Guvernul adoptă decizia fără precedent: Doar vaccinații au voie la restaurant, spectacol...

Guvernul adoptă decizia fără precedent: Doar vaccinații au voie la restaurant, spectacol sau la nunți

0
DISTRIBUIȚI

Guvernul a adoptat, sâmbătă, propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, potrivit căreia doar persoanele vaccinate sau cele vindecate de COVID au voie la restaurant, nunți, botezuri sau cinematograf. Practic, au fost scoase testele rapide și cele PCR.

În localitățile în care incidența depășește 6 la mia de locuitori, sunt permise nunţile și botezurile doar persoanelor vaccinate sau celor vindecate de COVID, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane.

În restaurante, baruri, cinematografe și instituţii de spectacole se permite accesul persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu purtarea măștii de protecție, între orele 5.00 – 24.00.

În ce privește activitățile sportive în aer liber, pot participa cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.

În spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului doar pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, cu asigurarea unei distanțe de minim 1 metru între persoane și purtarea măștii de protecție.

Spectacolele de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii ai aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la patru persoane, vaccinate sau trecute prin boală.

Magazinele și mall-urile se închid la ora 22.00.


De asemenea, spune Arafat, în zonele carantinate, persoanele vaccinate pot ieși din casă și în perioadele de interdicție.

Practic, au fost scoase testele rapide și cele PCR. Șeful DSU, Raed Arafat, spune că persoanele testate pot să se infecteze și ajunge la terapie intensivă: „în localitățile cu peste 6 la mie am fost întrebați de ce nu permitem și testaților. Există un management al riscului aici. Considerăm activitățile care au fost reglementate ca activități cu risc și pentru a reduce numărul celor care pot ajunge la spitalizare, la terapie intensivă … testații, chiar dacă sunt testați, ei pot să se infecteze, pot să aibă probleme și pot să ajungă la terapie intensivă”.

Excepțiile de la purtatul măștii de protecție în aer liber, acolo unde rata de infectare depășește 6 la mie, vor fi stabilite abia luni, spune Raed Arafat.

Întrebat sâmbătă dacă masca în aer liber este obligatorie, în localitățile în care rata de infectare depășește 6 la mia de locuitori, Arafat a răspuns: „da, va fi obligatorie, dar vor fi și excepții, anumite activități. Veți vedea când se emite ordinul ministrului Sănătății și ministrului Afacerilor Interne, în ziua de luni, care va stabili și excepțiile unde nu se poartă”.

Arafat a dat ca exemplu activitățile sportive în parcuri: „acolo nu se va purta, dar în zonele care sunt aglomerate, unde există risc de infecție, se va purta”.

Ordinul comun care stabilește excepțiile va apărea în cursul zilei de luni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.