Spectacole ale teatrelor timișorene, selecționate pentru a 31-a ediție a Festivalului Național...

Spectacole ale teatrelor timișorene, selecționate pentru a 31-a ediție a Festivalului Național de Teatru

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1478551552">
Rinocerii

A fost anunțată lista celor 38 de spectacole selecționate pentru cea de-a XXXI-a ediție a Festivalului Național de Teatru, care se va desfășura exclusiv online, în perioada 6 – 14 noiembrie.

Teatrul german din Timișoara a fost invitat să participe cu trei spectacole din repertoriul stagiunii trecute, câte unul pentru fiecare din cele trei categorii propuse de juriu în cadrul festivalului. La categoria „Creația”, teatrul va prezenta „Katzelmacher. Dacă n-ar fi vorba despre iubire” de Rainer Werner Fassbinder, în regia Eugen Jebeleanu, un spectacol complex, multistratificat, care analizează dintr-o perspectivă intimă relațiile noastre cu ceilalți în circumstanțele politice, sociale și interpersonale actuale. Spectacolul „Après Ski – Liniște aici sus!” de Klaus Eckel și un concept aparținând lui Niko Becker, un performance de tip one man-show care abordează problematica individului în contextul unei lumi care forțează individul la înstrăinare de propria viață, dar și la redescoperirea de sine atunci când destinul oferă suficient timp de contemplare, a fost selectat pentru categoria „Recreația”, iar la categoria „Re-creația”, teatrul german va fi prezent cu spectacolul „V.I.P. – Very Isolated Person, o adaptare liberă după „Pescărușul” de A.P. Cehov. Paula Lynn Breuer și Olga Török au gândit conceptul și regia pentru spectacolul de tip performance, care analizează meseria și destinul actorului în perioada teatrului online și a unui an și jumătate (cel puțin) de teatru cu sală goală, închisă publicului. Este prima participare a teatrului german de o asemenea anvergură din 2012 încoace, chiar în condițiile în care accesul publicului în sala de teatru a fost limitat, sau chiar restricționat. „Suntem bucuroși că instituția noastră poate participa cu trei producții la FNT. După câte știm, nu există nici un alt teatru din țară care să fi fost onorat cu o invitație asemănătoare la ediția festivalului din acest an. După o perioadă foarte dificilă prin care a trecut TGST, această participare este confirmarea faptului că nu ne-am pierdut reperele pentru montări de înaltă ținută artistică” este de părere Rudolf Herbert, directorul artistic al teatrului.

Spectacolul „Rinocerii” de Eugène Ionesco, pus în scenă de Teatrul Național Timișoara și regizat de Gábor Tompa,  a fost inclus la secțiunea dedicată dedicată creatorilor canonici din regia românească,  în urma selecției făcute de criticii de teatru Oana Cristea Grigorescu, Cristina Rusiecki și Claudiu Groza, directorii artistici ai FNT.

Piesa lui Eugène Ionesco, una din cele mai importante din dramaturgia universală, descifrează resorturile dictaturii și pune în lumină „rinocerizarea” spiritului uman, modificările de structură ale societății sub influența ideologiilor agresive, aceasta ajungând să se transforme într-o masă nediferențiată, brutală, atotdistrugătoare.

Distribuția îi reunește pe actorii Romeo Ioan, Ion Rizea, Ioana Iacob, Matei Chioariu, Irene Flamann Catalina, Cristian Szekeres, Doru Iosif, Roberta Popa, Ana Maria Pandele Andone, Cătălin Ursu,  Costa Tovarnisky, Laura Avarvari, Bogdan Spiridon, Andrei Chifu, Andrei Zgăbaia, Claudiu Patcău, Claudiu Surmei, Darius Zet, Marin Lupanciuc, Paul Vesa și Judit Reinhardt.

Gábor Tompa este secondat în conceptul său regizoral de celebrul scenograf Helmut Stürmer, nominalizat, pentru decorurile acestui spectacol, la Premiul UNITER pentru scenografie; echipa de creație este completată de scenografa Carmencita Brojboiu, creatoarea costumelor, compozitorul Vasile Șirli, coregraful Florin Fieroiu și video designerul Sebastian Hamburger.

Este al doilea an în care spectacolele nu vor fi prezentate fizic, pe scenele festivalului. Spectacolele selecționate vor fi programate în această perioadă și jucate în spațiile proprii, cu sau fără public în sală, în funcție de scenariul epidemiologic din localități, și vor fi prezentate online, în transmisiune directă, sub sigla FNT.

Foto: DSTT, Adrian Pîclișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.