Consultări la Cotroceni pentru noul guvern, cel mai probabil joi. AUR propune...

Consultări la Cotroceni pentru noul guvern, cel mai probabil joi. AUR propune un guvern de specialiști, PSD preferă alegeri anticipate

0
DISTRIBUIȚI

Guvernul Cîțu a fost demis astăzi, iar președintele României, Klaus Iohannis, este așteptat să convoace la consultări partidele parlamentare, care ar putea avea loc joi.

USR PLUS a transmis că de acum alegerea este simplă pentru PNL. „Florin Cîțu a fost demis. Toți parlamentarii USR PLUS au votat pentru plecarea prim-ministrului care a aruncat România în haos. USR PLUS cere responsabilitate din partea PNL și a președintelui Klaus Iohannis. Prea multe luni, România a fost prizoniera congresului PNL. De astăzi, alegerea e simplă: un guvern cu USR PLUS sau cu PSD”, au scris reprezentanții formațiunii pe Facebook.

Aceștia susțin că Florin Cîțu a fost demis pentru toate reformele blocate în ultimele luni, pentru eșecul campaniei de vaccinare, pentru folosirea banilor și a funcțiilor publice pentru cumpărarea voturilor la congresul PNL. „România poate merge mai departe doar cu premier care să nu blocheze reformele așteptate de 30 ani și cerute de milioanele de români care în urma cu doar un an votau USR PLUS și PNL. Premierul acesta nu e Florin Cîțu”, a mai transmis USR PLUS.

AUR propune un guvern de specialiști

Co-președintele AUR, George Simion, spune că formațiunea politică are o propunere de guvern de specialiști și vorbește chiar și de suspendarea președintelui Klaus Iohannis, în condițiile în care se cramponează de Florin Cîțu.

„Noi avem o propunere de guvern de specialiști.


Sperăm să nu se mai cramponeze Klaus Iohannis de Florin Cîțu. Nu avem încredere nici în dl. Orban, nici în dl. Rafila. Suntem de acord cu alegerile anticipate. Mergem până la capăt. Dacă ne va ignora, ne vom gândi și la suspendarea lui Klaus Iohannis. Florin Cîțu este demis și trebuie să părăsească Palatul Victoria”, a spus George Simion.

PSD preferă alegeri anticipate

PSD are în acest moment o singură decizie: alegeri anticipate, spune președintele social-democraților, Marcel Ciolacu. Social-democrații așteaptă un mesaj de la președintele Iohannis. „Momentan, PSD are o singură decizie: mergem pe alegeri anticipate. Așteptăm mesajul de la președintele României”, a declarat Ciolacu, după moțiunea de cenzură.

Dacă se creează o majoritate politică cu reprezentare în Parlament, alături de Iohannis se poate stabili un guvern de specialiști până când vor avea loc alegerile anticipate, adaugă liderul PSD.

Întrebat dacă „alianța politică de astăzi” poate da el un guvern chiar și tehnocrat, Ciolacu a răspuns că este posibil.

„Nu am avut discuții politice pentru o majoritate cu niciun lider politic. Așteptăm o discuție instituțională la Cotroceni”, afirmă Ciolacu, adăugând că exclude varianta unui guvern PNL susținut de PSD în Parlament: „nu îmi propuneți să continuăm o soluție proastă. Este teoria idiotului”.

Guvernul Cîțu a fost demis după ce marți 281 de parlamentari au votat pentru moțiunea de cenzură a PSD. Este vorba despre senatori și deputați de la PSD, USR și AUR. Pentru a fi aprobată, moțiunea avea nevoie de 234 de voturi.

Vă reamintim că președintele Klaus Iohannis l-a susținut pe Florin Cîțu la alegerile interne din PNL, câștigate de acesta în dauna lui Ludovic Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.