Colterm intră în insolvență. Primarul Fritz: „Este singura variantă și este necesară”

Colterm intră în insolvență. Primarul Fritz: „Este singura variantă și este necesară”

0
DISTRIBUIȚI

Primarul Dominic Fritz a anunțat în această dimineață că societatea de termoficare care asigură încălzirea a mii de gospodării din Timișoara va intra în insolvență.

„Din păcate ne confruntăm cu un sistem și o companie care de 30 de ani are probleme mari, plus o criză globală a prețurilor. În această dimineață, Consiliul de Administrație Colterm a luat decizia de a cere protecția justiției prin declanșarea procedurii de insolvență”, a declarat Dominic Fritz.

„Credem în termoficarea centralizată în Timișoara, credem că acest sistem are un viitor, și tocmai de aceea apelăm la protecția insolvenței, acesta este mijlocul prin care putem asigura furnizarea apei calde și căldurii nu doar în această iarnă, ci și pe termen lung. În ziua de azi, procedura insolvenței este un mijloc de salvare a companiilor, cu succes în România, de exemplu s-a folosit și la Hidroelectrica, astăzi o companie foarte sănătoasă.


Ce se întâmplă în momentul în care se decide procedura de insolvență: înseamnă în primul rând, și asta este foarte important, că datoriile istorice vor fi blocate la nivelul la care sunt și nu mai cresc penalitățile de întârziere, iar Colterm are datorii de peste 320 de miioane de lei. De asemenea, foarte important e că se suspendă toate încercările de executare silită, toate încercările de recuperare de creanțe demarate împotriva Colterm pentru datoriile istorice. E important pentru că banii care intră acum la Colterm intrau pe un cont proprit de cineva la care compania avea datorii, iar asta înseamnă că acești bani s-au dus la plata datoriilor, nu la plata facturilor curente, ceea ce a dus la mai multe probleme la achiziționarea cărbunelui și gazului. Toate resursele Coltermului, în momentul în care se intră în insolvență, vor fi redirecționate către asigurarea serviciului și furnizarea agentului termic către populație. Insolvenția este de fapt un proces de recontrucție a încrederii, între clienți și companie, între companie și creditori. O mai spun încă o dată, această procedură de insolvență este una de protecție, înseamnă asigurarea continuării serviciului, abonații Colterm nu vor fi afectați”, a mai spus primarul.

„Este nevoie și de intervenția Guvernului. Am avut în ultimele zile, săptămâni, discuții cu mai mulți primari din țară care sunt în situații asemănătoare, chiar dacă în multe orașe companiile au parcurs deja în ultimii ani această procedură de insolvență, inclusiv la Oradea. Peste tot în țară suntem confruntați cu o criză a prețurilor, mai ales la gaz”, a mai spus Fritz.

Cerarea va fi depusă astăzi la tribunal, urmând ca societatea de termoficare să intre efectiv în insolvență după decizia magistraților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.