Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, prăznuit azi de ortodocși

Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, prăznuit azi de ortodocși

0
DISTRIBUIȚI

În această zi, este prăznuit Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş, considerat ocrotitorul pompierilor. Rugăciunea către acest sfânt te ocroteşte de foc, de foamete, de cutremur, de potop, de boli aducătoare de moarte şi, totodată, ajută la îmbunătăţirea relaţiilor dintre membrii familiei.

Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș s-a născut în 1568, în orașul Raguza din Dalmația, potrivit crestinortodox.ro.


După moartea tatălui său, s-a mutat împreună cu mama sa în Ohrida, la sud de Dunăre.

La împlinirea vârstei de 15 ani, a intrat în mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida. După cinci ani de viețuire în această mănăstire, ajunge în Muntele Athos, la Mănăstirea Pantocrator. Aici s-a călugărit și a primit numele de Iosif.

La cererea patriarhului de Constantinopol este trimis egumen pentru marea lavră a Sfântului Ștefan din Adrianopol, iar după șase ani este pus egumen în marea lavra românească Cutlumus. Este trimis de patriarhia din Constantinopol că mitropolit al Timișoarei. Așezarea în scaun a fost săvârșită pe 20 iulie 1650.

În anul 1653 s-a retras la Mănăstirea Partoș, aproape de Timișoara. Aici a mai viețuit trei ani și apoi și-a dat sufletul în mâinile Domnului. Potrivit tradiției, în momentul trecerii sale la cele veșnice, clopotele mănăstirii au început să bată singure. A fost înmormântat în naosul bisericii mănăstirești.

În anul 1956 moaștele sale au fost strămutate în Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

Dintre minunile sale este menționată și salvarea de la un incendiu a unei părți din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.