Lucrările unor artiști timișoreni, în expoziții din Slovacia și Italia

Lucrările unor artiști timișoreni, în expoziții din Slovacia și Italia

0
DISTRIBUIȚI

Galéria Alfa de la Kasárne Cultural Park din Košice va găzdui între 21 octombrie și 3 noiembrie 2021 o expoziție de grup itinerantă cu lucrări ale maestrului Constantin Flondor și grupului Noima, parte din proiectul internațional de artă contemporană „Art on the Stream”, coordonat de managerul cultural Márton Méhes din Viena și Swantje Volkmann, referent cultural al regiunii Dunării de la Muzeul Șvabilor din Ulm. Vernisajul va avea loc pe data de 20 octombrie, ora 19:00, iar expoziția va putea fi vizitată de luni până vineri între orele 9:00 – 20:00, iar sâmbătă și duminică între orele 11:00 și 20:00.

Scopul proiectului este acela de a prezenta diferitele direcții din arta contemporană din țările Dunării, artiștii și curatorii urmând să se întâlnească în mod repetat, pentru a face schimb de idei și de a forma legături în cadrul simpozioanelor, mai ales în cele două capitale europene ale culturii, Novi Sad 2022 și Timișoara 2023. Pe lângă întrebările referitoare la pozițiile artistice actuale din țările Dunării, accentul va fi pus pe tensiunea dintre poziția generală cosmopolită a artiștilor și legăturile naționale existente. Proiectul evită în mod deliberat mistificarea, exotizarea sau clișeele. Expoziția va arăta identități și diferențe și va oferi astfel o perspectivă deschisă și variată asupra pozițiilor artistice din toate generațiile și formele de artă.

Cei opt curatori invitați, printre care și artistul timișorean Sorin Scurtulescu,  au inclus în expoziție cel puțin două grupuri de artiști din fiecare generație: Generația 50 +/ și 30 +/– . Artistul plastic Sorin Scurtulescu este curatorul care reprezintă România în cadrul acestui proiect, iar conceptul curatorial este intitulat „Laborator 1966-2021, 111/SIGMA/PROLOG/NOIMA” și cuprinde lucrări semnate de Constantin Flondor și artiști ai grupului NOIMA – Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu – foști studenți ai maestrului Flondor. Catalogul proiectului va conține, pe lângă textul curatorului, și un text scris de către un scriitor din țara reprezentată. Pentru acest material, scriitorul timișorean Robert Șerban a scris un poem intitulat „Monstrul de apă”. „Laborator 1966-2021” reprezintă peste 50 de ani de ștafetă în arta din România, între 1966 și până în prezent, iar alegerea este  legată de legăturile artistului Constantin Flondor cu toate aceste grupări. Constantin Flondor este membru co-fondator al grupurilor 111, SIGMA și PROLOG dar a colaborat și cu grupul NOIMA în diverse proiecte.

Astăzi, maestrul Flondor este unul dintre cei mai influenți pictori internaționali și artiști experimentali, iar aceste grupuri reprezintă un reper internațional, aducând un aer continuu de cercetare și experimentare. A doua lucrare, denumită „Language Paths, 2016-2019”, este realizată de grupul NOIMA și este o cercetare tipică a limbajului picturii, formată din patru pânze diferite realizate de  Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu.

După prezentarea proiectului în localitatea slovacă, expoziția va fi itinerată anul viitor și la Pécs (Ungaria), Osijek (Croația), Novi Sad (Serbia), Timișoara (România) și Sofia (Bulgaria), proiectul fiind susținut de mai mulți parteneri din țările respective, printre care Capitala Europeană a Culturii – Timișoara 2023.

O altă expoziție itinerantă la care participă și grupul Noima, „Wittgenstein 2021”, va fi vernisată în 23 octombrie, de la ora 17,30, la Sale del Torrione din localitatea Castelnuovo Rangone, aflată în provincia italiană Modena, unde, alături de artiști din Italia, Bulgaria, Rusia, Ungaria, Austria, Mexic și Japonia, sunt prezenți și artiștii români Sorin Scurtulescu, Andrei Rosetti, Ciprian Bodea, Dan Gherman și Cosmin Frunteș, membri ai grupului NOIMA.

În deschiderea expoziției, artistul și unul din curatorii expoziției, Laura Rambelli, va realiza un performance, iar consilierul pentru cultură Sofia Baldazzini va rosti cuvântul de deschidere.


Expoziția vizează cooperarea transfrontalieră și reprezintă elementele comune ale  artei contemporane, prin genuri diverse, de la desen și pictură până la imprimări de transfer, instalații, filme și instalații sonore, care tratează tema la nivel filosofic, tehnic, religios, politic, arhitectural și privat, majoritatea lucrărilor fiind create special pentru acest proiect expozițional.

Cu mijloace ale artei contemporane, sunt puse în discuție diverse aspecte ale scrierilor și vieții lui Wittgenstein, considerat un european entuziast care a cunoscut în viața sa două războaie mondiale, căderea monarhiei, antisemitismul în creștere, o criză economică și una personală, și care permite artiștilor să imagineze o Europă Comună. În scrierile sale, Wittgenstein a avertizat, printre altele, și asupra pericolului sensului cuvântului vorbit, a utilizării excesive a abrevierilor și mutilării limbajului, care duc la răspândirea  analfabetismului parțial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.