ANALIZĂ Topul erorilor administrației Dominic Fritz în scandalul Colterm

ANALIZĂ Topul erorilor administrației Dominic Fritz în scandalul Colterm

3
DISTRIBUIȚI

Când PRESSALERT.ro scria despre șmenurile liberale din timpul administrației Nicolae Robu la Colterm SA, mulți dintre cei de astăzi care se plâng de greaua moștenire erau „mucles” sau nici măcar nu citeau știrile despre ce se întâmplă în Timișoara, iar alții care acum îl înjură pe Dominic Fritz erau muți pentru că, atunci, aveau de apărat „ventuzele” conectate la conturile companiei de termoficare sau interesele de partid.

Dar acum nu este despre ce a făcut Robu în ultimii ani, ci despre ce a făcut Dominic Fritz de când a ajuns primar încât Timișoara este, acum, fără apă caldă și căldură și avem deja un mort după ce Colterm nu mai furnizează agent termic. De când a preluat puterea, promițând că are soluții la problema Colterm, administrația condusă de Dominic Fritz a făcut o serie de erori care au dus la situația de astăzi.

Prima și cea mai gravă eroare, care a dus la alte erori în lanț, a fost asumarea exclusivă de către echipa USR-istă a problemei Colterm, ignorând pe toată lumea care avea o altă opinie decât a sa. Superioritatea afișată ostentativ nu a fost dublată decât de superficialitate, lipsă de viziune și soluții halucinante, unele de-a dreptul penale.

Ignorarea penală a AGA

Era evident că societatea de termoficare trebuie să fie cumva restructurată și salvată. Prima variantă lansată de noua administrație a Timișoarei a fost aprobarea unei hotărâri AGA, în decembrie 2020, de restructurare a datoriilor la bugetul de stat ale Colterm, în baza OUG 6/2019, care presupunea plata datoriilor la zi, având ca rezultat eșalonarea datoriilor istorice și înghețarea executărilor silite. Președinte de ședință – viceprimarul Ruben Lațcău. Cu câteva zile înainte de termenul limită în care trebuia finalizată procedura, 30 iunie 2021, consiliul de administrație de la Colterm, format exclusiv din oamenii „unși” de administrația Fritz, a decis cu de la sine putere să anuleze decizia AGA. Curat penal, având în vedere faptul că doar AGA putea să-și anuleze hotărârea, nu consiliul de administrație care-i este subordonat. Din iulie, ANAF a „dezghețat” toate procedurile și a început să pună sechestre pe activele companiei. Nici până în ziua de astăzi, AGA nu a fost informată oficial de ce au făcut cei din CA și directorul general al Colterm care a scris cu mâna lui că se încalcă legea.

Eșecul concordatului cu dedicație și insolvența târzie

În locul insolvenței, prima soluție lansată cu mare tam-tam a fost cea a concordatului. Procedură care a fost anulată de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor pentru că administrația Fritz a făcut un caiet de sarcini care încălca grav legea și era cu dedicație – o singură firmă putea să îndeplinească condițiile impuse de specialiștii de partid care se laudă și acum că „eliminăm favoritismul, nepotismul, clientelismul politic și corupția”. După acest moment, administrația Fritz a trecut sub tăcere momentul pentru că nu dădea bine eroarea supervizată de „specialistul în Colterm”, viceprimarul Ruben Lațcău.

Deși în această primăvară și vară au fost întrebați de ce nu introduc insolvența companiei, pentru a exista timp să fie timp să se poarte negocieri cu furnizorii, cei din USR au dat cu flit consilierilor locali din opoziție. Ba mai mult, au mințit cu tupeu.


Au promis ca la sfârșitul lunii iunie, firma de avocatură, angajată cu peste un milion de lei ca să găsească soluții pentru salvarea Colterm, va veni cu un plan concret. Nu a venit cu NIMIC. Au ales să ceară insolvența acum în pragul iernii când situația s-a agravat din toate punctele de vedere.

În vară când au fost întrebați dacă au stocuri de cărbune, cei din conducerea Colterm în frunte cu Ruben Lațcău au spus că se vor alimenta exclusiv cu gaz metan pentru a reduce numărul de certificate de CO2 pe care trebuie să le cumpere. Asta chiar dacă erau, deja, probleme cu plata gazului metan și prețul a început să crească.

O amendă istorică

În martie 2021, când a fost schimbat consiliul de administrație, de pe ordinea de zi a adunării generale a acționarilor, cei din USR au cerut și au obținut cu votul PSD amânarea tuturor celorlalte puncte de pe ordinea de zi, inclusiv cel în care erau prezentate variantele de cumpărare a certificatelor de CO2. Au promis că vor convoca rapid o altă AGA, Conformarea în termen însemna evitarea amenzii uriașe. Se știa asta pentru că legea este foarte clară. După acel moment, administrația Fritz nu a mai convocat AGA până la termenul limită de cumpărare a certificatelor, 30 aprilie, deși era o obligație legală. „Specialiștii” USR au ales tactica tăcerii, crezând că problema o să dispară dacă vor păstra Omerta pe subiect. Nu Executivul Primăriei Timișoara trebuia să decidă, ci AGA de la Colterm – adică toți consilierii locali – ce soluție trebuie adoptată pentru certificatele de CO2. Oricare ar fi fost varianta. Nu au făcut acest lucru și când PRESSALERT.ro a întrebat, prima reacție a fost că au avut loc „discuții informale” cu liderii de grup din CLT.

