Festivalul „Tradiții la români” aduce la Timișoara nume cunoscute ale folclorului din...

Festivalul „Tradiții la români” aduce la Timișoara nume cunoscute ale folclorului din România și Republica Moldova

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a VIII-a ediție a festivalului național de folclor „Tradiții la Români”  organizată de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, care va avea loc între 18 și 20 octombrie, va reuni nume cunoscute ale folclorului bănățean și de dincolo de Prut, care vor interpreta melodii cunoscute de iubitorii de folclor autentic, orchestre de prestigiu, cele mai frumoase dansuri și datini într-un eveniment de anvergură.

Festivalul va începe luni, 18 octombrie 2021,  la ora 18: 30, în  Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara, cu un spectacol  susținut de  renumiți soliști din zona Banatului,  precum  Mihaela Petrovici, Dumitru Teleagă și Stana Stepanescu, alături de cei mai străluciți interpreți din noua generație: Lăzărică Imbrescu, Andreea Chisăliță și Dorinel Gavriluț Pîrvoni. Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijată de Sebastian Roșca, va interpreta suite de orchestră în care este prezentată multietnicitatea Banatului, precum și un moment In memoriam Luca Novac. Corpul de balet al Ansamblului Profesionist Banatul aduce pe scena Sălii Capitol din Timișoara jocuri consacrate din zona Banatului („Salbele”, „Zvoanele”, „Jocul Duminical”), dar și jocuri ardelenești din Valea Șieului (Bistrița – Năsăud) în coregrafia maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu și Marius Ursu.


„De-a lungul”, „De mână”, „Învârtita”, „De-amăgit”, „Așezata”, „Bărbuncul”, „Deasa” sunt câteva jocuri ardelenești care vor fi prezentate în premieră.

Miercuri, 20 octombrie de  la ora 18: 30, la Timișoara Convention Center, Festivalul „Tradiții la Români” propune audienței un adevărat regal folcloric: Andreea Voica, Liliana Laichici și Adrian Stanca. În recital va fi Orchestra Fraților Advahov din Chișinău, alături de vedetele sale:  Zinaida Julea, Artistă Emerită a poporului, distinsă cu Medalia  Republicii Moldova, Adriana Ochișanu și Igor Cuciuc. Cântece  ca „Hangul”, „Hora mare” sau „Jocul moldovenilor” vor aduce la Timișoara tradițiile românești în interpretarea inconfundabilă a faimoșilor basarabeni Vasile și Vitalie Advahov.

„Oamenii care iubesc folclorul știu că-n cântecele populare găsești adesea răspunsuri potrivite pentru cele mai grele întrebări, în cele mai dificile momente ale vieții; că în bunele tradiții sunt depozitate resurse pentru încercările vremurilor. Festivalul Național Tradiții la Români este un proiect artistic de anvergură, creat în spații sigure pentru public și artiști, menit să ne readucă bucuria de a fi împreună, sentimentul comunitar în interiorul culturii tradiționale”, crede Liliana Laichici, directorul CCAJT.

Pentru a proteja sănătatea spectatorilor și pe cea a artiștilor, accesul la spectacole se va face exclusiv pe baza invitațiilor gratuite. Invitațiile vor fi disponibile la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, str. E. Ungureanu, nr. 1 din Timișoara, în zilele de 13, 14, 15 octombrie, între orele 10:00 – 13:00 și 16:00 – 18:00. Conform OUG nr. 68 / 2021 accesul în sală le este permis doar persoanelor vaccinate cu schema completă de vaccinare sau celor care au fost infectate cu SARS-COV-2 și se află între ziua a 15-a și a 90 a zi de la confirmarea infectării, iar purtarea măștii de protecție este obligatorie.

Evenimentul va fi transmis online pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/ansamblul.banatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.