Emisiune specială Remix cu Doru Ionescu, dedicată recitalului susținut de Ilie Stepan...

Emisiune specială Remix cu Doru Ionescu, dedicată recitalului susținut de Ilie Stepan și Horea Crișovan la festivalul „Folk la altar. Generația generică”

0
DISTRIBUIȚI

Prima ediție din grila de toamnă e emisiunii Remix, realizată de Doru Rocker Ionescu la TVR 3 le prilejuiește melomanilor o întâlnire sonoră cu artistii Ilie Stepan și Horea Crișovan, care au susținut un recital de deschidere în cadrul festivalului „Folk la altar. Generația generică”, desfășurat la Râșnov în luna iulie a acestui an.

„Motivația este simplă: Ilie Stepan este liderul Pro Musica – primul grup folk consacrat la scară națională. Prima operă folk din România (și una dintre foarte puținele, dacă nu singura) – «Creanga de cireș» – este tot realizarea timișorenilor. Probabil cel mai prolific muzician rock după 1989, Ilie Stepan a descoperit în chitaristul Horea Crișovan, încă din anii 90, cel mai important partener (pe scenă și în studiouri) din generația următoare, că a fost vorba de Stepan Project sau reunirile Pro Musica.


Interviul și concertul din Biserica Evanghelică au punctat și alți pionieri ai genului, în particular din Timișoara, nu în ultimul rând câteva dintre cărțile publicate în ultimele decenii, cu capitole la tema propusă. Pe lângă imaginile de arhivă cu Pro Musica, sunt trecuți în revistă Eugen Eliu, Adina Dimitriu, Helicoidal, cu toții din Timișoara. Dintre cei dispăruți, organizatorii și protagoniștii ne-au oferit ocazia să-i omagiem pe marele muzician Dan Andrei Aldea (autor al câtorva compoziții folk esențiale pentru istoria acestui gen în România) și pe Florian «Moțu» Pittiș, personajul unic și irepetabil al folkului românesc“, spune Doru Rocker Ionescu în prezentarea acestei emisiuni care se va difuza sâmbătă 2 octombrie, de la ora 22, la TVR3.

Festivalul din Râsnov a avut loc într-o biserică veche, într-un decor care păstrează amintiri și amprente ale secolului al XVIII-lea, cu o acustică specifică unei biserici-navă, în care sute de ani s-a cântat la orgă. Evenimentul a fost organizat de Asociația Mioritics, în parteneriat cu Primăria Râșnov, Asociația Rosenau Turism și cofinanțat de Consiliul Județean Brașov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.