Starea Instabilă a Lucrurilor – cea de-a 16-a ediție a festivalului Simultan,...

Starea Instabilă a Lucrurilor – cea de-a 16-a ediție a festivalului Simultan, la Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Andreea Săsăran

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Simultan se desfășoară în perioada 11 – 19 septembrie, la centrul Multiplexity din Timișoara, sub motto-ul Starea Instabilă a Lucrurilor.

„Viaţa, aşa cum o ştiam, se schimbă radical şi probabil se va așeza cândva într-o formă diferită, oferind un bun prilej de a ne testa şi dezvolta capacitatea de adaptare la realitate. Este important să înţelegem nu doar ceea ce se întâmplă, dar şi care este potenţialul acestei transformări a lumii în urma acestei crize. Cel mai greu este să tolerăm incertitudinea şi necunoscutul într-o lume în care am ajuns să credem că deținem controlul, însă natura ne demonstrează contrariul. A învăţa să tolerăm nesiguranţa şi necunoscutul ne readuce mai aproape de condiţia noastră umană, fragilă şi precară cum este ea, iar semnul este, poate, să redevenim umani, adică să ne dăm voie să fim şi vulnerabili, fragili, dependenţi unii de ceilalţi. Este un moment de a privi în viitor și de a ne imagina cum vrem să arate viața noastră de acum înainte“, explică organizatorii evenimentului motto-ul din acest an. Simultan este un festival anual dedicat artelor interdisciplinare – proiectelor media emergente, muzicii experimentale și proiectelor audio-vizuale, cu scopul de a susține formele noi de exprimare artistice.

Deschiderea festivalului, desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute, a prilejuit celor prezenți câteva evesnimente interesante, iar printre invitații speciali care vor susține momente muzicale în cadrul festivalului din acest an se numără Thomas Ankersmit, un artist sonor bazat în Berlin și Amsterdam, a cărui muzică este lansată la labelurile Shelter Press, PAN și Touch. Show-ul acestuia va avea loc în 17 septembrie de la ora 20 și va fi urmat de un concert susținut de compozitorul Franck Vigroux și artistul video Kurt d’Haeseleer.

În data de 18 septembrie, de la ora 20 va avea loc un live cu Andrei Raicu, regizor de teatru și compozitor. Tot vineri de la ora 21 va avea loc un live cu Nava Spațială, care va fi urmat de un dj set susținut de Warukasz Warna-Wiesławski, cel care conduce Tańce, o casă de discuri din Polonia. În data de 19 septembrie, de la ora 20 va avea loc un live performance cu Péter Márton., muzician și artist sonor, ccare se concentrează pe muzica de dans / noise techno și electronică experimentală interpretată în mare parte cu instrumente construite de el însuşi, sub numele de Telesport și Prell. Ca Prell, a performat la evenimente precum UH Fest și cluburi, inclusiv Urban Spree din Berlin. Ultima sa lansare a apărut sub labelul Diobel asociat cu Universitatea Pecs. De asemenea, el organizează regulat o serie de petreceri, care își au rădăcinile în scena freetekno, numită Davoria.


Pe lângă spectacole live, a creat și mai multe instalații sonore și a lucrat ca şi compozitor de muzică / sunet pentru teatru (de exemplu, în piesa de teatru „Observatori”, apreciată de critici). Timp de mulți ani, a lucrat și ca tehnician de sunet la evenimente și a fost principalul inginer de sunet la Tilos Radio, din Budapesta. În 2019, a cofondat laboratorul / atelierul de sintetizatoare din Budapesta numit ASS, care a găzduit ateliere de lucru axate pe diferite aspecte ale creației audiovizuale. De asemenea, el creează programul lunar pentru spațiu și a organizat acolo ateliere de construire a sintetizatoarelor (pe lângă cele predate și la Universitatea Pecs).

Biletele sunt disponibile numai la intrarea în festival, iar programul complet se poate găsi aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.