Colterm are un nou contract cu Primăria Timișoara, pe cinci ani. Urmează...

Colterm are un nou contract cu Primăria Timișoara, pe cinci ani. Urmează să primească și cărbune

0
DISTRIBUIȚI

Consilierii locali au votat, în această după-amiază, în favoarea aprobării Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în regim centralizat în Timișoara către Colterm S.A.

Vechiul contract de delegare a activității de termoficare a fost încheiat în 2006, pe 15 ani, expirând anul acesta. Din acest motiv, noul contract, în conformitate cu avizul primit de la Consiliul Concurenței, va fi încheiat pe o perioadă de cinci ani.

„Problema în care ne-am împotmolit nu a fost neapărat contractul pe 15 ani, dar au mai fost două contracte pe 49 de ani. Consiliul Concurenței a spus: stați un pic, dacă ați concesionat pe 49 de ani, nu pușcă pe cinci ani”, a precizat primarul Dominic Fritz.

Acesta nu a fost de acord cu solicitarea consilierului Roxana Iliescu de la Pro România, care a cerut amânarea votării contractului pentru ca acesta să poată fi studiat mai bine de aleșii locali. Dealtfel, aceasta s-a și abținut de la vot.

„Nu cred că putem aștepta mai câteva săptămâni sau luni. Colterm depinde de alți furnizori, vorbesc despre contextul creșterilor prețurilor la gaz și cărbune.


Nu vreau să risc să intrăm în insolvență fără un contract de delegare. Noi trebuie să cumpărăm tot în avans având în vedere datoriile Colterm. Factura zilnică este între 2 și 3 milioane de lei și probabil că o să pornim căldura în weekend. Nu ne putem permite să stăm în incertitudine, avem nevoie de un contract de delegare pentru ca și compania Colterm să-și facă planuri. Este importantă unirea celor trei contracte. Nu vrem să ascundem ceva față de consilieri, înțelegem că timpul de vineri până azi a fost scurt”, a afirmat primarul Dominic Fritz.

„Este mai mult ca limpede că vor vota în necunoștință de cauză. De ieri de la ora 15 de când am fost anunțati este greu de parcurs, nu zic să studiezi contractul. Rugămintea mea să amânăm nu mai mult de o săptămână votarea acestui proiect, altfel mă abțin, nu pot vota în necunoștință de cauză”, a spus Roxana Iliescu.

Proiectul a fost votat de restul consilierilor municipali prezenți la ședința on-line. Aceasta a fost urmată de o altă ședință, AGA a Colterm. În cadrul acesteia, viceprimarul Ruben Lațcău a precizat: „Colterm are 100.000 de tone de cărbune contractate și pot fi furnizate la cerere, are contracte cu trei firme”.

Directorul interimar al Colterm, Cristian Mîțu, a spus că pentru acest sezon ambele centrale sunt pregătite de funcționare. Pe stoc sunt 998 de tone de cărbune.

„Putem porni și vom porni cât de curând căldura în funcție de temperaturile exterioare”, a spus Mîțu. Întrebat de consilierul local Adrian Lulciuc de la PNL despre situația plății certificatelor verzi, directorul interimar nu a putut oferi un termen, ci a răspuns că speră să le poată achiziționa până la sfârșitul anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.