A fost definitivat Traseul Revoluției din 1989 de la Timișoara, proiectul cultural-istoric...

A fost definitivat Traseul Revoluției din 1989 de la Timișoara, proiectul cultural-istoric de 4,3 milioane de euro

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-14199192">

Primarul Timișoarei Dominic Fritz a anunțat că au fost stabilite, în urma discuțiilor între reprezentanții primăriei și cei ai Ministerului Fondurilor Europene, cele nouă locuri care fac parte din proiectul „TREV89 – Traseul Revoluției din 1989 de la Timișoara”.

Potrivit lui Dominic Fritz, la aproape 32 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, Timișoara va avea, în sfârșit, un proiect de memorie istorică colectivă care va schimba modul în care Revoluția anticomunistă din 1989 este reflectată în spațiul public.

TREV89 este un proiect cu o valoare estimată de aproape 4,3 milioane de euro și este singurul proiect cultural specific al unui municipiu din România, admis din start în PNRR.

„Această încredere ne onorează și ne obligă la realizarea unui proiect de înaltă calitate. De aceea, în elaborarea proiectului un rol esențial îl are implicarea comunității locale: toți cei care sunt interesați în păstrarea vie a memoriei evenimentelor din decembrie 1989 își vor putea aduce contribuția, în cadrul unui ciclu de consultări publice”, a scris primarul pe Facebook.

Conform acestuia, nouă locuri din oraș sunt parte a acestui traseu: Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Prefectura, Podul Decebal, Parcul Poporului, Cimitirul Eroilor.

„Aceste locuri devin proiecte pilot pentru spațiul public timișorean și se transformă în exemple de bună practică care pun în centrul amenajărilor, timișoreanul și nevoia de spațiu public de calitate. Vom interveni asupra modului în care arată aceste spații – cu locuri de odihnă și relaxare, iluminat public de calitate, în care pietonii, bicicliștii, persoanele cu mobilitate redusă ajung ușor, cu marcaje turistice și informații istorice în mai multe limbi, despre ce s-a întâmplat în aceste locuri în zilele Revoluției”, a mai scris Fritz.

Acesta susține că timișorenii și turiștii vor putea să retrăiască revoluția în cadrul ei real, să participe prin mijloace media la atmosfera și zilele revoluției, să conecteze trecutul cu prezentul, „vâzând imaginile acelor timpuri, auzind șuieratul gloanțelor și scandările mulțimii de timișoreni, retrăind acele momente”.

Primarul a anunțat că în acest an va fi scos la licitație studiul de fezabilitate al proiectului, urmând ca anul viitor să fie contractate proiectul tehnic și execuția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.