HALUCINANT Fritz pasează responsabilitatea cumpărării certificatelor de CO2 pentru Colterm către administratorul...

HALUCINANT Fritz pasează responsabilitatea cumpărării certificatelor de CO2 pentru Colterm către administratorul judiciar numit astăzi. Vezi video cu momentul închiderii alimentării cu gaz metan

4
DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a admis, astăzi, cu greu că are o responsabilitate cu situația de criză de la Colterm, care nu mai poate livra apă caldă și căldură după ce a rămas fără furnizor de gaz metan, dar a evitat să explice gafele administrației sale care au dus la îngreunarea situației companiei de termoficare.

Întrebat de PRESSALERT.ro de ce în luna martie, când s-a votat schimbarea consiliului de administrație de la Colterm cu oameni propuși de USR, s-a amânat discutarea subiectului cumpărării de certificate de CO2, deși era termen limită în luna mai, și ulterior nu s-a mai convocat AGA, ajungându-se la amenda istorică de peste 106,8 milioane lei, Fritz a dat un răspuns halucinant.

”Nici Colterm, nici Primăria Timișoara nu aveau în acel moment 50 de milioane de lei de pus pe masă, tocmai de aceea și atunci am ridicat această problemă la Guvern, și știți cu toți povestea în care joi seara ni s-a spus că s-a rezolvat și unii s-au lăudat public cu asta și vineri dimineață ne-am trezit că nu mai vine acest ajutor.
Bineînțeles, o spun fără niciun fel de echivoc: eu sunt primarul Timișoarei și ceea ce se întâmplă la Timișoara bineînțeles este și responsabilitatea mea”.


Momentul invocat de primarul Timișoarei cu posibilitatea venirii banilor de la Guvern era după termenul limită pentru cumpărarea certificatelor de CO2.

Deși la momentul respectiv, viceprimarul USR Ruben Lațcău susținea că există un plan de salvare a Colterm și că firma de avocatură din București va prezenta în AGA întreaga strategie, fapt care nu s-a mai întâmplat, acum primarul Fritz aruncă responsabilitatea în spatele administratorului judiciar care a fost numit astăzi de Tribunalul București. ”Și exact aceasta este misiunea administratorului judiciar în următoarea perioadă, în următoarele șase luni să vină cu un raport și în acest raport să ne spună foarte detaliat cum a ajuns compania Colterm în insolvență. În acest raport, dacă administratorul judiciar ajunge la concluzia că unele decizii care s-au luat în ultimele 12 luni au contribuit la această stare de insolvență, bineînțeles că îmi voi accepta această parte a responsabilității”, a afirmat primarul Timișoarei.

Când am insistat, întrebând de amânarea discutării problemei certificatelor de CO2 în AGA din aprilie de către USR, Fritz s-a eschivat, afirmând ”Eu nu am amânat niciun punct de pe ordinea de zi. Haideți să mergem mai departe”.

Nici la întrebarea legată de asigurarea banilor pentru cumpărarea certificatelor de CO2 restante de anul trecut și cele pentru acesta, Dominic Fritz nu a avut o soluție, susținând că ”asta este una dintre întrebările la care administratorul judiciar trebuie să răspundă.
Într-un sistem în care într-un singur an prețul crește de la 16 euro pe certificat la 60 de euro nu există nicio companie care ar putea să-și cvadrupleze profitul pentru a plăti aceste datorii și cred că aceasta este o lacună și o greșeală mare în acest sistem de certificate. Bineînțeles că se poate spune că România nu s-a pregătit pentru creșterea explozivă, dar nu este o situație pe care eu aș putea să o rezolv. Nu există magie contabilă prin care eu aș putea să rezolv aceste contradicții inerente acestui sistem de certificate”.

Vezi imagini cu momentul închiderii alimentării cu gaz metan la Colterm

4 COMENTARII

  1. Dl.Dragos Bota, ati aratat de-a lungul anilor ca sinteti un ziarist de anvergura. Ati scris nenumarate articole legate de amenda pentru certificate, multumim, va propun sa treceti la un subiect mai important si pe masura Dvs., sa faceti o investigatie legata de modul in care a fost gestionat Colterm in perioada 2012-2020. Porniti de la datele publice de mai jos care arata cum s-a ajuns la situatia de astazi. Pentru cine nu are rabdare sa deschisa linkul : Colterm pierderi cumulate in acesti opt ani de 170 milioane lei, vinzari 2012 de 190 mil.lei, vinzari 2020 de 213 mil.lei, datorii 2012 de 203 mil.lei, datorii 2020 de 340 mil .lei. Cum s-a putut accepta asa ceva, cine sint cei care au gestionat, in primarie, in firma, in consiliul de administratie. Faceti aceasta investigatie si veti intra in istoria publicisticii locale. Va astept cu interes si nerabdare.

    https://www.listafirme.ro/compania-locala-de-termoficare-colterm-sa-16063013/

  2. Solutia!
    Ordonanta urgenta 57/2019 privind Codul administrativ

    Art. 162: Încetarea mandatului în urma referendumului
    (1)Mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia, conform procedurii prevăzute la art. 144 şi 145, care se aplică în mod corespunzător.
    (2)Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, oraşului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale sau a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului.
    (4)Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială.

  3. Rușinea cu tăiatul încălzirii din Timișoara e cam rară în România. Să dăm jos incompetenții și hoții de la Usr care mai majorează și taxele chiar în pandemie și sărăcie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.