Ulterior, primarul Dominic Fritz a venit cu scuza că nu erau bani pentru achiziționarea certificatelor de CO2. O scuză care nu a interesat pe nimeni și a venit, evident, o amendă istorică – 106,8 milioane lei, adică vreo 21 de milioane de euro. Plus obligația de a cumpăra în continuare certificatele de CO2 care din aprilie și până acum s-au scumpit cu vreo două milioane de euro și prețul tot crește. Declarația lui Fritz că amenda este suspendată în instanță și nu este parte a datoriei Colterm nu are susținere. Chiar avocații angajați de primărie au recunoscut, în fața AGA, că șansele de anulare sunt zero și atacarea în instanță este doar o formă de amânare a plății. Și atât. Obligațiile rămân. Și de achitare a amenzii și de cumpărare a certificatelor restante pentru 2010. Plus cele pentru 2021, scadente în aprilie 2022.

O politică de resurse umane, dezastruoasă

De la preluarea frâielor de către administrația Fritz la Colterm, cel care a supervizat, de fapt, toate deciziile a fost viceprimarul Ruben Lațcău, cel care are soluții pentru societatea de termoficare și la trei dimineața dacă-l trezești, după cum îl lauda primarul Timișoarei. Inclusiv deciziile legate de cei puși să conducă Colterm. Primul director pe care l-au numit, Bogdan Nanu, a plecat din funcție pentru că presa a descoperit că este penal, fiind condamnat că a delapidat o firmă la care a lucrat. Președintele Consiliului de Administrație al Colterm SA a fost numit Cristian Mîțu, care avea un contract în derulare cu compania de termoficare încă din vremea lui Robu, din 2018, și nu reușea să îl încheie din cauza lucrărilor prost executate. A reușit după ce a fost puș șeful CA. Și pentru că se poate i-a înjurat pe consilierii locali care-l întrebau de ce nu a convocat AGA să discute problema certificatelor de CO2. La întrebare, evident, că nu a răspuns. A ajuns chiar directorul general, după ce fostul director general Petre Nenu a avut grijă să-i crească salariul nepotului și să decidă că nu trebuie să informeze AGA despre decizia de anulare de procedurii de restructurare a datoriilor la ANAF.

Cea mai halucinată decizie de resurse umane a administrației Fritz a fost ca în CA de la Colterm să numească, recent, liberali pe care în martie i-a înlocuit pe motiv că sunt incompetenți și puși politic. Totul pentru ca primarul să-și asigure votul de aur, care asigură majoritatea în Consiliul Local Timișoara, al liberalului rebel Raul Ambruș. Explicațiile au fost că s-a cerut demisia întregului CA în martie nu a unor persoane anume – Ruben Lațcău – și că experții au dat punctajul care le-a permis să ajungă iar în consiliul de administrație – Dominic Fritz.

3 COMENTARII

  1. As putea intelege ca primarul e de buna credinta si a fost prost sfatuit de oamenii de langa el cu directii trasate de la centru si sa nu isi dea demisia. Nici nu ma astept sa o faca. Insa nu acelasi lucru putem vorbi despre latcau… Omul asta pare efectiv psihopat . Daca nu isi da demisia ( evident ca nu o va face ) ar trebui USR-ul sa-l demita din postul de vice . Nu pot sa sper pana acolo incat sa-i retraga sprijinul politic , dar in politica din Timis e terminat. Nimeni, dar absolut nimeni nu-l suporta, e arogant, ingamfat, nu are notiuni de management proactiv, el e doar reactiv . Demiterea lui latcau ar fi onorabil ptr USR Tims ! Sigur ca demiterea/demisia lui nu incalzeste acum pe nimeni, insa poate fi o minima forma de asumare a celor intamplate.

  2. Fritz si Ruben trebuie sa plateasca. Daca esti prost, nu te bagi in fata. Daca esti si escroc pe deasupra, stai cat mai in spate chiar daca tragi sfori. Indivizii astia sunt o rusine si n pericol pentru oras

  3. fritz este intr-adevar un imbecil, dar e destul de clar ca toata treaba asta e o manevra penelisto-uselista. astia chiar cred ca ii mai voteaza cineva, pisa-m-as in gura lor de politicieni infecti. au fost in stare sa bage bete-n roate sa ramanem fara mizeria aia de caldura care nu era deloc, si fara apa calda. ne vedem la urne, cacanarilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.