta. Nici dvs. nu ați fi avut cum să faceți un proiect pe un bun pe care nu îl dețineți în proprietate și gajat la un terț”, a spus Ruben Lațcău.

Viceprimarul a mai spus că toți putem avea asemenea fantezii, ca primăria să plătească și datorii și creditele Colterm și să cumpere Uzina de Apă.

„Nu mă aștept de la niciun consilier PNL să știe lucrurile astea, dar de la dvs., care ați fost pe locul ăsta, mă aștept să aveți minimul de bun simț să nu vă bateți joc de cei opt ani în care ați fost viceprimar. Din păcate, constatăm cu toții că nu-l aveți”, a mai spus edilul.

În replică, Diaconu i-a răspuns: „Din păcate, am impresia că dumneavoastră stați degeaba pe acel scaun. Asta cred că este marea problemă pe care cred că o avem în momentul de față. Continuați cu elucubrațiile, cu cărbunari. Realitatea cruntă este că nu aveți un gram de cărbune în momentul de față la Colterm. Toată vara ați povestit că veți arde gaz. E vorba despre respectul pentru unul dintre cele mai importante obiective din patrimoniul orașului. Da, trebuia să cheltuiți 15 milioane de lei. Era esențial să obținem acea finanțare europeană. Realitatea este că v-a trebuit acuși un an pentru a face tema de regenerare urbană pentru Piața Traian. V-ați împiedicat la o temă de proiectare”, a mai spus Diaconu.

Ruben Lațcău a continuat: „Ce ați făcut în opt ani pentru ca Uzina de Apă să revină în patrimoniul municipiului?”

Consilierul local Radu Țoancă de la PSD i-a cerut lui Ruben Lațcău „ca pe viitor, când mai face referiri la consilieri locali, fie le dă numele și spune despre ce e vorba, fie ne lasă cu securismele astea infantile de doi bani pentru că mânjește 27 de colegi. Deci, vă rog, pe viitor să spuneți”.

Consilierul local Roxana Iliescu de la Pro România l-a întrebat pe viceprimar la cât se ridică prețul Hidrocentralei, care este monument istoric, prima din România și printre primele din Europa, atât în raportul de evaluare al Aquatim cât și în cel întocmit de Colterm.

Ruben Lațcău a răspuns că Aquatim a făcut o estimare de 11-12 milioane de lei, iar Colterm de 18-19 milioane. „Intenția este ca uzina să fie transformată într-un muzeu al apei, exact ceea ce se întâmplă acum la uzina de apă de la Urseni”, a spus Ruben Lațcău.

3 COMENTARII

  1. Vorbeste Dan Diaconu, slugoiul lui Robu, care atat de mult resespect a avut fata de patrimoniul Timisoarei, incat a schimbat treptele de la Catedrala, unde s-au sacrificat pt noi, sute de tineri la Revolutie, ca sa le schimbe cu altele, neutre, fara trecut, dar pe linie de partid. Gura mai mica Boss, cand e vorba de respect pentru patrimoniul Timisoarei

  2. Cand vorbeste seful UTC pe liceu Toanca de securisme nu poti decat sa razi cu lacrimi. Cand te pregateai sa devi cadru de nadejde al PCR inainte de 1990, erai animat tot de senimente liberale si social-democrate, ca nici tu numai sti, traseist mic. Cand analizezi doar traseul sinusoidal al acestui individ iti dai seama ce vrajeala e chestia asta cu partidele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.