Începe noua stagiune la Teatrul German din Timișoara. Ce spectacole sunt programate

Începe noua stagiune la Teatrul German din Timișoara. Ce spectacole sunt programate

0
DISTRIBUIȚI

Teatrul German de Stat Timișoara deschide stagiunea 2021/2022 cu două reprezentații ale spectacolului „Katzelmacher. Dacă n-ar fi vorba despre iubire” de Rainer Werner Fassbinder, regizat de Eugen Jebeleanu, care vor avea loc în 8 și 9 octombrie, începând cu ora 19.30.

Spectacolul, care a fost selecționat în Festivalului Național de Teatru, ediție ce se va desfășura în perioada 6 – 14 noiembrie 2021, spune povestea relațiilor complexe care se nasc atunci când culturi diferite intră în contact și în conflict una cu cealaltă. „Katzelmacher” este o declarație de dragoste pentru grupurile vulnerabile social, politic și sexual, o chestionare a pulsațiilor violente și primare ale unei comunități împotriva unui element nou, încă neintegrat, dar și o cercetare a mecanismelor de luptă între individ și colectiv. Totodată, spectacolul analizează și situația muncitorilor români plecați la lucru în strinătate în plină pandemie, lipsiți de măsuri elementare de siguranță sanitară, ale căror drepturi au fost încălcate cu brutalitate de către angajatori și de către instituțiile care ar trebui să îi apere.

„Demersul meu artistic ca regizor m-a condus în ultimii ani să lucrez în România, Franța și Germania, în trei culturi diferite, lucrând cu actori și actrițe în trei limbi diferite. Limbajul a devenit astfel pentru mine o preocupare și m-a împins să caut sensuri și dedesubturi limbajului matern, celui vorbit sau celui total străin. In acest spectacol, am alternat între scenele verbale si cele non-verbale, la intersecția dintre două mijloace, cel teatral si cel cinematografic, aspect care potențează spaţiul scenic şi redă prespective diferite ale personajelor, stărilor lor interioare si relatiilor dintre acestea.


Mi-am dorit să creez un teatru al empatie care să vorbească despre intoleranță, vulnerabilitate, exploatare și creșterea naționalismului ca pericol civic dar și ca doctrină politică ce promovează discriminarea, excluderea și inegalitatea dintre oameni”, spune Eugen Jebeleanu despre spectacolul pe care l-a regizat.

În 14 octombrie 2021, tot de la ora 19.30, Forumul German pentru cultură est-europeană  Postdam și Teatrul German de Stat Timișoara vor omagia 35 de ani de la moartea poetului de limbă germană Rolf Bossert, fost membru al Grupului de acțiune Banat (Aktionsgruppe Banat), o asociație a câtorva scriitori, poeți și publiciști de limbă germană din România care în perioada ceaușistă a fost șicanată și pusă sub observația Securității, iar apoi desființată abuziv de către regim.   Omagiul adus poetului Rolf Bossert vrea să fie un prim pas înspre anul 2022, când se vor împlini și se vor sărbători 50 de ani de la înființarea Grupului de acțiune Banat. Performance-ul a fost realizat de percuționistul și compozitorul berlinez Maurice de Martin, în colaborare cu pianistul și compozitorul bucureștean Mircea Tiberian. La performance participă Maurice de Martin, chitaristul de jazz Sian Brie din Reșița, actrița Oana Vidoni și actorul Alexandru Mihăescu, membri ai ansamblului Teatrului German de Stat Timișoara.

Accesul în sala de spectacol se face cu respectarea normelor de protecție sanitară în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.