Consilierul local Roxana Iliescu: Nu cumva s-a vrut dublarea prețului gigacaloriei de...

Consilierul local Roxana Iliescu: Nu cumva s-a vrut dublarea prețului gigacaloriei de la bun început, dar a fost rost de mimat empatia pentru timișoreni?

2
DISTRIBUIȚI

Anunțul primarului Dominic Fritz, care a precizat că prețul încălzirii și apei calde va crește de două ori pentru timișoreni, nu de trei ori, așa cum a fost comunicat inițial, a determinat-o pe Roxana Iliescu (dar nu numai), să suspecteze o manipulare.

„Hocus pocus preparatus! Nu se mai vrea triplarea, ci doar dublarea prețului gigacaloriei…! Sau, de fapt, s-a vrut dublarea de la bun început, dar a fost rost de mimat empatia pentru timișoreni?! Ce nu s-a zis în aceste zile, pe această temă: băieții de la Colterm au lucrat pe mai multe variante de preț; ultima variantă, transmisă la PMT în 14 octombrie, a fost aprobată de CA Colterm în ședința din 21.10.2021. Prin urmare, au trimis mai multe variante și-au aprobat ulterior ce au primit în plic, să zic așa… Mdeci, mai ușor cu povestea «Colterm a propus triplarea», că nu ține… Primarul Fritz trebuie să facă publice toate variantele de preț și fundamentarea lor: că au fost mai mari sau mai mici, trebuie să aflam motivele pentru care au ales ultima variantă”, a scris consilierul local Pro România pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a explicat modul în care a fost stabilit prețul de 851,27 lei/MWh anunțat săptămâna trecută de autorități.

„În linii mari, prețul anunțat săptămâna trecută în valoare de 851,27 lei/MWh, are la bază:
a)o cantitate de 508.480 Gcal (357.626 Gcal energie termică livrată, 76.184,5 Gcal pierderi tehnologice pentru rețeaua de transport, 51.258,2 Gcal pentru rețeaua de distribuție și 23.412 Gcal prognozat a fi livrată consumatorilor alimentați direct din rețeaua de transport a energiei termice);
b)o pondere de 48,5% consum gaz și 51,5% consum cărbune- Cine a stabilit ponderea asta, nu știm… de ce ponderea asta și nu una considerabil în favoarea cărbunelui, iar nu știm, mai ales în contextul în care, repet, astăzi când discutăm, te costă mai ieftin sa consumi cărbune luând in calcul inclusiv prețul Certificatelor de CO2 aferente, decât să consumi gaz…
Pe baza ponderii prezentate mai sus (48,5/51,5) au rezultat:
-cantitate consum gaz 253.012 Gcal: preț 833,61 lei/Gcal
-cantitate consum cărbune 255.468 Gcal: preț 284,38 lei/Gcal
-118,52 lei/Gcal tarif transport
-181,41 lei/Gcal tarif distribuție
Din cifrele prezentate mai sus, s-a calculat o medie ponderata gaz/ cărbune, rezultând un cost de 550,61 lei/Gcal = preț mediu de producere a energiei termice, la care se adaugă cele doua costuri aferente transportului și distribuției, rezultând astfel minunatul preț de 851.27 lei/MWh.


Luând în considerare cele prezentate mai sus, este mai mult decât evident că în stabilirea prețului de 851,27 lei/MWh determinabil a fost stabilirea ponderii consumului gaz/cărbune la 48,5% gaz și 51,5% cărbune. De ce aceasta pondere și nu una de 90% cărbune cu 10% gaz, care ar fi determinat un preț semnificativ mai mic- aproximativ 640.93 lei/MWh, este o întrebare al carei răspuns abia îl aștept!
Oooohhh, dar stați! Ne mai uităm odată pe cifre?! Nu cumva să vă gândiți ca s-a dorit dublarea prețului de la bun început și nu au avut nicio secunda de gând să-l tripleze!”, mai spune mesajul Roxanei Iliescu.

2 COMENTARII

  1. Nu mai pot cu aceasta doamna priceputa la toate. Exista vreun subiect pe care distinsa doamna sa nu-l dezbata, sa nu aiba idei? solutii? Daca e atat de priceputa la toate cum de nu am auzit sa fi facut ceva concret, in afara de a-si da cu parerea?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.