CJ Timiș așteaptă oferte pentru reabilitarea Conacului Mocioni din Foeni. Proiectul are...

CJ Timiș așteaptă oferte pentru reabilitarea Conacului Mocioni din Foeni. Proiectul are o valoare totală de aproape 17 milioane de lei

0
DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Timiș are în derulare licitația pentru proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor de reabilitare pentru Conacul Mocioni din Foeni.

Ofertele pot fi depuse până în data de 18 octombrie, aici: SEAP (e-licitatie.ro).

Valoarea estimată a serviciilor și lucrărilor de proiectare, asistență tehnică și execuție este de 10,8 milioane de lei.

Proiectul „Reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea conacului Mocioni din Foeni, județul Timiș” are o durată de 36 luni (mai 2021 – aprilie 2024) și o valoare totală de aproape 17 milioane de lei (3,5 milioane euro).

Finanțarea nerambursabilă, din Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura (85%) și din bugetul național (15%), este în sumă de 9,5 milioane de lei (1,9 milioane euro).

După reabilitare, conacul din Foeni va cuprinde un spațiu muzeal care va onora memoria  familiei Mocioni.


De asemenea, în clădire vor fi amenajate și dotate un salon de primire multifuncțional și o sală polivalentă, pentru organizarea de evenimente culturale.

Noul centru cultural va deține o bibliotecă și o cafenea culturală, precum și spații de depozitare, un birou administrativ și grupuri sanitare.

Spațiul exterior va fi amenajat în concordanţă cu arhitectura clădirii. Va fi refăcut gardul de împrejmuire, vor exista zone pentru evenimente în aer liber și se vor face amenajări peisagistice care să redea frumusețea parcului din jurul conacului.

Planul de revitalizare a monumentului istoric va fi pus în practică simultan cu lucrările de restaurare, prin parteneriatul Consiliului Județean Timiș (promotor de proiect) cu Institutul Intercultural Timișoara și cu organizația islandeză North Consulting ehf.

Dintre activitățile de revitalizare, CJT amintește: constituirea grupului de acțiune și sprijin Prietenii Conacului Mocioni;  campanii de sensibilizare și informare; vizite de studiu; tabere și rezidențe; expoziții; frühstück bănățean; activități de educație interculturală; activități de educație pentru patrimoniu și Ziua Conacului Mocioni.

Conacul din Foeni se numără printre cele mai vechi clădiri din Banat, fiind construit în 1750. Moșia din Foeni a fost leagănul familiei nobiliare de origine aromână Mocioni, care s-a remarcat prin numeroși reprezentanți de marcă în diverse domenii.

Baronul Michael de Styrcea, nepot de frate al lui Ioan Mocioni-Stârcea, va fi ambasadorul cultural al proiectului, amplificându-i  valoarea simbolică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.