A murit episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei, la doar 52 de...

A murit episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei, la doar 52 de ani. Era în spital de aproape două săptămâni, infectat cu COVID-19

0
DISTRIBUIȚI

Preasfințitul Părinte Gurie, episcopul Devei și Hunedoarei, a murit joi. Acesta era internat cu Covid la Spitalul Județean de Urgență din Deva de aproape două săptămâni.

Potrrivit agenției de știri a Patriarhiei Române, Basilica, în urma îmbolnăvirii de Covid-19, Episcopul Devei și Hunedoarei fusese internat la Spitalul Județean de Urgență din Deva din data de 8 octombrie, iar starea lui s-a agravat în urmă cu două zile și a fost intubat. În această dimineață s-a încercat transferul acestuia la Târgu Mureș, cu un elicopter, însă că acest lucru nu a mai fost posibil.

Grigore Georgiu s-a născut în 31 decembrie 1968 în localitatea Huţa – Chiuieşti, județul Cluj.


A urmat Şcoala generală cu clasele I-IV din satul natal şi clasele V-VIII la Liceul Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca (1976-1984), Liceul „Traian Vuia” din Cluj-Napoca (1984-1988), Seminarul Teologic din Craiova (1988-1992), Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996, cu licenţă).

Sursa citată precizează că părintele a urmat cursuri de specializare la Facultatea de Teologie Catolică din Padova-Italia, cursuri de doctorat la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova și că încă de pe vremea când a fost admis la Seminarul Teologic din Craiova a intrat ca frate la Mănăstirea Lainici, iar apoi a fost secretar de cabinet al mitropolitului Nestor Vornicescu. A fost tuns în monahism cu numele Gurie.

În iulie 2001, Gurie a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, iar câteva săptămâni mai târziu, hirotonit arhiereu cu titlul „Strehăianul”, şi instalat la 5 august 2001.

În urma înfiinţării Episcopiei Devei şi Hunedoarei, în 29 octombrie 2009, a fost ales episcop titular al acesteia şi înscăunat la Deva pe 29 noiembrie acelaşi an.

Potrivit Basilica, a înfiinţat comunităţile ortodoxe române din Padova, Pordenone, Treviso şi Verona; a editat publicaţia lunară Lumină Lină a parohiei din Padova; a publicat diferite articole în presa religioasă din Italia (Oriente Cristiano, Difesa del popolo, II Gazzettino, Portavoce, ş.a.) dar şi în reviste din ţară.

Din 2011 a predat la Facultatea de Teologie din Alba Iulia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.